Vallásos zsidóként egyszerűen mit tehetek, hogy ha primitív módon tönkre teszik a szombatomat?
"ki kellett volna kapcsolnod az elektromos eszközeidet"
Nem függetlenül.
Ortodox irányzatoknál van ez konkrétabban megtiltva ,de pl. masorut-nál nincs ,csak helyes módon kell használni ,hogy nehogy megtörje a szombat örömét (náchesz ójf sábbesz).
De igazad is van!
Nem hagyom ,hogy tönkre tegyék.
OFF:
"Nem függetlenül. "
Ezt már többször láttam itt így, teljesen rosszul használva - felteszem akkor is tőled. Szóval bocsánat, hogy így ismeretlenül is kijavítalak, de már kezdi zavarni a szépérzékem.
Helyesen: nem feltétlenül.
A 'függetlenül' szó egészen mást jelent, és ilyen szókapcsolatban nem is használjuk.
Vallásos keresztény teszkópénztárosként mi tehetek, hogy primitív módon tönkre tették a vasárnapomat?
És nem vallásos teszkópénztárosként mit tehetek, hogy primitív módon tönkre tették a vasárnapomat?
mért tették tönkre? ki tette tönkre?
te választottad a foglalkozásod, állásod
hithű xyzsrtlshdg híve ként nekem még a munka is tilos reggel 7 előtt és 12 után de mivel nem akarok éhhalál által a mennyekbe jutni elvállaltam hogy 6+2 be 3 műszakba dolgozom mégse tette tönkre a főnököm a napom én tettem tönkre
a vallásnak nincs helye a világban maximum a 4 fal közt otthon, ugyan olyan egyéni ízlés kérdése mint hogy meleg vagy heteró vagy mazoista vagy xy vagy
jó lenne már levetkőzni a primitív vallásos szokásokat
Dolgoznod kell szombaton? Kövesd a régi példát, legyél maszek. Ha saját vállalkozásod van, akkor te döntesz, nem mások, hogy dolgozol-e szombaton.
Ha hangos az ifjúság, akkor a péntekről működve hagyott gépen indítsd el a zenét, lehet vallásos zene is.
Nem tudom-e, hogy még van-e más probléma.
Pesach 7-edik napja csütörtökön 19:33 -kor "jött be", péntek ünnep, aztán Sabbat is meg ünnep is, Szombat 20:47 -kor 2ment ki". A két idõpont között rendes ( vallásos ) zsidó semmiféle elektromos eszközt ( így számítógépet ) sem használ. Még az un nyugati Konzervatív Mozgalom megengedõbb valtozata szerint sem, mert õk is csak kivételesen szükséges esetben engedik meg ( pl gyereke külföldön, orvost kell hívni, stb ), ez pedig nem ilyen.
Egyébkent zsidó vallási falinaptáar letölthatõ innen: zsido.com/wp-content/uploads/2015/08/falinaptar5776_2005_2006.pdf ( nem, mintha bármelyik zsidó oldalon ne volnának meg az idõpontok. )
NINCS olyan valamennyire is valódinak tekinthetõ zsidó vasllási irányzat, amely megengedné ilyesmire. Mindenesetre a Magyarországon rágebb óta honos ortodox, neológ és statusquo EGYIKE SEM.
Egyébként azért nem, mert az elektromosság hétköznapi és Szombaton, Ünnepen kerüljük a hétköznapi dolgokat.
( Hogy akadnak, akár zsinagógába járó zsidók, akik pl autóval mennek szombaton a zsinagógába, vagy otthon használják az elektromos eszközökat, az az õ dolguk, de ez mindenképp szombatszegés és ha el is követi valaki, még súlyosabb, ha nyilvánosan. Még sohasem láttam vallásos ismerõseimtõl oylan bejegyzést, aminek az idõpontja a szombat, vagy valamelyik ünnep idejére esett volna. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!