Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a különbség a Baptista,...

Mi a különbség a Baptista, Jehova Tanúi es az Adventista tanítások között?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 20. 20:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
52%

A baptisták és adventisták sokban hasonlítanak, mindkettő felekezetre a konzervatív protestáns elvek vallása a jellemző, illetve a legnagyobb különbség más keresztény felekezetektől a felnőttkeresztség, a bemerítés. Ezt fontosnak tartják mindketten, hogy a keresztséget az embernek önként kell vállalnia, amikor már érti mit is jelent ez.

Ettől eltekintve mindkét felekezet tanításai megegyeznek a nagyobb keresztény felekezetekével, Krisztusra megváltóként tekintenek, elismerik a háromságtant, hogy a Biblia Isten kinyilatkoztatása, stb.

A különbség a két felekezet között, hogy az adventisták jóval szigorúbb szabályok szerint élnek, anyagi, egészségügyi, étkezési, vallásgyakorlási szempontból is , például az adventistáknál a mai napig a szombat az Úr napja, míg a baptistáknál (és a legtöbb egyéb felekezetnél is) ez vasárnap.

Jehova tanúit meg kész sértés egy lapon említeni velük, de bármelyik másik keresztény felekezettel is...

Gyakorlatilag szembe mennek a keresztényi hagyományokkal, sok helyen átírták a Bibliát, hogy a Szentírás igazodjon a saját elképzeléseikhez és ne nekik kelljen a Szentíráshoz. Tagadják a Szentháromságot, a megváltást, üdvösséget pedig szerintük Krisztus helyett csak az ő szervezetükön keresztül lehet elérni.

Ráadásul tipikus szekta, jó pér tagjukhoz volt már szerencsém, de mindegyikükön az látszott, hogy nincsenek egyéni gondolatai, csak azokat mondhatják vissza, amiket a vezetőik a szájukba rágtak. A térítési módszereik sokszor erőszakosak, egyszerűen addig nyaggatják az embert, amíg vagy végre odafigyel rájuk, vagy elküldi őket melegebb éghajlatra... ilyenkor pedig a saját fordított logikájuknak örvendeznek, mert Jézus azt mondta, a világ üldözni fogja az igaz hívőket. Na most ők ebből annyira szeretnék azt hinni, hogy ha a minősíthetetlen viselkedésük miatt ítélik el őket, akkor ez nyilván csak azt jelentheti, hogy akkor az ő hitük az igaz...

2016. ápr. 20. 21:27
 2/15 anonim ***** válasza:

Sok irányzata van a baptizmusnak is meg az adventizmusnak is, ezek egymástól is meglehetősen eltérőek lehetnek.

Pl. az azonos neműek házasságát egyes baptista egyházak elítélik, másik baptista egyházak helyeslik. Az adventista egyházak között is vannak jelentős eltérések, bár talán nem akkorák, mint a baptizmuson belül.

2016. ápr. 20. 21:37
 3/15 anonim ***** válasza:
19%

1-es:Apropo."Keresztèny hagyomànyok"Jèzus azt mondta,hogy a ti hagyomànyotokkal megrontotàtok az En Atyàm törvènyèt"

Akkor ki is megy szembe a biblia tanitásával?

Jèzus azt mondja "Szeresd felebaràtodat mind önmagadat"

Sajnàllak ismèt szembementèl a bibliàval.

Tagadjàk a Szenthàromsàgot:A bibliák nemirnak a Szenthàromsàgrol.Ismèt szembe mentèl a te bibliàddal.

Minden Tanunak meg van a kellő ismerete a hirdetèshez.nem kell sugó nekük.

Es hamis beszèdet sem vàrnak el töled,mid,hogy te sem vàrod el mãstol.

Irod "mig valaki nem küldi el melegebb èghajlatra."Na ezek szerint inteliges sem vagy de mèg keresztèny sem!

2016. ápr. 20. 22:14
 4/15 anonim ***** válasza:
7%
Annyi a külömbség, hogy valaki ezt veszi be valaki azt. Lényegük hogy a kritikus gondolkodást elnyomják és egy picike üresfejű báb légy. Mert ha akkora keresztények vagyunk és testvérek, akkor miért túrják ezrek a kukákat nap mint nap?..elbszott egy rendszer ez!
2016. ápr. 20. 22:15
 5/15 anonim ***** válasza:
37%

"1-es:Apropo."Keresztèny hagyomànyok"Jèzus azt mondta,hogy a ti hagyomànyotokkal megrontotàtok az En Atyàm törvènyèt"

A Biblia, magának a hagyománynak a része, nem katolikus szemmel is gyakorlatilag szétválaszthatatlan, mert a Biblia, nem csak úgy lett a semmiből, vagy te komolyan azt hiszed, hogy Isten megfogta magát, lejött az a földre, hirtelen megteremtette a Bibliát, majd azt mondta, -Gyermekeim, itt van a Biblia, ennek engedelmeskedj, mert akkor nekem fogsz. Kérlek gondolkozz el ezen.

