A kereszténység monoteista vallás?
A szenteket és Szűz Máriát úgy imádják, mint istent magát.
Ráadásul csodákat is képesek végrehajtani szerintük.
II. János Pál pápa azt mondta a merénylet után: "Anyai kéz vezette a golyó pályáját." De szerintem a 6 órás műtétet végző orvosoknak is lehetett köze, ahhoz hogy felépült.
Miért vagy ennyire kihegyezve Máriára, kedves Kérdező?
Mint Krisztus emberi testének szülőanyja, keresztény történelmi szempontból egy nagyon is fontos személyről van szó.
Ebből kiindulva, miért zavar az téged ennyire, ha mint vallási személyre, egyesek rá is szeretettel gondolnak?
Ettől még nem lesz istennő a szemükben.
Mondom ezt baptistaként, én se vagyok a szentképek vagy hasonlók híve, de azért még nem tartom kevesebbre azokat, akik vallási jelképekkel díszítik mondjuk az otthonuk.
Lady Lavender
Ha érdekel a téma, olvass utána a Szentháromságnak!
Nem tudom mennyire ismered a kereszténységet, az alapokról indulva hosszú lenne ezt most levezetni, röviden most legyen elég annyi, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek lényegükben egyek.
Krisztus pedig éppen azért kapta a Fiú nevet, mert ő testben is született egy embertől, Máriától.
Egyébként nagyon szép neved van :D
Kedves Gàbriel!
Ismerem a Bibliàt,meg az európai,keresztény eredetû vallàsokat is. Szàmomra ellentmondàsosak. Làtod,meg ìrtam is,h semmiképp nem kötekedni akarok. Tisztelem màsok hitét, vallàsàt.
Kedves Lady Lavender!
Nem is vetettem a szemedre hogy kötekednél :)
Amúgy nem véletlen van ennyi felekezet a kereszténységen belül. Sokan mást és mást gondolnak olyan dolgokról, hogy mikor történjen a keresztelés, hogy legyen-e szentkép a falon vagy sem, szombaton vagy vasárnap legyen a mise vagy épp házasodhat-e egy lelkész vagy sem, stb. De ez úgymond mind csn. Kereszténynek lenni gyakorlatilag annyi, mint befogadni Jézust a szívünkbe, az Ő tanításai és parancsolatai szerint élni, és hinni Krisztus megváltásában.
A legtöbben úgy is gondolkodnak, hogy aki Krisztus szerint él, az nekünk mind egyformán testvérünk, felekezettől függetlenül (egyes rossz hírű szektákat leszámítva, akik aktívan mennek szembe a Bibliával).
Szóval arra szeretnék kilyukadni, ezek az ellentmondások sokszor inkább a felületes szemléletből fakadnak.
Ejnye, kimaradt egy fél mondat, azt hiszem a touchpaddal bénáztam újfent ><
Szóval a felsorolt felekezeti eltérésekről még annyit, hogy ez mind csak külcsín
#Gabriel.Tailor
"Miért vagy ennyire kihegyezve Máriára, kedves Kérdező? "
Nem csak Mária, az összes szent is ilyen. Csak annyit állítok, hogy monoteista vallásnak van kikiáltva, de tartalmaz politeista elemeket is.
#Lady Lavender
" Tisztelem màsok hitét, vallàsàt."
Miért kell tisztelni? Szerintem egyáltalán nem kell, lehessen ugyanúgy kritizálni a vallást, mint bármelyik pártot vagy bármi mást.
és akkor előkerül a szentháromság problémája. Amit senki nem tud megmagyarázni. Csodatevő Szent Gergely ezt mondta:
"Nincs tehát semmi teremtett, semmi a másiknak alávetett a Szentháromságban: sem pedig semmi utólag hozzátett, mintha korábban nem létezett volna, hanem csak később lépett be: ezért az Atya soha nem is volt Fiú nélkül, sem pedig a Fiú a Szentlélek nélkül: eme Szentháromság pedig mindörökre változatlan és változtathatatlan."
Ha valaki ezt érti akkor előtte le a kalappal:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!