Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Énok könyvét mennyire szoktáto...

Énok könyvét mennyire szoktátok igénybe venni amikor pl a Bibliát tanulmányozzátok?

Figyelt kérdés

Természetesen a kérdésem a keresztényekhez szól.

Itt van Énok könyvének bevezető része,mi a véleményetek?

Bevezető beszéd az igazakra és a bűnösökre váró ítéletről

1. 1. Énok áldásának szavai, amelyekkel megáldotta a kiválasztottakat és az igazakat, akik majd a nagy nyomorúság idejében fognak élni (*), amikor minden gonoszság és istentelenség el lesz távolítva.

(* vagy: „ő, aki jelen lesz a megítélés napján, hogy tanúskodjon az ellenség ellen”)

2. És példázatokban beszélve így szólt: – Énok, az igaz és Istentől való férfi, akinek szemét az Isten felnyitotta és látomásban látá a Szentséges személyét a mennyekben, amit angyalok mutattak meg nekem, és tőlük hallottam mindent, és tőlük értettem meg azokat, amiket láttam, de mindezek a dolgok nem ezé a nemzedéké, hanem egy távolié, amely majd ezután fog eljönni.

3. A választottakat érdekében szólok, és számukra szól e látomást: A Szentséges és Hatalmas, a világ Istene eljön majd lakhelyéről.

4. És a földre tapos akkor a Sínai Hegyén; eljön seregeit vezetve; és megmutatkozik a mennyei hatalom minden erejével.

5. Félelem szállja meg akkor mind az élőket és az őrangyalok megrettennek. Rettegés és félelem ragadja meg akkor mind a föld lakóit, bárhol is lakoznak a földön.

6. A magas hegyek megrázkódnak, és a magasságok a mélybe szakadnak, és viaszként olvadnak meg a lángokban.

7. A föld megnyílik, majd magába omlik, és minden, ami azon van elpusztul; amikor az ítélet ideje eljön minden emberre, még a választottakra is.

8. De a választottaknak mégis békességet ad; megóvja őket, és megkegyelmez nekik. És mindannyian az Istenhez fognak tartozni; boldogok és áldottak lesznek, és az Isten dicsőségének fénye ragyog rájuk.

9. Íme! Eljött az Úr tízezernyi szentjével, ítéletet végrehajtani mindenek fölött, és elpusztítani az istenteleneket, megfedni minden élőt az istentelen munkájukért, melyeket istentelenül elkövettek ellene, és minden súlyos beszédért, melyeket az istentelen bűnösök ellene szóltak.

2016. aug. 14. 12:07
 1/9 anonim ***** válasza:
41%

Kereszténynek nem tartom magam, mert ma már ez egy gyűjtőnév lett, amit olyanok is alkalmaznak magukra, akiknek semmi közük a [történelmi] kereszténységhez. Inkább azt mondom tehát, hogy hiszek az Úr Jézus Krisztusban.

E bevezető után a válaszom:

Énok könyve egy fontos könyv két okból kifolyólag is.

1. Az apokaliptikus irodalomhoz tartozik, tehát aki ezt a műfajt akarja tanulmányozni, annak a segítségére is lehet a könyv. Szentírástudományi szempontból tehát azt gondolom, fontos megismerni ezt a művet.

2. Énok könyve bár ma nem része az Egyház által meghatározott kánonnak, mindazonáltal a kánon lezárása előtt a korai kereszténység ezt a könyvet elfogadta, és olvasta az apostoli korszaktól kezdve. Ha ők foglalkoztak vele, akkor azt gondolom, nekem is foglalkoznom kell vele.

Én eddig a könyvet mindössze egyszer olvastam végig, legközelebb valószínűleg akkor fogom, amikor mélyen tanulmányozom az apokaliptikus irodalmat. Tehát én Énok könyvét nem vetem el.

Dante

2016. aug. 14. 12:20
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm Dante!

Én is fontosnak tartom Énok könyvét és most fogtam bele az olvasásába.

Tényleg sokmindenre választ kaphatunk a könyvből amit esetleg nem értünk meg tisztán pl akár Jézus személyével kapcsolatban is.

Mégegyszer köszönöm!

2016. aug. 14. 12:36
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

Igaza van Dantenak az Énok könyve jelentőségét illetően.

