Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tisztelt Jehova tanúi, ha...

Tisztelt Jehova tanúi, ha szerintetek Jézus nem Isten, akkor hogyan magyarázzátok ezt a verset? (lent)

Figyelt kérdés

"De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek. Akiben pedig nincs a Krisztus Lelke, az nem az övé." Róma 8:9

Tessék, itt világosan azonosítja az írás az Isten Lelkét Krisztus Lelkével. Nem világos nektek, hogy az Isten Lelke/Szelleme az Krisztus Lelke/Szelleme is, mert egy a lényegük?

2016. ápr. 14. 16:59
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

Kicsit OFF

10-es válaszoló, szerintem nem feltétlenül azért teszik szóvá mert ti ahhoz a vallási csoporthoz tartoztok. Inkább azért mert ez félrevezető kicsit, ráadásul én is értetlenül állok azon hogy miért más jelentéssel bír az ország nálatok. Mi az oka ennek a különcködésnek, amivel hamis adatokat közöltök tulajdonképpen. Még ha ez nem is szándékos. Vagy talán marketing?

Ja és, India független ország! Nem tartozik senki fennhatósága alá.

2016. ápr. 15. 16:39
 12/31 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

"Tessék, itt világosan azonosítja az írás az Isten Lelkét Krisztus Lelkével."

Már bocsi, de nem azonosítja. Hol? Isten és + a Krisztus szelleméről ('pneuma'=szellem, nem lélek, mert az 'pszükhé' a görögben) van szó, azaz két külön személyről és az ő szellemükről. Ezt kell helyesen értelmezni, hogy mit jelent, nem összemosni őket. Aki a szöveget logikusan és mindenféle dogma nélkül olvassa, eszébe sem jutna soha, hogy a két személy és vagy a lelkük/szellemük ugyanaz???

Nos, Isten szelleme az a szent szellem, ez gondolom világos, de a szent szellem az csak az Istené, az Atyáé (az Övé, erre számtalan íráshely van), és a Fiú csak úgy birtokolhatja, ha már ő maga is megkapta az Atyától (lásd ami Jézus megkeresztelkedésekor történt, amikor az égből megkapta a szent szellemet - galamb formájában rászállt, vagy Jézus saját szavait a Luk 4:18-ban, mely szerint Isten kente fel őt a szellemével, vagy a Csel 2:33-at, mely szerint Krisztus úgy volt képes követőire kiárasztani a szent szellemet, hogy azt előzőleg már ő is megkapta az Atyától!)

Isten szelleme tehát az Atya szelleme, ám a fentebbi szöveg helyes értelmezéséhez tekintetbe kellene venni, hogy a görögben a szellem ('pneuma') szónak számtalan jelentése van, legalább 5-féle dolgot jelöl: Vonatkozik 1. a szélre, 2. a földi isteni teremtmények életerejére, 3. az ember szívéből fakadó indítóerőre/vágyra ami arra ösztönzi, hogy bizonyos módon beszéljen és cselekedjen, 4. szellemszemélyekre és 5. Isten erejére/hatalmára

A Róma 8:9-ben ki van zárva, hogy Isten és Krisztus ereje/halama, mint szellem, ugyanaz lenne, a fentebbiek miatt.

Akkor mi a Krisztus szelleme (pneumája), amit + még megkaphatunk Isten szelleme mellé? Mi úgy gondoljuk, hogy ez a szellem szónak az a jelentése, ami arra utal, hogy az ember arra a szívéből fakadó indítóerőre/vágyra hallgasson (ami megvan már bennünk mint tanítványokban, akikhez Pál is szólt) és azt kövesse ami arra ösztönzi, hogy bizonyos módon beszéljen és cselekedjen- úgy, mint Krisztus.

Tehát keresztényekként birtokolhatjuk/megkaphatjuk az Isten, az Atya szellemét, akiben viszont eleve nincs meg a krisztusi gondolkodás, az nem lehet az ő tanítványa ("az ővé"), vagyis Isten imádója. Ez Pál szavainak valódi értelme.

Arra a megjegyzésedre tehát, hogy "Nem világos nektek, hogy az Isten Lelke/Szelleme az Krisztus Lelke/Szelleme is, mert egy a lényegük?", csak azt tudom mondani, hogy természetesen nem. Szerintem nem érted Pál szavait igazából és egyébként hol tanítja az. ún egylényegűséget a Szentírás - amit szeretünk és olvasunk? Mert a Róma 6:9-ben bizonyosan nem. Kérlek, hozz nekem egyértelmű szentírási bizonyítékokat az Atya és Fiú egylényegűségére!

2016. ápr. 15. 18:40
 13/31 A kérdező kommentje:

# 4/12

"Jézus isteni tulajdonsággal rendelkezik amit az Atyjától kapott, és nem maga a Teremtő Isten."

Jézus teremtő Isten, hiszen az Atya mindent általa és érte/reá nézve teremtett.

"Nem lehet világos, mivel Jézusnak volt kezdete, vagy is Isten első teremtése, vagy első szülötte a fia, akit Jézusnak hívunk a földi neve szerint."

