Mi a különbség a hit gyülekezete, és a baptista egyház között?
tudtommal a baptista egyház történelmi keresztyén felekezet, klasszikus keresztyén tanitással, ami olyan elven áll fenn és működik, mint a többi egyház, tehát semmilyen "tagdijat" nem kér a hiveitől,
ellenben szeretetszolgálatot tart fenn.
a hitgyüli ezzel szemben szekta, és legatyásitja a hiveit rendesen a "tagdijaival". a vallási nézetei tele vannak hókuszpókusszal, show elemekkel, maszlaggal és ámitással, és a vallási álca csak ürügy a pénz kicsalására.
Én igy tudom. de személyesen nem ismerem őket, és lehet, hogy előitéletes vagyok.
amugy a a negativ jelzorol szo van a hit gyulekezeteben amikrol irtal. szoval ez igy egyaltalan nem igaz
sot nagyon is eloiteletes vagy
amugy en is hitgyulis vagyok.
de azert kosz a segitseget :D :D
Ha nem ismered őket, miért vagy előítéletes? Mire fel?
Egyik vád ellenük, hogy legatyásítja a hívőket, másik meg, hogy gazdag emberek járnak oda... ellentmondás.
Nézz meg egy Vidám Vasárnap videót.
Tagdíj pedig nincs, ezt te is tudod nem?
Én mind a kettőt elég jól ismerem.
A Hit Gyülekezetében új, hangos, modern, stb. énekeket énekelnek.
A baptistáknál gyülekezete válogatja ezt, a legtöbb, hagyományos gyülekezetben zongora, orgona, vagy fúvós zenekar kíséretére énekel a gyülekezet hagyományos himnuszokat, vagy az énekkar szolgál.
Van viszont néhány újabb baptista gyülekezet is, ahol modernebb énekeket énekelnek, akár hasonlóakat, mint a Hit Gyülekezetében.
Szóval a baptistákra általánosságban nem jellemző az, hogy "hillsongos" énekeket énekelnek, ha néhány gyülekezetben mégis, akkor eltérhet a fordítás, valóban, de már nagyon részletkérdés szerintem.
A Hit Gyülekezete a pünkösdista értelmezés szerint azt tanítja, hogy a Szentlélek-keresztséget a bemerítés után, kell megcselekednie a hívőnek, ez ugyanolyan része a kereszténnyé válásnak, mint a bemerítés (ezt ők csak vízkeresztségnek hívják) aminek a sikerességét egyértelműen a nyelveken szólás hitelesíti. Aki nem szól nyelveken, az még "nem kapta meg a Szentlelket".
A baptisták úgy értelmezik, hogy a Szentlélek minden megtért, újjászületett hívőben benne lakozik, nem fektetnek hangsúlyt a nyelveken szólásra, a gyülekezetben tilos is a használata.
A Hit Gyülekezetében vannak ilyen-olyan eszméletlen, önkívületi megnyilvánulások, amelyeket a Szentlélek érintéseként értelmeznek, a baptistáknál ilyen nincs.
A Hit Gyülekezete a jóléti teológiát vallja, mely szerint a megváltás velejárója az, hogy minden hívő dúskál az anyagi áldásban, és minden hívőnek meg kell gyógyulnia, legfeljebb a hitetlenség miatt nem tudják némelyek "átvenni" az áldást, a gyógyulást.
A baptisták nem tanítanak ilyesmit.
Talán ezek a legfőbb különbségek.
Ha a Hit Gyülekezetébe jársz, akkor tudod, hogy ott milyen egy istentisztelet, a baptista istentisztelet ezzel szemben ilyen:
https://www.youtube.com/watch?v=rqaWH_Ks2FA
pontositok. nem a nyelveken szolas az egyetlen egy jel hogy megkaptuk a szent szellemet. megvan irva: hkgy jezus neveben uj nyelveken szolnak, demonokat uznek, ha valami halalosat isznak meg nem art nekik, betegekre vetik kezeiket es azok meggyogyulnak.
csak annyi, hogy ezekbol a leggyakoribb a nyelveken szolas.