Azonban azt szem előtt kell tartani, hogy keresztény szempontból az ószövetségi irodalmat soha nem önmagában értelmezzük (sem a kanonikus, sem az apokrif ószövetségi könyveket) hanem kizárólagosan az újszövetségi tanítás értelmezésében.

Ezt csak azért jegyeztem meg közbevetőlegesen, mert nagyon sokan úgy értelmezik az Ószövetséget, mintha az önmagában értelmezhető volna. Zsidó szemszögből természetesen igen, de keresztény szempontból véletlenül sem. Ugyanez vonatkozik az apokrifekre is, és az említett Énok könyvére is.

A fenti idézet konkrétan egyezik a Jelenések könyve tartalmával is, úgyhogy ennek az értelmezése egyáltalán nem problémás. :)

2016. aug. 14. 16:55
 4/9 Tamás321 ***** válasza:

"A Szentséges és Hatalmas, a világ Istene eljön majd lakhelyéről."

Ez nekem itt mindjárt az elején problémás, mert miért világ Istene?

Másrészt miért 3000 könyöknyi magasak a nefilimek, azaz 1300 méteresek?

De lehet hogy én tévedek.

2016. aug. 14. 23:16
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Lehet, hogy létezett egy hasonló könyv amit a keresztények elfogadtak, de ez a könyv nem az. Meggyőződésem szerint ez egy közönséges hamisítvány, amely a pszeudoepigráf iratok közé tartozik. Azok az írások tartoznak ide, amelyeket egyöntetűen mindenki elvetett, mint a prófétai, apostoli iratok utánzásával próbálkozó hamisítványokat. (A "pseudoepigrafo" kifejezés jelentése: álírások, hamisítványok.)

Üdv. Péter

2016. aug. 16. 07:47
 6/9 anonim ***** válasza:

A pszeudoepigráf kifejezéssel véleményem szerint óvatosan kell bánni, mert könnyen meglepetés érheti azt, aki ezzel érvel egy könyv ellen.

A szentírástudomány álláspontja alapján ugyanis az újszövetségi iratok egy része is pszeudepigráf alkotás. Én azt gondolom azonban hogy nem kell olyan szigorúnak lenni ezzel a témával kapcsolatban. Ha mondjuk a pásztori leveleket nem Szent Pál, hanem egy későbbi tanítványa írta le, az vajon minősíthető "hamisításnak"? Mert szerintem ez nem az a kategória, amikor valaki kb. 100 évvel az apostoli korszak után valaki ír egy levelet Pál nevében holott egyáltalán nem is ismerte őt.

Énok könyve jelenlegi a jelenlegi formájában szinte teljesen biztos, hogy nem származhat Énoktól. Valaki más írta le könyvet, viszont - az esetleges későbbi kiegészítések ellenére - tartalmazza az énoki tanítást, hiszen Júdás levelének szerzője is hivatkozik rá, és Énoknak tulajdonítja a mondottakat. Ugyanígy elfogadták a könyvet más korai keresztények is, ami talán nem történt volna meg, hanem lettek volna biztos abban, hogy a könyv Énok ősatya valóságos szavait (is) tartalmazza.

Dante

2016. aug. 16. 12:36
 7/9 anonim ***** válasza:
azért hamisítvány mert olyanok vannak benne ami nem Énoktol szárzamik pusztán az elme szüleménye. valóság alapja van de bõven ki van szinezve fantáziálva
2019. szept. 8. 11:35
 8/9 anonim ***** válasza:
azért is hamisitvány mert a biblia ír Énokrol de ilyenek nem szólnak róla, ha igen biztos belekerûlt volna a bibliába.
2019. szept. 8. 11:39
 9/9 anonim ***** válasza:
azért is hamis mert tele van olyan dolgokkal amit a biblia cáfol egyszerūen pontatlan és zagyvaság. pl azt irja hogy mikor az angyalok lejöttek a földre õk tanították meg az embereket a femek kinyerésére fém megmunkálásra stb a biblia meg ehyértelmūen leírja hogy több száz évvel ezekelõtt már fém eszközöket gyártottak és mesterei voltak a fémeknek, állattartásnak stb
2019. szept. 8. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!