Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik a hetedik nap? A...

Melyik a hetedik nap? A szombat mit jelent?

Figyelt kérdés

A mi napjaink megnevezésével értendő a szombat vagy a szabat(vagy mi) zsidó értelmezés ami azt a szabad napot jelöli amikor nem kell dolgozni és Istennek kell szentelni.

Tehát a hetedik nap a szombat vagy akármelyik nap lehet szombat vagyis Isten napja.

Mondjuk szerdától hétfőig dolgozok és kedd a hetedik az úr napja?

A szombat megnevezés csak a hetedik napot jelöli és mindegy melyik az vagy a szombat alatt a mi szombatunkat kell érteni?

2016. ápr. 27. 23:12
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Az újszövetség hol és miért helyezi hatályon kívül a tízparancsolatot?
2016. ápr. 29. 10:25
 22/28 anonim ***** válasza:
61%

A Kérdezőnek:

A 18:29-es kommentben leírtam, hogy mi a bajom a 10 parancsolattal. Röviden: Izraelnek adatott, és az Újszövetséghez képest elavult, mert az feljebb teszi az erkölcsi mércét, lásd a jakabi igét, és a kommentben szereplő további részletes magyarázatot.

Hogy hol helyezi az Újszövetség hatályon kívül a 10 parancsolatot, arra most egy igét idéznék:

"Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében." (Rm 7,6)

Az elsőre rögtön feltűnő, hogy az apostol azt írja ebben a szakaszban, hogy "megszabadultunk a törvénytől". Hogy itt tényleg a 10 parancsolatról van szó, az a következő versből világossá válik, mert idéz belőle:

"Mit mondjunk tehát? A törvény bűn? Szó sincs róla! Viszont a bűnt nem ismerném, ha nem ismertem volna meg a törvény által, és a kívánságot sem ismerném, ha a törvény nem mondaná: "Ne kívánd!"" (7. vers)

Mivel Pál arról a törvényről beszél, ami azt mondja, hogy "ne kívánd" nyilvánvaló, hogy a 10 parancsolatról van szó (vö. 2Móz 20,17), ezt csatold vissza a 6. vershez, és máris összeáll a kép.

Azt gondolom, hogy a 10 parancsolatnak addig volt jelentősége, amíg meg nem született az Újszövetség. A keresztények nincsenek a mózesi törvény uralma alatt - aminek része a 10 parancsolat is - ehelyett egy új, lelki törvényt kaptak, ami sokkal mélyebb értelmű, mint a dekalógus, amely egyébként sem egy lelki törvény volt, hanem kötelező jelleggel egy nemzet vallási és szociális érdekeit szolgálta.

2016. ápr. 29. 10:56
 23/28 Roland G. ***** válasza:

22#

Tökéletes válasz,egyetértek veled Dante!

2016. ápr. 29. 11:11
 24/28 anonim ***** válasza:
52%

Szia!

Sehol, sőt inkább megerősíti:

"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat. Mert bizony mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egy ióta vagy egy vessző sem vész el a törvényből, míg az egész be nem teljesedik." (Mt. 5:17-18)

"Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezik. Mert aki ezt mondta: "Ne paráználkodj!", ezt is mondta: "Ne ölj!" Ha pedig nem paráználkodsz, de ölsz, megszegted a törvényt. Úgy beszéljetek, és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye ítél meg. Mert az ítélet irgalmatlan ahhoz, aki nem cselekedett irgalmasságot, az irgalmasság viszont diadalmaskodik az ítéleten." (Jak. 2:10-13)

Üdv. Péter

2016. ápr. 29. 12:14
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

A szombat az a szombat (péntek estétől-szombat estéig).

A II.Hillél (talmudi bölcs) féle héber kalendáriumba napkeltétől kezdődik a nap és napnyugtakor lesz vége.

A vasárnap a "jóm harásón" (izraeliek "rísonnak" mondják ,vagy "jóm álef") ,ami Izraelben és úgy a hagyománytisztelő diaszpórába az első nap ,hétfő.

Szokták mondani:

"Nem a zsidók tartották meg a sábeszt ,hanem a sábesz a zsidókat."

Ez igaz is ,csak akkor rossz ,hogy ha a szombatodat tönkre teszik (mint per pillanat nekem).

Ettől függetlenül a kötelezettségeket a szombat felé fogom tartani és -úgymond- "nem alkudom meg a primitívséggel".

(elnézést most rohadt ideges vagyok)

Üdv!

2016. ápr. 29. 21:01
 26/28 Inkviziciós detektív ***** válasza:
11%

A kerdezonek:

A torvenyben a jovendo joknak az arnyeka van meg.

A szombat a kereszten beteljesedett. Mar ideztem neked a Kolosse 2:16-ot. A kovetkezo vers emliti, hogy a szombat az unnepnapokkal egyutt arnyek: idejetmult, elavult. Mert az igazi nyugalom Krisztusban van: "de a valosag Krisztuse".

Lehet keresztenynek szombatot tartani, de kotelezo jellegu dogmava tenni tevtanitas.

2016. ápr. 30. 13:31
 27/28 A kérdező kommentje:

Te jó ég !

Mindenki ugyan abból a könyvből idéz ? Hogy lehet egymásnak ennyire ellentmondó?

Az Újszövetség minden Ószövetségi írást,parancsolatot,törvényt felülírt ?

Ezek szerint nem számít semmi csak a Jézusban való hit?

A szeressük urunkat meg egymást átvette a tízparancsolat helyét?

2016. máj. 2. 13:38
 28/28 anonim ***** válasza:

"Az újszövetség hol és miért helyezi hatályon kívül a tízparancsolatot?"

Sehol nem helyezi hatályon kívül, ezt írtam a 9. válaszomban.

A szektások szokás szerint lepontozták, de téged ez ne zavarjon kedves kérdező. Engem sem zavar. ;)

2016. máj. 2. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!