Papok miért nem házasodhatnak? Van olyan bibliai ige, amivel a katolikus egyház igazolja ezt a törvényt?
"De amúgy igen, van a Bibliában olyan ige, ami bátorítja azokat, akik úgy döntenek, hogy társ nélküli élik le az életüket, és Istennek szolgálnak csak."
Pl?
Aki nem házasodik meg annak elvileg jóval több ideje van Istenre, a házasság és a család nagyon idő és energiai igényes:
"Azt szeretném, ha mentek volnátok a gondtól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi dolgok kötik le: hogyan járjon férje kedvében." (1Kor 7,32-34)
Amikor a Katolikus Egyház nőtlenséget kíván a papjaitól, akkor azzal elvileg egy jobb minőségű papságot szeretne elérni. Az persze sajnálatos, hogy egyesek titokban folytatnak viszonyt, vagyis pont fordítva sül el a fegyver, rosszabb papok lesznek, mint a becsületes házasok.
Hangsúlyoznám továbbá, hogy a papi nőtlenség pusztán csak egyházfegyelmi és nem hitbéli kérdés. Bármikor megszűnhet ha a pápa jónak látja.
Érdekes, én nemrég találkoztam életemben a második katolikus pappal, aki családot szeretett volna...
Úgy sejtem, hogy mindkettőnek megvolt az oka, hogy mégsem házasodott meg. De a titkukat (amit megsejtettem), egyiknek sem mondtam a szemébe - és nem is fogom. Nem akarok fájdalmat okozni nekik...
Üdv: 42/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!