Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsidó vallás engedi a házasság...

Zsidó vallás engedi a házasságtörést férfiak esetében?

Figyelt kérdés
Ha zsidó nő követ el házasságtörést akkor ha jól tudom halálbüntetés jár érte, de ha férfi követi el egy hajadon nővel akkor azért nem jár büntetés, sőt ha gyerek születik akkor törvényesnek tekintik.

2016. júl. 28. 12:00
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
* amit a Tóra rendel
2016. aug. 3. 19:56
 42/49 A kérdező kommentje:

"Tehát: Ha eljegyzett nõ és akárki férfi, akkor

ha városban, akkor mindkettõ halálbünti

ha mezõn, akkor CSAK A FÉRFI KAP HALÁLBÜNTIT, a NÕ ÁRTATLAN."

Ez érdekes szabály. Itt gondolom a nemi erőszakot feltételezik, de mi van ha a városban megpróbál segítséget kérni a nő de nem halja senki? Kivégzik a nőt mert nem hallotta senki?

"Ha még nem eljegyzett lány, a bünti meg súlyosabb ( :D ): 50 sékel a lány apjának, el kell vennie és NEM VÁLHAT EL ÉLETE VÉGÉEIG."

Megerőszakolja a lányt és élete végéig nem válhat el? Miért az áldozatot büntetik? Kicsit durva szabály ez nem?

"Viszont a Szentély pusztulása ( isz 70 ) óta rabbinikus bíróság NEM HOZ HALÁLOS ítéletet."

Erre mondtam hogy a házasságtörésnek és ennek büntetésének mi köze a szentélyhez?

2016. aug. 6. 12:48
 43/49 BiTOPro97 ***** válasza:
Zsidóknál a tett számít, és nem a hit és a család férfi feje felel a bűnökért általában, én így hallottam. Ha el is csábult a lány, nem az ő vétke.
2016. aug. 6. 18:01
 44/49 anonim ***** válasza:

"De mi Mustafa Kemal Atatürk - beceneve, és közkézen forgó neve? Valamilyen apa. Azért van ott a "~"*2.

Mustafa Kemal Atatürk az tudtam régebben is, de nem úgy nevezi a nép. Valamilyen ... Apa - törökül."

32-es. Az eredeti neve Mustafa Kemal. Amikor vezetéknevet kellett felvennie mindenkinek, akkor kapta ő az Atatürk nevet, ami azt jelenti, hogy "a törökök atyja". Mai modern törökül az apa úgy van, hogy "baba", de ahogy magyarul is megkülönböztetjük a köznyelvi apa, apu, papa szavakat és az emelkedettebb atya szót, úgy náluk is. Köznyelvben Atatürkként emlegetik, a teljes nevét nem mondják, mert úgyis tudja mindenki, kiről van szó.

Ezzel szemben Türkménbasi (Türkmenisztán elnöke) csak szerette volna, ha őt is ekkora tiszteletben tartják, saját magának adta ezt a nevet (ami azt jelenti, hogy "a türkmének feje"), amúgy egy röhejes diktátor volt.

2016. aug. 6. 18:43
 45/49 anonim ***** válasza:
#43: Nagy tévedés.
2016. aug. 6. 22:30
 46/49 anonim ***** válasza:
41%

"ha a városban megpróbál segítséget kérni a nő de nem halja senki"

Akkor valszeg nem is derul ki, ugebár, tehát az egész tárgytalan. ( Ha hasogasz, legalább rendesen! :P )

"büntetésének mi köze a szentélyhez?"

1) Az, hogy Szentély, nagybetûvel írjuk, mivel nem akármelyik falusi kápolna szentélyérõl van szó, hanem 'A' Szentélyrõ, másnéven Jeruzsálemi Templom ( itt a jelzõ is a tulajdonnév része ), ahol az ÚR hajléka volt, ahol említeni engedte a nevét.

2) Az a köze, hogy amióta nincs a Szentély, a Szent nem lakik népe között ( nincs hol ), ezért nincsen, nem lehet olyan rabbi, sem pap ( kohén ), akinek jogosutlsága lehetne élet és halál felõl dönteni.

( Természetesen ez nem vonatkozik a világi állam bíróságára, mely nem a Tóra, hanem az állam törvenyei alapján ítélkezik. Viszont mai civilizált országokban a házasságtörest sehol sem büntetik halállal, se a nõt, se a férfit. Egszerüen válóok.

Egyébként a mai Izraelben elvileg létezik halálbüntetés, azonban ilyen ítélet eddig - tudtommal - egy volt: adolf eichmann. A gyilkos büntetése életfogyt ( 25 év, ha nincs súlyosító körülmény, de annyiszoros, ahányszoros gyilkos ) ).

"Miért az áldozatot büntetik?"

1) Nem "büntetik", hanem bünteti az ÚR.

2) Pont ezért Tõle kellene kérdezned.

3) Garló földi ésszel elképzelheõ magyarázat: a pasinak tudnia kellett volna, ami a kiskutya történetének tanulsága ( akkor is, ha abban az idõben még nem járt villamos, se vonat ), hogy aki a farka után megy, alveszti a fejét, tehát áldozatá válik. Ha nem gondolt rá, megérdemli a büntit. ( :P )

Az nincs ott, hogy akár akarja a csaj, akár nem.

Ilyesmire van a Talmud, ami 5800 oldal ( szemben a Tóra mindössze 200 oldalával ), azért annyi, mert a rabbik lényegesen többet szõrsalhasogatnak, mint amennyit Te elképzelni tudsz. :P

2016. aug. 7. 01:08
 47/49 BiTOPro97 ***** válasza:
# 44 +1 Így már nekem is felrémlik, én is ezeket olvastam. Amúgy - nem meglepő - pont amikor a türk népek kapcsán olvasgattam.
2016. aug. 7. 08:23
 48/49 BiTOPro97 ***** válasza:
Zsidóknál a tett számít, és nem a hit. Úgy-e ez nem tévedés?
2016. aug. 7. 08:25
 49/49 A kérdező kommentje:

"Akkor valszeg nem is derul ki, ugebár, tehát az egész tárgytalan. ( Ha hasogasz, legalább rendesen! :P )"

Nem hasogatok semmit :), csak a zsidó vallás nehezen érthető, ezért kérdezek. Ennél a példánál nagyon is életszerü hogy a nő segitséget kér de nem halja senki, és mégis halára itélik.

"Az a köze, hogy amióta nincs a Szentély, a Szent nem lakik népe között ( nincs hol ), ezért nincsen, nem lehet olyan rabbi, sem pap ( kohén ), akinek jogosutlsága lehetne élet és halál felõl dönteni."

Szent alatt Istent érted? Csak mert Isten nem lakik sehol, emberekre jellemző hogy laknak valahol. Továbbra sem értem mi köze a Szentélynek például a házasságtörés büntetéséhez.

"Miért az áldozatot büntetik?"

1) Nem "büntetik", hanem bünteti az ÚR."

Ez nagyon súlyos kijelentés. Ezzel azt akarod mondani hogy Isten az áldozatot bünteti szándékosan ami biztos hogy nem igaz. Isten törvényei igazságosak, ez ha igy van, biztosan emberi törvény vagy félreértelmezés lehet.

"Ilyesmire van a Talmud, ami 5800 oldal ( szemben a Tóra mindössze 200 oldalával ), azért annyi, mert a rabbik lényegesen többet szõrsalhasogatnak, mint amennyit Te elképzelni tudsz."

Én csak értelmezni próbálom :) mivel sehogy sem kerek a dolog.

2016. aug. 8. 11:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!