Hol keresztelik meg a gyerekem? Mindenképp csak abban a kerületben keresztelik meg ahol lakom? Milyen papírok szükségesek hozzá?
Kötelező keresztanya és keresztapa is? Feltétlen szükséges mindkét keresztszülőnek a keresztény vallás?
Én is és a párom is római katolikusnak vagyunk megkeresztelve, de nem vagyunk házasok. Az egyházi esküvő nem valósulhat meg, hiszen nekem már volt egy templomi házasságom.
Valaki tud esetleg egy olyan papot, aki az egy éves kisfiamat megkereszteli?
Mi a második kerületben lakunk.
Köszönöm!
Ez papfüggő.
Ma már sok rugalmas pap van, aki bármilyen bonyodalmas helyzetben is esket, keresztel, stb.
A pap szabadon választható, akár az orvos.
Keresztszülő sem kötelező.
Egyetértek az elsővel, azzal a megjegyzéssel, hogy keresztszülő viszont mindenképpen kell. (Még felnőttkeresztelésnél is.)
A keresztszülőnek írásban kell igazolnia, hogy meg van keresztelve, azaz ki kell kérni a saját keresztlevelét, ahol keresztelték. Elvileg bérmálkozottnak is kell lennie, de ezt ma már nem kérik számon.
3-as,
én úgy tudom, hogy megoldható keresztszülő nélkül is.
Mi csak egy keresztszülőt tudtunk szerezni, de úgy is működött a dolog.
De mondom: minden a papon múlik. A mienk jó fej volt.
Nem kötelező a keresztszülő, de általában kérik, és elég egy. De nekem pl. nincs keresztszülőm. Viszont, ha van, akkor neki római katolikus felnőtt, megkeresztelt, bérmálkozott, keresztény életet élőnek kell lennie.
Az inkább akadály, ha nem vagytok házasok, de nem mindenhol veszik ezt figyelembe. Bárhova mehetsz kereszteltetni, erre nincs szabály.
Tudom, hogy most nem leszek népszerű ezzel a hozzászólással.
De szeretném megkérdezni, miért akarod megkereszteltetni a gyermekedet?
A kérdésedből, az jön le nekem, hogy nem vagytok gyakorló keresztények, csak meg vagytok keresztelve. Attól, hogy a gyermeked nincs megkeresztelve, még ugyanolyan értékes emberke. A keresztelés nem egy szokás, egy divat. Ha komolyan gondolod, hogy keresztény tanítások szerint akarod nevelni, megismertetni vele Krisztust. Akkor igen kereszteltesd meg, de ha nem, akkor fölösleges. Amikor nagyobb lesz, majd ő eldönti.
Kedves utolsó hozzászóló!
Nem hiszem, hogy el lehet dönteni bárkiről is, hogy mennyire hitbuzgó keresztény, főleg ismeretlenül nem. Nem tudom miből gondolod ezt.
Szerintem nem kell ahhoz templom, hogy valaki "vallásos legyen"
Számomra fontos az, hogy a fiam meg legyen keresztelve! Amikor pedig felnő, majd ő maga eldönti, hogy miben, és hogyan akar hinni.
Valaki esetleg tud konkrét szabadabb szellemű papot, templomot?
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!