Az igaz hogy a zsidók a Tóra szerint egymástól nem kérhetnek kamatot?
"Ha a gyűlölőd éhezik akkor a kenyeret és vizet kamatra kell adni nekik? Amit idéztél abból ez következik. Éhezőket támogatni kell de utána visszakéred kamattal együtt? Nagyon kedves és emberséges....."
Hát, ez tényleg hülye. :DDD
Szia kérdező!
Bocsi, hogy nem olvasom el az előttem szólókat, nincs hozzá energiám, hogy a sok zsidópárti ember magyarázkodását olvasgassam.
Annyit mondanék, hogy pl a Talmudban, a zsidók törvénykönyvében elég sok ehhez hasonló szabály van...
Nagy részük minket nemzsidókat "Gójoknak" neveznek, aminek jelentése "nem ember" (állat??)
A zsidóknak sok törvényük van a Talmudban ránk vonatkozóan... A zsidók ölhetnek nem zsidót, az nem büntetendő stb...
LEHET LEPONTOZNI, ÉN NEM PONTOKÉRT ÍROK
Kedves Kérdezõ!
Az, hogy valami jó, vagy rossz, a krülményektõl függ, ezért nem mondja a Tóra a kamatról egyiket sem.
Egy közönséges példa: amikor feltalálták a penicillint, sok súlyos, addig gyógyíthatatlan betegség gyógyíthatóvá vált. Viszont a penicillin a kórokozó baktériumokon kívül elpusztította a bélbaktériumokat is, amik nélkül nem lehet emészteni. ( Ezek pótlására kellett olynkor yoghurtot, vagy kefírt fogyasztani. )
Ezen kívül, ha olyankor adnak penicillint, amikor nincs rá szükség, akkor kifejezeten ártalmas.
Akkor most a penicillin jó, vagy rossz?
Általában azonban nem foglalkozunk azzal, hogy az Örökkévaló, áldott Õ, mit mi okból, mi célból parncsolt, mert emberésszel az I-teni logokát nem tudjuk követni. ( Még emberi viszonyok szerint megfelelõ, jól képzett ésszel sem. )
Most már tényleg minden szükégeset leírtam, olvasd el még néhányszor, elõbb utóbb talán sikerül felfogni.
A Biblia zsidó fordítása: [link]
Katolikus: [link]
Protestáns: [link]
Mindenképpen tanácsolom, hogy keress egy jó matektanárt, aki korrepetál, mert sajnos a gondolkodásod így, ahogy van, nem alkalmas arra, hogy tényekbõl olyan köveetkeztetéseket tudj levonni, amik megfelelnek a valóságnak.
Igazán sajnálom, de ilyesmire nem kem nincs idõm, valamint arra se, hogy itt tovább magyarázzak.
Mégegyszer, az eddigiekben minden szükségeset megtalálsz. Megérteni Neked kell, azt helyetted senki nem végezheti el.
# 23/24 Időpont ma 14:27 újabb troll ( a lepontozás kívánságodra megtörtént :) )
"nemzsidókat "Gójoknak" neveznek, aminek jelentése "nem ember" (állat??) "
Az, hogy a 'gój' szó jelentése: "nem ember / állat", nem egyszerûen ostobaság, hanem gyalázatos, uszító hazugság.
A GÓJ ( " גוֹי " a magánhangzó jelölése nélkül: גוי ), többesszáma gójim ( גויים גוֹייִם ) héber szó, eredeti jelentése: nép, nemzet. Mózes elsõ könyvében pl az alábbi 10 ( tíz ) helyen jelenti kifejezzetten Ábrahám, Izsák, Jákob leszármazottait, vagyis IZRAEL népét:
12:2 ; 17:4 ; 17:5 ; 17:16 ; 18:18 ; 25:23 ; 35:11; 46:3 ; 48:19
A versek magyar fordítás a fenti címek valamelyikén, héber szöveg pl: angol - héber: [link]
Igaz, a késõbbiekben ( így ma is ) egyre inkább jelentette kifejezetten a nem zsidót, azonban mindenféle negatív tartalom nélkül, lenézést csak a zsidók ellenségei próbálnak belemagyarázni.
( Ennek megelõzésére - bár hosszabb - inkább azt szoktuk írjni, mondani, hogy 'nem zsidó'. Amibe nincs mit belemagyarázni, gondolom én, de persze tudom, a csirkefogászat rendkívül leleményes :D )
"Az, hogy valami jó, vagy rossz, a krülményektõl függ, ezért nem mondja a Tóra a kamatról egyiket sem."
Mellébeszélés. Ha valami tilos akkor az valószínű hogy nem jó. Ha jó lenne engedné a zsidóknak is.
"Általában azonban nem foglalkozunk azzal, hogy az Örökkévaló, áldott Õ, mit mi okból, mi célból parncsolt, mert emberésszel az I-teni logokát nem tudjuk követni. ( Még emberi viszonyok szerint megfelelõ, jól képzett ésszel sem. ) "
Matektanárként elég baj az hogy nem gondolkozol. Már ne haragudj de így hogy tanítasz másokat?
A Tóra tiltja az emberölést, így van? Szerinted az emberölés jó?
A Tóra tiltja a disznó fogyasztását, így van? Szerinted a disznó jó?
A Tóra tiltja a paráznaságot, így van? Szerinted a paráznaság jó?
Megkérdezem mégegyszer ez alapján. Kamatra hogy mondhatod hogy a Tóra nem mondja hogy jó vagy rossz mikor a zsidók egymástól nem kérhetik?
Visszatérve a példára:
"b) közöttük élõ, tehát már letelepedett jövevénytõl ( idegentõl ), aki már vállalta a parancsok teljesítését, de legalábbis a Noénak adott 7 törvényt."
Ezt melyik vers alapján mondod?
Ha egy nem zsidó szegény segítséget kér akkor tőle zsidó kérhet kamatot. Amit írtál abból ez következik. Továbbá mi a mértéke az uzsora kamatnak? Ki dönti el?
"Már a 13. hsz-ben írtam, h a kérdező csak EGY BIZONYOS választ hajlandó elfogadni. És lám igazam lett. :"
Ha bebizonyítod én elfogadom, de eddig nem jött ilyen válasz. Tőlled nem is fog mert nem vagy azon a szinten. Egy értelmes hozzászolásd sem volt. Kértem is hogy ne írj többet. A nagytudású matektanártól várom a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!