Akkor ki is megy szembe a biblia tanitásával? Még mindig a Jehova Tanúi, hiszen számotokra szükséges saját Biblia, amivel alátámasztjátok a tanításotokat, számtalan helyen eltér a világon elismert Bibliák java részétől, szerinted miért határolódik el a kereszténység 99%-a attól a Bibliától? Ugye nem azt mondták neked a elöl járóitok, hogy ez is Krisztust miatt van?

Jèzus azt mondja "Szeresd felebaràtodat mind önmagadat"

Sajnàllak ismèt szembementèl a bibliàval. Ez az általad idézett bibliai mondat, hogyan valósul meg amikor az elöljáróitok által kitagadott testvéreitek mellett elmentek köszönés nélkül, és semmibe veszitek? Ugye nem akarod bemásolni, hogy Pál apostolék is csináltak hasonlót? Mert amit ők csináltak az merőben más volt, arról nem is beszélve, hogy az ők tévedhetetlenségük sokkal biztosabb volt, mint a tiétek, de ezt mondanom sem kell ugye?

Tagadjàk a Szenthàromsàgot:A bibliák nemirnak a

Szenthàromsàgrol.Ismèt szembe mentèl a te bibliàddal.

Minden Tanunak meg van a kellő ismerete a hirdetèshez.nem kell sugó nekük.

Es hamis beszèdet sem vàrnak el töled,mid,hogy te sem vàrod el mãstol. Ugye ezt nem mondod komolyan, hogy tanúként te beszélsz a hamis beszédekről? Komolyan nem sül le a képetek, amikor ilyeneket írtok ki? Én szégyenlem magamat miattatok. Annyi hazugság, és megtévesztés van a tanúk között, hogy arra egy élet is kevés volna felsorolni. Ugye nem akarod azt mondani, hogy a vezető testület volt tagjának saját írásos leleplező dokumentumai is hazugságok? Hiszen évtizedeken keresztül, kérdés nélkül elfogadtad azt, amit az őrtornyon keresztül többek között ő maga is felétek tanításként közvetített, vagy talán őt is megfertőzte az Ördög? Ugye ezt mondják nektek, azokról akik nem hajlandók tovább az ördögi szervezet tagjaként szolgálni ? Tudom én ne félj, jobban ismerlek téged, mint te magadat. A szervezetedről nem is beszélve.

Irod "mig valaki nem küldi el melegebb èghajlatra."Na ezek szerint inteliges sem vagy de mèg keresztèny sem!"

De te sem túlságosan, hiszen írni sem tudsz helyesen, és az egész mondandód is elképesztő sértő hangnemben keletkezett, az is látja aki nem akarja.

2016. ápr. 20. 22:34
 6/15 anonim ***** válasza:
47%

5-Egy keresztèny nem vagdalozik igy.Es teli hamisvàddal es hazugsàggal.Aki a bibliàra azt mondja hagyomànyra èpült es nem Isten szava az hazudik.

Es èn szègyelem helyedbe magam ,hogy keresztenynek vallod magad es olyan hangvèteled van,hogy aki nem olvasta a bibliàt nem is fogja mert elijeszted őket a zavaros kijelentèseidel.

Ugy,hogy ilyen erőszakos gyülölködő szemèlyeket kerülöm es veletek befejeztem.

2016. ápr. 20. 23:00
 7/15 anonim ***** válasza:
64%

" 5-Egy keresztèny nem vagdalozik igy.Es teli hamisvàddal es hazugsàggal.Aki a bibliàra azt mondja hagyomànyra èpült es nem Isten szava az hazudik.

Es èn szègyelem helyedbe magam ,hogy keresztenynek vallod magad es olyan hangvèteled van,hogy aki nem olvasta a bibliàt nem is fogja mert elijeszted őket a zavaros kijelentèseidel.

Ugy,hogy ilyen erőszakos gyülölködő szemèlyeket kerülöm es veletek befejeztem."

Látom rajtad teljesen sikeres volt a Kínai tudatmódosító módszer.

2016. ápr. 20. 23:21
 8/15 anonim ***** válasza:
79%

Szia!

Keretnek nagyon jó amit az 1-es hozzászóló írt, azért ezen még sokat lehet finomítani.

