Zsidóként nem bánt a holokauszt, nagy a baj?
Sziasztok, a hitét rendesen, becsületesen gyakorló zsidó családba születtem, körülmetéltek, 19 éves vagyok.Egy baj van: a vallásom- és talán a világ- legnagyobb tragédiáját(holokauszt) egyáltalán nem élem át, nem sajnálom nagyon...Ezt egy rabbinak próbáltam elmondani, és mondanom sem kell azóta nem nagyon tartjuk a kapcsolatot.. :/
SZERINTETEK NAGY A PROBLÉMÁM?
Szerintem teljesen normális. Hiszen téged a korod okán egyszerűen már nem érint a dolog, ezt így nem lehet átérezni, hogy nem voltál részese sem a holokausztnak, se a következményeinek.
A probléma azok fejében van, akik szerint emiatt bármi baj lenne veled.
Mi a helyes és a helytelen ? Ez egy örök filozófiai kérdés ! A mi jelenkori nacionalista értékrendünk szerint minden ember legyen hű őseihez és tisztelje azok szenvedéseit ... Érezze át és vonjon le következtetéseket amelyekből építkezve még inkább erősítse a "faj társaihoz" való tartozást / tiszteletet ... De hogy ez helyes-e ? Ki a fene tudja ? Ahogy te érzed ! Ha neked fontos hogy a Rabbi szeresen akkor tettesd az átérzést !
A világon még senki sem mondta meg mi a helyes és a helytelen , voltak próbálkozók ( Mózes , Jézus , Mohamed ) de ahogy láthatod az ő parancsaik sem biztos hogy helyesek ...
Szerintem egyaltalan nem baj.
Szerintem nagyobb baj ha valaki tul sokat gondolkodik a holocausztrol, mert az szomorusagot okoz es felelmet. Magyarorszagon a zsidok nagyon felnek a zsido szarmazasukrol (sokan nem mind) es ez nagy resze a holokauszt miatt van es a holocausztrol tul sokat gondolkodas.
Engem a holokauszt szomorit amikor nezek filmet/dokumentumot rola de azon kivul nem sokat gondolkodom rola, inkabb a zsidosag jovojerol. Nem egeszseges tul sokat a multrol gondolkodni.
Es en vallasos zsido vagyok es a csaladom is ezt gondoljak.
Én magyar vagyok, magyar családban születtem, szeretem a hazámat, szeretem a magyar népzenét, kultúrát, konyhát.
De őszintén szólva én már Európában gondolkodom, Trianon, a levert forradalmaink, vagy a tatárjárás szörnyűsége már nem igazán élő számomra.
Sok árvalányhajas magyarkodó megvetne érte nyilván, ha mondanám nekik, de nem mondom.
A rabbidnak lehet, hogy meghaltak a szülei Auschwitzban, vagy belelőtték kishúgát a Dunába a hungarista nyilasok, és ezért érzékenyen reagál a te érzéketlenségedre.
Nyilván az én érzéketlenségemre is rosszul reagál, akinek 56-ban meghalt valakije, vagy akinek el kellett hagyni a szülőföldjét vagy hasonló trauma érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!