Igen, Jézusnak volt kezdete, ez igaz, Ő az Atyától született, de ez egy időn kívüli születés volt. Vagyis időbeli kezdete nincs. Ebben különböznek, de ettől még egylényegűek.

"Az Atya pedig öröktől fogva való, nem volt kezdete, ezért nem egyen rangú a fiával, még akkor sem, ha isteni képességgel rendelkezik, mert ezeket is az atyjától kapta, saját maga nem rendelkezik vele."

Igen, az Atya adja, a Fiú pedig kapja. Ettől Atya az Atya, ettől Fiú a Fiú. Viszont a Fiú minden isteni képességet, tulajdonságot megkapott az Atyától, ezért nem csupán egy isteni tulajdonoságokkal rendelkező angyal, hanem valóságos Isten, aki teremt, uralkodik, ítél stb. Az Atya ugyanis mindent az Ő kezébe adott. ,,Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.” (Mt 28,18). ,,Mindaz, ami az Atyáé, az enyém" (János 16:15) Benne lakik az istenség egész teljessége. Ő az Atya tökéletes Fia, örököse, képmása és visszatükröződése. Tehát egylényegű vele.

#6/12

"Ha Jehova Tanúi valóban szekta, akkor miért van több mint 200 országban vallásként be regisztrálva, illetve vallásként azonositva????"

Ennek semmi köze a szekta definíciójához. Jehova tanúi azért szekta, mert eltértek az apostoli tanítástól, nem az apostoli hagyományt követik, hanem egy egyéni Bibliaértelmezéssel álltak elő. Amit a kereszténység 2000 éve tanít, azzal teljesen szembemennek.

2016. ápr. 15. 20:50
 14/31 A kérdező kommentje:

Kedves Tantételbeli!

"Nos, Isten szelleme az a szent szellem, ez gondolom világos, de a szent szellem az csak az Istené, az Atyáé (az Övé, erre számtalan íráshely van), és a Fiú csak úgy birtokolhatja, ha már ő maga is megkapta az Atyától"

Ha a Fiú is birtokolja, akkor már nem csak az Atyáé, hanem a Fiúé is, igaz? Nos éppen ezt tanítja a Biblia. A Fiú mindent megkapott az Atyától, a szellemét is:

,,amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.” (Jn 16,13-15)

Világos, hogy amikor a Szellemet küldi Jézus, úgy beszél róla, mint ami az övé is.

"A Róma 8:9-ben ki van zárva, hogy Isten és Krisztus ereje/halama, mint szellem, ugyanaz lenne, a fentebbiek miatt."

A fentebbiekből semmi sem zárja ki ezt.

"egyébként hol tanítja az. ún egylényegűséget a Szentírás - amit szeretünk és olvasunk? Mert a Róma 6:9-ben bizonyosan nem. Kérlek, hozz nekem egyértelmű szentírási bizonyítékokat az Atya és Fiú egylényegűségére!"

A teljes Szentírás tele van ilyenekkel és te eddig észre sem vetted? mondjuk ahol Isten elsőszülöttjének és egyszülött Istennek nevezi a Biblia, vagy a Filippi 2,6-ban, ahol isteni természetében egyenlőnek nevezi Őt az Istennel Pál. Illetve a Zsidók 1,3 is egyértelműen ezt támasztja alá, hiszen azt írja: „Ő az Isten dicsőségének visszatükröződése és magának a lényének pontos mása”

Vagy ez:

Igaz, bszélnek istenekről, az égen és földön, mivel sok istenük és uruk van, nekünk mégis egy az Istenünk: az Atya, akitől minden származik, s akiért mi is vagyunk, egy az Urunk, Jézus Krisztus, aki által minden van, s mi magunk is általa vagyunk." (1 Korintusz 8:5-6)

Itt Pál pontosan arról beszélt, hogy az Atya és a Fiú egylényegűek, lényegükben egyek. Az Isten és az Úr ugyanis Szinonímák, hiszen minden isten uralkodik. Egy Istenünk van az Atya, ami egyáltalán nem jelenti, hogy a Fiú nem Isten. Ahogy az egy Urunk van a Krisztus sem jelenti, hogy Isten nem Úr. Az Atya is Úr és Isten meg a Fiú is, Pál éppen azért mondja mégis, hogy egy Isten és egy Úr van, mert az isteni lényegről beszélt, az egylényegűségükről.

Nektek persze lényegében két istenetek és két uratok van. Egy nagy Isten, akit Jehovának neveztek és egy kicsi, akit tulajdonképp csak isteninek neveztek, aki csak isteni tulajdonsággal rendelkező angyalnak tekintetek, nem valóságos isteni személynek, de ez nyilvánvalóan hülyeség.

2016. ápr. 15. 21:26
 15/31 anonim ***** válasza:
88%

Kicsit kibővítem az előző kommentemet: ott van, amikor Tamás Urának és Istenének nevezte, s ezt Jézus elfogadta, sőt, dicsérőleg jóváhagyta.