Baptista gyülibe járok.
Dicsőítés: Zongora, hegedű, cselló, elektromos gitár, basszusgitár, dobszerkó, néhány vokál, plusz a "fronténekes", aki vagy a gitáros vagy a zongorista.
Ezzel a felállással nem korálokat éneklünk, modern énekeket, amik egy kicsit máshogy vannak fordítva,mint a hitgyüliben. Van sok saját dal is.
Vasárnapi alkalmakon ilyen, viszont az ifjúsági konferenciákon, vagy alkalmakon viszont sokkal ugrálósabb, "keményebb", amit mi, fiatalok jobban élvezünk, jobban át tudjuk élni, az idősebbekkel szemben.
Nyelveken szólás: Úgy gondoljuk, hogy akkor használják, ha van valaki, aki meg tudja fejteni (ugye ilyen lelki ajándék is van). Nincs senkinek megtiltva, de nagyon ritka, hogy közösségben használják.
Egy alkalom/istentisztelet menete:
3-4 szám dicsőítés (közben lehet adakozni annak, aki szeretne), aztán ha van, akkor bizonyságtétel. Ezek után ima a gyerekekért, akik ezután kimennek a tanítókkal gyerekfoglalkozásra korosztályokra bontva,ugyanazt a témát veszik ők is, mint amiről közben fennt prédikálnak, csak gyereknyelven.
A prédikáció tematikus, de viszonylag szabad, legtöbbször aktuális.
Prédikáció után, ha kap a gyülekezet imakérést, akkor legtöbbször 2-3as csoportokban közös ima van.
Ezek után megint 1-2 dal dicsőítés, és itt vége az alkalomnak, ezután a hirdetések szoktak lemenni, ha pl tábor van, konferencia, vagy hasonlók.
Aztán ami nem mindig van, az mindezek után szokott lenni: Úrvacsora, szeretetvendégség, vagy gyülekezeti megbeszélés. (ezek kb havonta egyszer vannak)
3 évig jártam a Hit Gyülekezetébe, 13 éve különféle baptista gyülekezetekbe.
Különbség ?
A Hit Gyülekezete nem átlagos keresztény vallási csoport, ezt az is mutatja, hogy hogy nem vesznek részt ökomenikus keresztény alkalmakon, alig segítenek a szegényeknek. Mindenkitől elkülönülnek, még a gyerekeket is el akarják választani a szüleiktől, ha nem hitgyülisek. (Ki is csinált hasonlót 1933- 45 között ?)
Szóval a Hit Gyülekezete egy egyszemélyi ( diktatórikus ?) vezetés alatt működő keresztény csoport. Ebből következően sok káros dolgot is csinál. Németh Sándor az Istennel (de legalább is Jézussal)egyenrangúnak mondja magát, aki csalhatatlan. Ellenőrizetlen a beszedett pénzek felhasználása, ebből adódnak visszaélések. A Hit Gyüli pszichés függőségbe igyekszik hozni a tagjait és csak az a " jó hívő", aki gazdag.
A baptista egyházhoz tartozó gyülekezetek egészségesen, normálisan működnek, hasonlóan az evangélikus és református gyülekezetekhez. Semmi hasonló, negatív jelenséget nem láttam a 13 év alatt, abban a három gyülekezetben, amelyekben megfordultam.
Igen, sajnos én is hallottam arról, hogy mindenkinek gazdagnak kell lenni (mert ugyebár Isten nem engedi a gyermekeinek, hogy hiányban szenvedjenek, így ha szegény vagy, rossz hívő vagy)
Meg a kötelező tized, a sok adakozás a gyülekezetnek.
Viszont biztosan van pozitív oldala is, nem tudhatom, nem oda járok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!