Meg kell tartani a Tízparancsolatot vagy sem?
Mert van olyan nézet miszerint Jézus felülírt az Ószövetségi zsidóknak adott parancsolatokat.
Úgy értem ha a szombat nem fontos már akkor a ne ölt is lehet úgy értelmezni,hogy ne ölj keresztényt.
Ne lopj a szomszédtól.
És így tovább.
Érvényben van vagy sem.
Tudom:nem azért jöttem,hogy eltöröljem a törvény hanem ....
De akkor egyesek miért hivatkoznak arra,hogy már nincs érvényben?
Vagy csak néhány pontja nincs érvényben?
A törvényből nem lehet üdvözülni. Lehetetlen a törvény által üdvösséget szerezni. Először keresztelkedni újjászületni kell víztől és Szent Lélektől. Jézusba vetett hit által kegyelemből kapod a Szent Lelket ha kéred az Atyától. Ha újjászülettél szügséges Lélek szerint is járni és nem test szerint. Isten kegyelmes de neked is törekedned kell, hogy szentebb legyél.
13. Mert ti szabadságra hivattatok atyámfiai; csakhogy a szabadság ürügy ne legyen a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak.
14. Mert az egész törvény ez egy ígében teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
15. Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok, hogy egymást fel ne emészszétek.
16. Mondom pedig, Lélek szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek.
17. Mert a test a lélek ellen törekedik, a lélek pedig a test ellen; ezek pedig egymással ellenkeznek, hogy ne azokat cselekedjétek, a miket akartok.
18. Ha azonban a Lélektől vezéreltettek, nem vagytok a törvény alatt.
19. A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás.
20. Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, viszszavonások, pártütések,
21. Irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, a miképen már ezelőtt is mondottam, hogy a kik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.
22. De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.
23. Az ilyenek ellen nincs törvény.
24. A kik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt.
25. Ha Lélek szerint élünk, Lélek szerint is járjunk.
A kérdéseddel kapcsolatos az, amit Isten jeremiáson keresztül közöl zsidó népével:
„Íme! Jönnek napok — ez Jehova kijelentése —, és új szövetséget kötök Izrael házával és Júda házával. Nem olyan szövetséget, amilyet ősatyáikkal kötöttem azon a napon, amikor kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Egyiptom földjéről. »Azt a szövetségemet ők megszegték, noha én férjuruk voltam nekik« — ez Jehova kijelentése.”
„Mert ez az a szövetség+, amelyet Izrael házával kötök ama napok múltán: törvényemet bensőjükbe helyezem, és a szívükbe írom. Én Istenükké leszek, ők pedig népemmé lesznek” — ez Jehova kijelentése." (31:31-33)
Nyílván itt a Krisztusi szövetségre utal.
Ha még érvényben van akkor nem szabad húst enni és a szombat sem vasárnap hanem szombat.
Végig fogom olvasni.
3,Dante
Akkor a Mt 5,17 nem a Tízparancsolatra vonatkozik?
Mondjuk nagyon tetszik ez az érvelésed.
Hogy az a zsidóknak szólt.
Na de Jézus valahol azért jött,hogy a zsidókból is keresztényt csináljon,nem?
Vagy úgy gondolta,hogy a zsidók maradjanak zsidók és csak a többi népet tegyék kereszténnyé?
8,talán Péter
ne légy házasságtörő ...
Házasság előtt szabad a szex? A házasságon belüli szexuális életben nincs paráználkodás mindegy mi és miért csinálnak egymással a felek? Élvezetből is lehet és nem csaj gyereknemzésből?
Inkviziciós detektív
Asperrimus összefoglalása nekem is tetszik.
De akkor miért van külön kiemelve a szombat?
És miét nem szerda szerepel benne? Vagy a szombat egyszerűen csak szabbat,szabadnap és nem a mi szombatunkra vonatkozik?
De akkor miért a hetedik nap ha nem ez számít hanem,hogy a szívekben legyen szombat?
Ha lelki értelemben kell szombatot tartani akkor miért van a pihenőnap a hét hetedik napjával összekötve.
6 nap alatt teremtette a hetediket megpihent. Esz a szombat.
Vagy dolgozhatunk szerdától hétfőig és akkor a kedd a szombat?
Érti ezt valaki?
11,
Ezek szerint van különállő lélek és nem maga a test a lélek.
Na de ha a test ilyen akkor Isten miért ilyen testbe rakta a lelket?
Szia
"Milyen szövetséget szegtek meg az Egyiptomból kihozott zsidók és Jézus milyen új szövetséget kötött?
Nagyon röviden a Mózes közvetítésével kötött szövetséget, amely kb 600 törvényből ált, benne a 10 parancsolattal. Azt ígérték, az egész nép, hogy tartani figja magát, és Törvényhez, de nagyon rövid időn belül megszegték, és olyan dolgokat tettek, amit Isten megtíltott nekik. Pl. idegen népekből vettek feleséget, akik elhozták magukkal vallásos szokásaikat, és hamis isteneket kezdett a nép imádni.
Amikor megjelent a Messiás, Jézus, lehetőséget kapott újból a zsidó nép, hogy térjenek vissza Jehovához, de mint nép nem fogadták el őt, pedig „Izráel házának eltévelyedett juhaihoz” jött elsősorban.
Halála előtti éjszakáján új szövetséget kötött, "Ezért van hát, hogy ő egy új szövetség közvetítője, hogy az elhívottak — mivel ő meghalt, hogy váltság által megszabaduljanak a korábbi szövetség alatti törvényszegésektől — megkaphassák az örökkévaló örökség ígéretét."Héberek 9:15
Ez a szövetség lehetővé tette egy új nemzetnek, ’az Isten Izraelének’ a megszületését Galata 6:16. Ez a nemzet szellemmel felkent keresztényekből áll, akik ’királyi papságot’ alkotnak az égben 1Péter 2:9; 2Mózes 19:6. A törvényszövetség, melynek Mózes volt a közvetítője, nem tudott létrehozni egy ilyen nemzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!