Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zsidóként nem bánt a holokausz...

Zsidóként nem bánt a holokauszt, nagy a baj?

Figyelt kérdés

Sziasztok, a hitét rendesen, becsületesen gyakorló zsidó családba születtem, körülmetéltek, 19 éves vagyok.Egy baj van: a vallásom- és talán a világ- legnagyobb tragédiáját(holokauszt) egyáltalán nem élem át, nem sajnálom nagyon...Ezt egy rabbinak próbáltam elmondani, és mondanom sem kell azóta nem nagyon tartjuk a kapcsolatot.. :/

SZERINTETEK NAGY A PROBLÉMÁM?

2016. máj. 9. 21:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
kamu
2016. máj. 9. 21:51
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Téged nem érintett. A baj az, hogy van aki szerint ma is kellene.
2016. máj. 9. 21:53
 3/12 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem teljesen normális. Hiszen téged a korod okán egyszerűen már nem érint a dolog, ezt így nem lehet átérezni, hogy nem voltál részese sem a holokausztnak, se a következményeinek.

A probléma azok fejében van, akik szerint emiatt bármi baj lenne veled.

2016. máj. 9. 22:08
 4/12 anonim ***** válasza:

Mi a helyes és a helytelen ? Ez egy örök filozófiai kérdés ! A mi jelenkori nacionalista értékrendünk szerint minden ember legyen hű őseihez és tisztelje azok szenvedéseit ... Érezze át és vonjon le következtetéseket amelyekből építkezve még inkább erősítse a "faj társaihoz" való tartozást / tiszteletet ... De hogy ez helyes-e ? Ki a fene tudja ? Ahogy te érzed ! Ha neked fontos hogy a Rabbi szeresen akkor tettesd az átérzést !

A világon még senki sem mondta meg mi a helyes és a helytelen , voltak próbálkozók ( Mózes , Jézus , Mohamed ) de ahogy láthatod az ő parancsaik sem biztos hogy helyesek ...

2016. máj. 9. 22:24
 5/12 Inkviziciós detektív ***** válasza:
100%
Hitedet rendesen gyakorlod, akkor eszre kellene venned a kornyezetedben a nyomorusagokat, es egyutt kellene erezned a szenvedokkel, a szuksegben levokkel. A gyaszban is egyutt kellene erezni azokkal akik tuleltek. Ez az igazan kedves Isten elott, nem pedig az, hogy betartod-e a szombatot vagy az etkezesi szokasokat, vagy az imaidoket. Legyel elet es emberszereto, akkor tiszteled Istent.
2016. máj. 9. 22:36
 6/12 anonim ***** válasza:
Szerintem nem baj ha nem vagy szomorú. Én se sirtam, de szomorú voltam apám halálán, elég erősen de csak 2 hétig. Nagyon hirtelen történt, 15 voltam, ö tartott el a tesóimmal. A temetésen viszont már vidám voltam, meg se hatott az egész, már nem gyászoltam. Késöbb anyám halála viszont már nem történt hirtelen, de ott pl csak megdöbbentem ettől. Pedig ök voltak a kedvenceim, megváltozott az élet föleg apámé után, kiváncsi lennék mi lett volna ha itt maradnak meg minden. de legalább nem történt túl korán...
2016. máj. 10. 00:00
 7/12 anonim ***** válasza:
Nem vagyok zsidó, mégis nagyon bánt, hogy megtörtént és mai napig síratom őket is. Ez szív kérdése. És igen, nagy baj, hogy számodra ennyi az Isten szeretete, hogy megtartasz hatszáz parancsot, de a szíved üres. Erről beszélt Jézus.
2016. máj. 10. 03:30
 8/12 anonim ***** válasza:
Én is így vagyok vele. Pontosabban nem az a jó kifejezés, hogy nem sajnálom, csak nem ülök azon búslakodva, hogy volt régen holokauszt. Inkább a jelenre koncentrálok.
2016. máj. 10. 06:34
 9/12 Tobi Hurwitz ***** válasza:
100%

Szerintem egyaltalan nem baj.

Szerintem nagyobb baj ha valaki tul sokat gondolkodik a holocausztrol, mert az szomorusagot okoz es felelmet. Magyarorszagon a zsidok nagyon felnek a zsido szarmazasukrol (sokan nem mind) es ez nagy resze a holokauszt miatt van es a holocausztrol tul sokat gondolkodas.

Engem a holokauszt szomorit amikor nezek filmet/dokumentumot rola de azon kivul nem sokat gondolkodom rola, inkabb a zsidosag jovojerol. Nem egeszseges tul sokat a multrol gondolkodni.

Es en vallasos zsido vagyok es a csaladom is ezt gondoljak.

2016. máj. 10. 06:43
 10/12 anonim ***** válasza:

Én magyar vagyok, magyar családban születtem, szeretem a hazámat, szeretem a magyar népzenét, kultúrát, konyhát.

De őszintén szólva én már Európában gondolkodom, Trianon, a levert forradalmaink, vagy a tatárjárás szörnyűsége már nem igazán élő számomra.

Sok árvalányhajas magyarkodó megvetne érte nyilván, ha mondanám nekik, de nem mondom.

A rabbidnak lehet, hogy meghaltak a szülei Auschwitzban, vagy belelőtték kishúgát a Dunába a hungarista nyilasok, és ezért érzékenyen reagál a te érzéketlenségedre.

Nyilván az én érzéketlenségemre is rosszul reagál, akinek 56-ban meghalt valakije, vagy akinek el kellett hagyni a szülőföldjét vagy hasonló trauma érte.

2016. máj. 10. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!