Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hányszor használja a biblia...

Hányszor használja a biblia Jézusra vonatkoztatva a "szikla" "kő" szavakat, és hol?

Figyelt kérdés
szerintem az adott helyen ez hangzott el: te kőszikla vagy, (mármint péter) én pedig erre a sziklára építem az egyházamat. (Jézus itt magára mutat) számomra ez sok mindenre magyarázatot ad. mint írtam, én így képzelem. ez lehetséges? jó lenne tudni, hányszor utal a biblia Jézusra sziklaként. én 2 helyet tudok. több szem azonban többet lát.
2010. ápr. 6. 14:08
1 2
 11/12 noname83 válasza:

Ha párhuzamosan végigolvasod a Zsoltárok könyvét egyértelművé válik, hogy ki a kőszikla. Jól érzed, a protestáns egyház magyarázata a tisztább. Protestálni annyit tesz mint tiltakozni. Luther Márton is azt mondta, hogy a pápa magyarázhatja a Bibliát, de nem áll felette, tehát egy a teremtő és mi teremtmények vagyunk, nincsen köztes állapot, egyedüli közbenjáró csakis az Úr Krisztus aki az alap, akire ha építesz a házad nem dől össze(nem homokra építesz). Péter itt az a kő, akit görögről kövecskének, guruló kőnek, beépülő kőnek fordítanak helyesen, hisz Jézus tagjai vagyunk és ő a feje az egyháznak. Mi szükség lenne hát más Földi helytartóra? Csak az egyedüli Istent imádd, írja a könyvek könyve, a Jelenések könyve utólsó oldalán az apostol leborul az angyal előtt aki azt mondja állj fel ne imádj, hanem csak 1edül az Istent imádd. Még az anygyal is alátámassza s óvva int,hogy ne bálványozzunk senkit és semmit és szolgatársnak nevezi magukat tehát alázattal nem tartja magát többnek minálunk(egy a funkció)- nem teremt ranglétrát az Isten és értelemmel bíró ember között. Jézus a mozdíthatatlan szikla, az alap a görög fordítás szerint. Rá építünk, benne s vele élünk. Isten helyébe nem szabad lépni bár a Jelensések könyve utal rá, hogy ez megtörténik. Hasonlít ez a mennyei lázadásra, sátán is ezt akarta, a helyére lépni... Az igaz szeretetet/Istent nem lehet helyettesíteni, az csak imitáció. A szeretetet továbbadni, bemutatni ill. rámutatni kell. Egyébbként sokan leblokkolnak a bizonyítgatással a petros és petra jelentését illetően és nem mennek tovább a szemeikkel a sorokon. Mi folytatódik ebben a történetben közvetlenül? Az, hogy Jézus elkezdi kijelenteni, hogy mi vár rá, meg kell halnia...és Péter azt mondja, hogy mentsen Uram dehogyis és a legkeményebb dorgálást kapja itt Jézustól:"Távozz tőlem Sátán". Miért nevezte volna ki Jézus maga helyett Pétert a Földön úgymond lelki vezetővé..., érdekes, hát ilyenre bízná, ez lenne- ilyen lenne (és "utódai")az a meginoghatatlan ember aki tudja uralni irányítani az egész Földkereség népét? Itt is Isten fiáé a főszerep: ő általa változhat meg a bűnös ember, ez később Péternek is sikerült, mert az alapra épített. Sosem tartotta magát többre más apostoloknál, volt,hogy őt fedte meg más apostol és ő elfogadta. Krisztus az egyedüli fedhetetlen, hiba nélküli. Ahogyan Péter is írja a levelében: igyekezzetek, hogy szeplő nélkül és hiba nélkül valóknak találjon titeket az Úr- tehát az igyekezés az egy törékédés, folyamat, van egy végcél,amelyet majd Isten megad, aki elnyeri az örök élet ajándékát az ér célba, de addig is ez egy ´hosszú´ harc, igyekezet; hibákkal teli igyekezet, mi csak e világban élő emberek vagyunk s hibázunk, még a megtért ember is hibázik sokszor, senki sem tökéletes, egy ember sem csak a Keresztrefeszített.

9x fordul elő a Károli féle fordításban a Zsoltárok könyvében a kősziklám szó, 1x a kőszikla:"Mert kicsoda Isten az Úron kivül? És kicsoda kőszikla a mi Istenünkön kivül?" (18:32), 1x fordul elő sziklaváram- ként,3x kőszálam- ként. Remélem tudtam segíteni.

2014. aug. 20. 13:36
 12/12 anonim ***** válasza:

Szerintem a római katolikusoknak abban teljesen igaza van, hogy Jézus Péterre építette az egyházat, csak ebből nem levezethető a pápaság intézménye.

Az, hogy Péterre épült az Egyház, az a pünkösdi igehirdetéskor realizálódott, mert valóban a szava által (ami Isten Szellemétől megtelve mondott) felállt az Egyház, addig nem létezett ugyanis Egyház, voltak Jézus tanítványai és apostolai, de nem volt Egyház, nem volt Szent Szellem kitöltve, és a Jézus nevére való bemerítés is akkor kezdődött. Ez akkor egyszeri volt, és a folytatásban már nem Péterre, hanem az egyház elöljáróira épül az egyház, pl. sokan már nem Péter szavára épültek az Egyházba, mint kövek, hanem Pál igehérdetésére, vagy a 12. - re, amit a Jelenések is kiemel, hogy a mennyei Jeruzsálem alakövei. Ezt bizonyítja egy későbbi levél az Efézézus 2:20, ami már egy olyan képet közvetít, ami szerint az apostolok és próféták alapkőzetére épülünk (Péter levelébe is van hasonló), ahol maga Krisztus a Szegletkő, és hasonlóan a Jel 21:14, ahol a mennyei Jeruzsálem "kőfalának tizenkét alapja" a Bárány tizenkét apostola, nem csupán Péter.

És azt sem jelenti, hogy Péter kizárólagos elöljáró, szóvivő a későbbiek folyamán, aki mindenben dönt (lásd később már Jakab volt inkább ilyen szerepben az Cselekedetek szerint, amikor a pogányokra vonatkozó döntés volt, pontosabban közösen döntöttek, de nem Péter mondta ki a döntő szót, hanem Jakab: Apcs. 15:20)

(Mellesleg megjegyzem ezek mind komolyan zsidó törvénytartó emberek voltak, csak tiszta ételt ettek, tartották a szombatokat, újholdakat, ünnepeket (mint Jézus), Jakabról feljegyzi Flavius, hogy a jeruzsálemiek cadik (igaz) zsidó férfinak ismerték őt, aki térdein annyit imádkozott, hogy megkeményedett, akit jogtalanul ölettek meg (Annás főpap fia), és ezért a Jeruzsálemiek felháborodtak)

Ezek az emberek gyökeresen más életmódot éltek, mint a római halsüveges világnyúzó "főpapok", akik inkább egy Babiloni pogány misztériumvallás követői, mint az állítólagos héber elődeiké.

2015. márc. 14. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!