Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért keresztelik meg az...

Miért keresztelik meg az újszülött gyerekeket?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ugyebár a keresztény vallás szerint, aki megkeresztelkedik, az elfogadja, hogy Jézus a megváltó.

Bibliámban így áll: "Isten előtt elismerem bűnösségemet. Hiszem, hogy az Úr Jézus Krisztus bűneimért helyettem meghalt a kereszten, és feltámadt az én megigazulásomért. Befogadom most Őt az életembe, és hittel megvallom, hogy Ő az én Uram és Megváltóm." (Aláírás, majd Kelt.)

Szóval az ember ezek szerint akkor keresztelkedik meg (saját döntéséből), ha elfogadja Jézust. De a kisgyereket, a csecsemőt miért keresztelik meg? Ő még nem gondolkodik ilyenről, ráadásul maga a vallás mondja ki, hogy akkor, ha elfogadjuk. Szóval saját döntés, nem?

2016. ápr. 11. 21:24
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok!

Én nem nagyon értem, hogy ti honnan veszitek az információitokat a keresztséggel kapcsolatosan.

Bibliai szempontból nézve ugyanis a keresztségnek semmilyen misztikus vonzata nincsen. A keresztségre nem Istennek van szüksége, hanem az embernek. Ez egy jelképes cselekedet, amivel az ember kifejez valamit. Leginkább a házasságkötéshez hasonlít.

Azzal, hogy egy csecsemőnek leöntik a fejét egy kis vízzel semmilyen determinációt nem képeznek az adott csecsemő életére nézve. A szülők tesznek ígéretet, hogy "úgy nevelik és neveltetik a gyermeküket, hogy ha majd felnő, a konfirmáció (vagy bérmálkozás) alkalmával ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt”. Azt, hogy ezt betartják a szülők felelőssége, a gyermek ettől a vízzel való leöntéstől nem lesz sem jobb sem rosszabb ember.

Így felnőttként eldöntheti, hogy kíván-e vallást tenni, vagy nem. Sőt ha vallást tesz még az sem kötelezi utána semmire, mert bármikor kiszállhat ebből a körből, ahogyan a házasságból is teszik sokan sajnos...

Üdv. Péter

2016. ápr. 13. 12:27
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

"bármikor kiszállhat ebből a körből"

Pontosan hogyan? Milyen hivatalos eljárás van erre, ami után az egyház is kijelenti: "Igen, eggyel csökkent a híveim száma." ?

2016. ápr. 13. 12:46
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Kedves ma 12:46-kor hozzászóló!

Ez teljesen egyházfüggő. Abban valószínűleg igazad van, hogy a történelmi egyházak visszaélnek ezzel, és a taglétszámukat a megkeresztelt gyermekek alapján határozzák meg, és nem az aktív tagokkal, mert akkor bizony finanszírozás szempontjából igencsak bajban lennének...

Lelki értelemben véve azonban, ha az Istennel való kapcsolatot nézzük, vagy az üdvösség kérdését, akkor abban semmit nem befolyásol az, hogy kit mikor öntöttek le vízzel. Ott más dolog számít: milyen életet élt, elfogadta-e az Úr Jézus Krisztust személyes megváltójának.

Üdv. Péter

2016. ápr. 13. 13:18
 24/24 anonim ***** válasza:
csecsemőket csecsemőhalál esetén nem küld Isten a pokolba, ezért felesleges lespriccolni őket. Ez egy eretnek római katolikus tradíció, a helyes gyakorlat az, amit Jézus Krisztus bemutatott: felnőtt korban, hittel végrehajtott bemerítkezés. Ami hitből nincs, az bűn. Ezt a baptista egyház, és a pünkösdi, evangéliumi egyházak felismerték. Sajnos Luther és Kálvin ebben a tekintetben a sötét középkorban maradt, nem tudott kilépni a bibliaellenes és eretnek római katolikus gyakorlatból.
2017. dec. 4. 02:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!