Vagy ahol a zsidók nevezték Istennek:

"A zsidók így feleltek neki: Nem jó cselekedetért kövezünk meg téged, hanem káromlásért, és azért, hogy te ember létedre Istenné teszed magadat." (Jn 10,33)

"Ezért azután a zsidók még inkább meg akarták ölni, mert nemcsak megtörte a szombatot, hanem saját Atyjának is nevezte Istent, és így egyenlővé tette magát az Istennel." (Jn 5,18)

Jézus itt sem tiltakozott a (szerintetek hamis) vád ellen, nem védekezett azzal, hogy "én nem vagyok Isten, hanem csak egy angyal" hanem inkább számon kérte őket, hogy miért mondott ő ezzel káromlást: "Arról mondjátok-é ti, a kit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondám: Az Isten Fia vagyok?!" (Jn 10,36)

2016. ápr. 15. 21:45
 16/31 anonim ***** válasza:
83%
* kommentet
2016. ápr. 15. 21:47
 17/31 Tantételbeli ***** válasza:
0%

Kedves kérdező!

"Ha a Fiú is birtokolja, akkor már nem csak az Atyáé, hanem a Fiúé is, igaz? Nos éppen ezt tanítja a Biblia."

A Fiúé azért a szellem, mert megkapta azt az Atyától, ez az amit tanít a Szentírás,nem mást (amire íráshelyekkel is utaltam), mint ahogy mi is megkaphatjuk, ha kérjük Tőle (lásd Lukács 11:13)

"Világos, hogy amikor a Szellemet küldi Jézus, úgy beszél róla, mint ami az övé is."

Persze hogy az övé, hiszen megkapta az Atyától. Ezért képes továbbadni azt, mint ahogy az apostolok is képesek voltak továbbadni csupán kézrátétellel. A szellem mindenkié lehet, aki megkapja azt - az Atyától, az Istentől, mert a szellem forrása Ő maga, a szellem az Ővé! És Ő kiáraszthatja,kitöltheti,kibocsáthatja magából másra - mint ahogy Krisztusra is, úgy ránk is.

"A teljes Szentírás tele van ilyenekkel és te eddig észre sem vetted?"

A teljes Szentírást én már jónéhányszor elolvastam az évtizedek alatt elejétől a végéig, de az ún. egylényegűséggel sehol sem találkoztam. Tudom, hogy ez a háromság-filozófiából eredő, kitalált és önkényesen meghatározott fogalom, melyet nem tanít Isten Szava, és az általad beidézett íráshelyekben sincs erről szó. A Fil 2:6 megfelelő görög szerinti fordítása nem azt igazolja,hogy Jézus egyenlő volt Istennel, hanem éppen az ellenkezőjét! A Zsidók 1:3 szerint Krisztus Isten lényének MÁSA - nem ugyanaz! Különbség van a képmás és az eredeti között. Az 1Korintusz szerint is EGY Isten van, Jézus pedig az Urunk! Mert Úrrá és Krisztussá (Messiássá, azaz megmentővé/megváltóvá) tette őt az Isten (Csel 2:36), és ezt is valljuk.

"Nektek persze lényegében két istenetek és két uratok van. Egy nagy Isten, akit Jehovának neveztek és egy kicsi, akit tulajdonképp csak isteninek neveztek, aki csak isteni tulajdonsággal rendelkező angyalnak tekintetek, nem valóságos isteni személynek, de ez nyilvánvalóan hülyeség."

Ez valóban hülyeség, de nem ezt valljuk. Ha tényleg érdekel mit vallunk Isten és Krisztus személyéről, esetleg kérdezz rá és leírom neked máskor, most nem akarom ezt a választ hosszúra nyújtani.

2016. ápr. 16. 18:37
 18/31 Inkviziciós detektív ***** válasza:
83%
Istvan35 Te hogyan jutottal hitre? :)
2016. ápr. 16. 19:44
 19/31 Inkviziciós detektív ***** válasza:
83%

Ket szempontbol lehet bizonyitani az egylenyeguseget:

1.

Csak Isten az igazi vilagossag forrasa, es Jezus annak nevezte magat. A tanitvanyokat azert nevezte vilag vilagossaganak, mert bennuk lakik a Szent Lelek aki szinten maga a fenyforras.

Termeszetesen Jehova tanui csak a sotetseget arasztjak.

2.

Csak es egyedul Isten rendelkezik olyan termeszettel, amely lenyeget tekintve soha nem romol meg. Peter apostol Isten Igejet, aki testte lett, romolhatatlannak(soha meg nem romlo), es orokke megmaradonak nevezi. Az ujjaszuletett hivok szelleme is csak azert kapott romolhatatlan termeszetet, mert a romolhatatlan magbol, Isten Beszedebol szuletett.

2016. ápr. 16. 20:47
 20/31 anonim ***** válasza:
80%

"Istvan35 Te hogyan jutottal hitre?"

Ezt hogy érted? Hívő voltam mindig is.

2016. ápr. 16. 21:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!