Az első amit finomítanék, hogy bizony vannak hetednapot ünneplő baptisták is, igaz nem sokan. :-)

A baptista és adventista felekezetnek sok közös pontja van mind a mai napig, hiszen az adventmozgalmat elindító Miller maga is baptista volt. Az adventisták a baptista felmenőket hitbéli elődöknek tekintik. Ugyanazok az Istenről, és a Szentírásról vallott nézeteink, nagyon sok közös énekünk van, és például a modern magyar nyelvű bibliafordításon (RÚF 2014) is közösen dolgoztak a két egyház teológusai.

Ezekben alapvetően különbözik a két felekezet a Jehova Tanúitól. Bár a Jehova Tanúinak az alapítói az adventistáktól jöttek, ők azért sokkal radikálisabban elszakadtak az adventistáktól, és minden mástól. Ennek oka az Istenről és Szentírásról vallott különbözőség, ami egy teljesen más szemléletet adott a tanúknak. Sajnos ennek eredménye egy kizárólagos új tanrendszer lett, amely mindent tagad visszamenőleg egészen az apostolokig. Ez akár lehetne pozitív is, de sajnos a fürdővízzel együtt a babát is sikerült kiönteniük.

Az adventista írásmagyarázat ezért egyedülálló, mert történelmi folytatólagos szemléletet igyekszik megvalósítani. Vagyis a történelem során fellelhető reformációs és ébredési mozgalmak minden pozitívumát igyekszik átvenni és alkalmazni. Én református háttérből jöttem, sokat tanultam református egyháztörténelmet, és meggyőződésem hogy ha a reformátorok most feltámadnának, és megismernék a jelenleg ismert felekezetek tanításait és azt a sok eredményt amit az Szentíráskutatás és bibliai régészet az elmúlt években feltárt, akkor végül itt kötnének ki nálunk... :-)

Szóval a tanításokat nézve mi valahol középen állunk a baptisták és a tanúk közt, ugyanis mindkettővel van közös halmazunk, de nem vagyunk olyan lazák mint a baptisták, és olyan erőszakosak sem a tanúk. Nos órákat lehetne írni részletekbe menően, de ezt egyetlen hozzászólásban nem tudom megtenni. Inkább kérdezz, hogy melyik terület érdekel a tanítások közül? Én mindhárom egyház tanításait jól ismerem így ki tudom neked fejteni részletesebben is.

Üdv. Péter

2016. ápr. 21. 10:20
 9/15 anonim ***** válasza:
78%
8-nak:Lãtom mèg vannak inteligens szemèlyek az oldalon,nem mindha a tèmàban egyetèrtenènk, de azèrt tisztelem a korekt,higadt hozzàszolãsodat.
2016. ápr. 21. 22:15
 10/15 KZitus ***** válasza:
22%

Pár évvel ezelőtt már válaszoltam erre a kérdésre, most bemásolom neked:

Kedves Kérdező

Olyan kérdést tettél föl, amelyre érdemben nem igen fogsz választ kapni, mint a fölöttem írottakból is láthatod.

Miért?

Mert én Jehova Tanúja vagyok, és el tudom mondani miért vagyok az, miéért hiszem így, miért ragaszkodom a hitemhez, már több mint 20 éve (katolikusnak"születtem").

De nem tudom miben hisznek PONTOSAN az adventisták, és a baptisták. Ezt azt tudok róluk, de mivel ez az ismeretem nem pontos, soha nem bántanák meg egyetlen felebarátomat sem, hogy annyi hazugságot írjak róluk, mint fölöttem a Jehova Tanúiról. Minden emberért meghalt Jézus. A baptistákért, az adventistákért, és minden kereszténynek és nem kereszténynek valló emberért. Jézus azt mondta a tanítványait a közöttük lévő szeretetről lehet majd fölismerni. Ezt megvizsgálhatod személyesen.(Csak egyetlen példa: háború idején, a legtöbb "kereszténynek" valló ember lekaszabolja egymást).

Az alapvető különbséget más, bármilyen vallástól velünk Jehova Tanúival kapcsolatban Malakiás próféta (is)jegyezte le:

"Akkor a Jehovát félők beszélgettek egymással, mindegyik a maga társával; Jehova pedig figyelt és hallgatta őket. És emlékkönyvet kezdtek írni őelőtte azokról, akik félik Jehovát, és azokról, akik gondolnak az ő nevére. „Enyéim lesznek — mondja a seregek Jehovája — azon a napon, amelyen különleges tulajdont hozok létre. Könyörületes leszek hozzájuk, mint ahogyan könyörületes a férfi a fiához, aki szolgálja őt. Ti pedig újra látni fogjátok a különbséget az igazságos és a gonosz között, aközött, aki szolgálja Istent, és aközött, aki nem szolgálja őt.” Malakiás 3:16-18

Remélem tudtam segíteni Neked.

Tisztelettel: Zita

2016. ápr. 22. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!