Zsidó vallás engedi a házasságtörést férfiak esetében?
De mi Mustafa Kemal Atatürk - beceneve, és közkézen forgó neve? Valamilyen apa. Azért van ott a "~"*2.
Mustafa Kemal Atatürk az tudtam régebben is, de nem úgy nevezi a nép. Valamilyen ... Apa - törökül.
"Ónán bűne?"
Ha kicsit utánaolvasol: neki az volt a bűne, hogy nem akart megtermékenyíteni egy nőt, akit a szokásjog szerint kellett volna.
Más bűne NEM volt!
A 34-es teljesen jól írta. Ő vele lekellet volna feküdnie ,ehelyett a "földre ontotta magvait"... Szóval ez volt a bűne.
Ez olyan ,mint az evés. Ha valaki amúgy kóser ételt eszik nincs gond. De ha úgy eszik/iszik ,hogy amúgy böjt van és amúgy ő is tartja a böjtöket (és jelenpillanat "böjt képes") ,de csak azért is eszik ,akkor helytelen dolog...
(már ha érted a hasonlatomat)
Amúgy nem tudom Kemal Atatürk másik nevét ,de az "apa" szó törökül "baba" (bábá).
Ja igen de a Baba akkor az elején van.
A hindu baba, meg a sorvadásig és halálig éhező, diétán lévő szent ember.
És még annyi jelentése van a "baba"-'nak, mondjuk tuti kevesem mint a "papa"-'nak.
Kicsit eltértünk a témától :)
Akkor mi is a büntetése egy házas zsidó férfinek ha egy hajadonnal követ el házasságtörést?
Semmi ,de onnantól felesleg házasságba élnie ,érted...
Meg ha a közösség tudja ,akkor nem nézi jó szemmel ,egyértelműen. Mivel tórai tiltás.
Kérdezõ, igen, kicsit nagyon eltértek, úgylátszik van, aki a kérdést el sem olvassa. :)
Ha a pontos válasz érdekel, olvasd el # 21 07-29 19:12 válaszomat, mindent beleírtam, amit errõl a Tóra mond.
De egye fene, mégegyszer: mint ott is megírtam, ROSSZUL TUDTAD, az asszony SEM kap halálbüntit a házasságtörésért, "csak" nyilvános mexégyenítést.
Azt a férj is megkapja, arról a megcsalt feleség gondoskodik. Ezenfelül, amit a óra rendel, mint ott is megírtam: ha a csaj el volt jegyezve, a pasi büntije mindenképp halál, a csaj akkor ússza meg, ha mezõn történt ( nem városban ).
Ha a csaj nem volt eljegyezve, még súlyosabb ( :D ) 50 sékel a lány apjának, el kell vennie és NEM VÁLHAT EL ÉLETE VÉGÉEIG. ( Ne feledd: a többnejûséget csak isz 1000 körül tiltották meg a rabbik, addig volt, az ókorban általános volt, Jákobnak pl két felesége volt, plussz, miután eleinte nem sikerült szülniük, a feleségek szolgálónõi. )
Viszont a Szentély pusztulása ( isz 70 ) óta rabbinikus bíróság NEM HOZ HALÁLOS ítéletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!