Tanitja-e a biblia azt, hogy a"szent szellem"semély?
"Ha szerettek engem, tartsátok meg parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké […] Elmondom nektek ezeket, amíg veletek vagyok. A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek." (János 14:15–16,25–26)
- A Szent Szellemet Jézus „Pártfogó”-nak nevezi. Az itt használt görög szó (parakletos) „segítő”-ként is fordítható. Azt mondja Jézus, hogy a Szellem tanítani és emlékeztetni fog minket arra, amit Ő mondott. Mivel Jézus ilyen módon beszélt a Szellemről, kétségtelen, hogy mint személyt nyilatkoztatta ki őt, nem pedig mint valamiféle személytelen erőt. Van egy egyértelmű filológiai bizonyíték arra, hogy a Szellem személy, amelyet azonban nem lehet magyarra fordítani. A „szellem” szó (görög: pneuma) nyelvtanilag semleges nemű, de a fenti igében a mutató névmás, amely a pneuma szóhoz tartozik (görög: ekeinos) nem semleges, hanem hímnemben áll. A mondat alanyának természetes neme (hímnem), akiről szó van (a Szent Szellem), felváltja a nyelvtani nemet (semleges nem). Az egyetlen lehetséges magyarázat az, hogy Jézus a Szent Szellemről mint személyről beszél.
"Egy ember, név szerint Anániás, feleségével, Szafirával együtt eladott egy birtokot, és árából feleségének tudtával félretett magának, egy részét pedig elvitte, és az apostolok lábai elé tette. Péter azonban így szólt: „Anániás, miért szállta meg a Sátán a szívedet, hogy hazudj a Szentléleknek, és félretegyél magadnak a föld árából? Ha megmaradt volna, nem neked maradt volna-e meg, és miután eladtad, nem te rendelkeztél-e az árával? Mi indította szívedet ilyen cselekedetre? Nem embereknek hazudtál, hanem az Istennek.” (Apostolok cselekedetei 5:1–4)
- Hogyan hazudhat valaki egy személytelen erőnek? Csak egy valóságos félnek hazudhat valaki, akivel kapcsolata lehet, és aki őszinteséget vár és érdemel.
Igen tanítja!
Rengeteg olyan igehely van amely arról szól,hogy a Szentléleknek vannak gondolatai,érzelmei,tanít stb,vagyis személyiségjegyekkel rendelkezik.
Jézus vigasztalónak nevezi,a görögben ez a szó a paraklétosz.A para szóelem jelentése: mellett, mellé, a klétosz jelentése hívott, a kaleó: hívni szóból származik; így a paraklétosz pontos jelentése: „melléhívott”. Ennek a kifejezésnek a görög köznyelvben elsősorban jogi jellege volt. A bíróság elé állított vádlott ugyanis görögül enklétosz, azaz „behívott”, „beidézett”
A paraklétosz jelentései:maga mellé hívott, segítségül hívott, meghívott személy, aki a másik (az őt hívó) mellett áll, aki megsajnál, megszán valakit; közbenjáró, védőügyvéd, segítő, pártfogó, szószóló, gyám, közvetítő, tanácsadó, vezető; aki bátorít, buzdít, vigasztal; aki kedvesen beszél, jó szót szól valakihez; aki sarkall, késztet, sürget valamire; aki kér, könyörög, esedezik valamiért, lelkére beszél valakinek; aki megkövetel, kíván valamit; aki int, megfedd, korrigál, felszólít.
- Már elnézést de ez a vers Zsoltárok 8:3 (8:4) ,hogy konkrétan nem említi a Szent Szellemet-Lelket nem bizonyítja azt amiért ide idézted....
-Ez olyan bizonyíték mintha azt mondanám hogy :valamit meg csináltál ugyan,de mivel nem mondtam hogy a kezeddel végezted - ebből következik hogy nincs is kezed...ez egy ilyen érvelés volt....
- Egyébként egyáltalán nem jellemző hogy nem nézünk utána a dolgoknak,én személyesen sok magán kutatást végzek...ép elég Bibliai bizonyítékot sorakoztattam fel...de ha ez nem volna elég...bele lehet menni ettől sokkal komolyabban is.
- És ha annyi sok bizonyíték van arra hogy a SZ.SZ- személy ...miért nem osztod meg velünk is...mi a nagy akadálya...???
- Nagyon kíváncsi lennék rá...komolyan!!!
-És már elnézést ...de mi ez a "keseved" - fenyegetőzés ?!
- Nem fenyegetőzni kell hanem értelmesen -Biblikusan érvelni...és hogy ki hányszor olvasta el eddig a Szent Írást egyikünk sem tudja a másikról...de ki kérem magamnak ezt a hangnemet.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!