Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az igaz hogy a zsidók a Tóra...

Az igaz hogy a zsidók a Tóra szerint egymástól nem kérhetnek kamatot?

Figyelt kérdés
Nem zsidó vallásuaktól kérhetnek? Mi erre a magyarázat?

2016. márc. 23. 10:02
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:

"Ha a gyűlölőd éhezik akkor a kenyeret és vizet kamatra kell adni nekik? Amit idéztél abból ez következik. Éhezőket támogatni kell de utána visszakéred kamattal együtt? Nagyon kedves és emberséges....."

Hát, ez tényleg hülye. :DDD

2016. márc. 24. 12:07
 22/28 A kérdező kommentje:
21-es neked kisebbségi komplexusod van úgy látom. Egyébként sem tudsz válaszolni a kérdésre ezért légyszi többet ne írj. nneddudgi nevű hozzászoló válaszára viszont kiváncsi vagyok.
2016. márc. 24. 13:41
 23/28 anonim válasza:
0%

Szia kérdező!

Bocsi, hogy nem olvasom el az előttem szólókat, nincs hozzá energiám, hogy a sok zsidópárti ember magyarázkodását olvasgassam.

Annyit mondanék, hogy pl a Talmudban, a zsidók törvénykönyvében elég sok ehhez hasonló szabály van...

Nagy részük minket nemzsidókat "Gójoknak" neveznek, aminek jelentése "nem ember" (állat??)

A zsidóknak sok törvényük van a Talmudban ránk vonatkozóan... A zsidók ölhetnek nem zsidót, az nem büntetendő stb...

LEHET LEPONTOZNI, ÉN NEM PONTOKÉRT ÍROK

2016. márc. 24. 14:27
 24/28 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdezõ!

Az, hogy valami jó, vagy rossz, a krülményektõl függ, ezért nem mondja a Tóra a kamatról egyiket sem.

Egy közönséges példa: amikor feltalálták a penicillint, sok súlyos, addig gyógyíthatatlan betegség gyógyíthatóvá vált. Viszont a penicillin a kórokozó baktériumokon kívül elpusztította a bélbaktériumokat is, amik nélkül nem lehet emészteni. ( Ezek pótlására kellett olynkor yoghurtot, vagy kefírt fogyasztani. )

Ezen kívül, ha olyankor adnak penicillint, amikor nincs rá szükség, akkor kifejezeten ártalmas.

Akkor most a penicillin jó, vagy rossz?

Általában azonban nem foglalkozunk azzal, hogy az Örökkévaló, áldott Õ, mit mi okból, mi célból parncsolt, mert emberésszel az I-teni logokát nem tudjuk követni. ( Még emberi viszonyok szerint megfelelõ, jól képzett ésszel sem. )

Most már tényleg minden szükégeset leírtam, olvasd el még néhányszor, elõbb utóbb talán sikerül felfogni.

A Biblia zsidó fordítása: [link]

Katolikus: [link]

Protestáns: [link]

Mindenképpen tanácsolom, hogy keress egy jó matektanárt, aki korrepetál, mert sajnos a gondolkodásod így, ahogy van, nem alkalmas arra, hogy tényekbõl olyan köveetkeztetéseket tudj levonni, amik megfelelnek a valóságnak.

Igazán sajnálom, de ilyesmire nem kem nincs idõm, valamint arra se, hogy itt tovább magyarázzak.

Mégegyszer, az eddigiekben minden szükségeset megtalálsz. Megérteni Neked kell, azt helyetted senki nem végezheti el.

2016. márc. 24. 17:16
 25/28 anonim ***** válasza:

# 23/24 Időpont ma 14:27 újabb troll ( a lepontozás kívánságodra megtörtént :) )

"nemzsidókat "Gójoknak" neveznek, aminek jelentése "nem ember" (állat??) "

Az, hogy a 'gój' szó jelentése: "nem ember / állat", nem egyszerûen ostobaság, hanem gyalázatos, uszító hazugság.

A GÓJ ( " גוֹי " a magánhangzó jelölése nélkül: גוי ), többesszáma gójim ( גויים גוֹייִם ) héber szó, eredeti jelentése: nép, nemzet. Mózes elsõ könyvében pl az alábbi 10 ( tíz ) helyen jelenti kifejezzetten Ábrahám, Izsák, Jákob leszármazottait, vagyis IZRAEL népét:

12:2 ; 17:4 ; 17:5 ; 17:16 ; 18:18 ; 25:23 ; 35:11; 46:3 ; 48:19

A versek magyar fordítás a fenti címek valamelyikén, héber szöveg pl: angol - héber: [link]

Igaz, a késõbbiekben ( így ma is ) egyre inkább jelentette kifejezetten a nem zsidót, azonban mindenféle negatív tartalom nélkül, lenézést csak a zsidók ellenségei próbálnak belemagyarázni.

( Ennek megelõzésére - bár hosszabb - inkább azt szoktuk írjni, mondani, hogy 'nem zsidó'. Amibe nincs mit belemagyarázni, gondolom én, de persze tudom, a csirkefogászat rendkívül leleményes :D )

2016. márc. 24. 17:40
 26/28 A kérdező kommentje:

"Az, hogy valami jó, vagy rossz, a krülményektõl függ, ezért nem mondja a Tóra a kamatról egyiket sem."

Mellébeszélés. Ha valami tilos akkor az valószínű hogy nem jó. Ha jó lenne engedné a zsidóknak is.

"Általában azonban nem foglalkozunk azzal, hogy az Örökkévaló, áldott Õ, mit mi okból, mi célból parncsolt, mert emberésszel az I-teni logokát nem tudjuk követni. ( Még emberi viszonyok szerint megfelelõ, jól képzett ésszel sem. ) "

Matektanárként elég baj az hogy nem gondolkozol. Már ne haragudj de így hogy tanítasz másokat?

A Tóra tiltja az emberölést, így van? Szerinted az emberölés jó?

A Tóra tiltja a disznó fogyasztását, így van? Szerinted a disznó jó?

A Tóra tiltja a paráznaságot, így van? Szerinted a paráznaság jó?

Megkérdezem mégegyszer ez alapján. Kamatra hogy mondhatod hogy a Tóra nem mondja hogy jó vagy rossz mikor a zsidók egymástól nem kérhetik?

Visszatérve a példára:

"b) közöttük élõ, tehát már letelepedett jövevénytõl ( idegentõl ), aki már vállalta a parancsok teljesítését, de legalábbis a Noénak adott 7 törvényt."

Ezt melyik vers alapján mondod?

Ha egy nem zsidó szegény segítséget kér akkor tőle zsidó kérhet kamatot. Amit írtál abból ez következik. Továbbá mi a mértéke az uzsora kamatnak? Ki dönti el?

2016. márc. 24. 22:14
 27/28 anonim ***** válasza:
Már a 13. hsz-ben írtam, h a kérdező csak EGY BIZONYOS választ hajlandó elfogadni. És lám igazam lett. :)
2016. márc. 25. 14:42
 28/28 A kérdező kommentje:

"Már a 13. hsz-ben írtam, h a kérdező csak EGY BIZONYOS választ hajlandó elfogadni. És lám igazam lett. :"

Ha bebizonyítod én elfogadom, de eddig nem jött ilyen válasz. Tőlled nem is fog mert nem vagy azon a szinten. Egy értelmes hozzászolásd sem volt. Kértem is hogy ne írj többet. A nagytudású matektanártól várom a válaszokat :)

2016. márc. 25. 17:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!