Zsidó vallás szerint mi történik a halál után?
Itt sok össze-vissza válasz érkezett, most akkor jöjjön egy ortodox zsidó válasza:
A bűnösök először a Gehennomba (pokol, "Gyehenna") kerülnek. Szinte mindenki ide jut, hiszen nem nagyon van olyan ember, aki nem követett el bűnt életében. Viszont senki nem marad itt örökre. Akik nagy bűnt követtek el, azok végleg megsemmisülnek. Akik kisebb bűnt követtek el, azok egyes tanítások szerint visszatérnek a Földre újjászületve, hogy jóvá tegyék. Illetve vannak, akik a Gehennomban megbűnhődtek és már semmi dolguk, ők simán újjá születnek a Messiás utáni eljövendő világban (Olam Habaa).
Dániel próféta könyve » 12. fejezet
1
És abban az időben felkél Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped fiaiért áll, mert nyomorúságos idő lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nép kezdett lenni, mindezideig. És abban az időben megszabadul a te néped; aki csak beírva találtatik a könyvben.
2
És sokan azok közül, akik alusznak a föld porában, felserkennek, némelyek örök életre, némelyek pedig gyalázatra és örökkévaló útálatosságra.
3
Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és akik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.
4
Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás.
Örök élet is lesz:
Ézsaiás próféta könyve » 25. fejezet
8
Elveszti a halált örökre, és letörli az Úr Isten a könyhullatást minden orcáról: és népe gyalázatát eltávolítja az egész földről; mert az Úr szólott.
9
És szólnak ama napon: Ímé Istenünk, akit mi vártunk és aki megtart minket; ez az Úr, akit mi vártunk, örüljünk és örvendezzünk szabadításában!
Ézsaiás próféta könyve » 26. fejezet
4
Bízzatok az Úrban örökké, mert az Úrban, Jehovában, örök kőszálunk van.
Viszont aki meghal, nem kerül a pokolba, ugyan itt:
14
A meghaltak nem élnek, az árnyak nem kelnek föl: ezért látogatád meg és vesztéd el őket, és eltörléd emlékezetöket.
De élet van a halál után:
19
Megelevenednek halottaid és holttesteim fölkelnek: serkenjetek föl és énekeljetek, akik a porban lakoztok, mert harmatod az élet harmata, és visszaadja a föld az árnyakat!
"Ja, és ki kerül oda? Aki zsidó, annak be kell tartani az összes vallási törvényt, aki nem, annak csak Noé 7 törvényét. Plusz erkölcsös, jó embernek kell lenni."
Ennek így mi értelme? Én bekerülhetek anélkül hogy zsidó lennék és betartanám azt a sok törvényt, akkor a zsidóknak nehezebb dolguk van ezek szerint, nem? Miért éri meg valakinek hogy zsidó legyen ha csak 7 törvény betartása elegendő?
"Igen, a zsidóknak nehezebb dolguk van. De ez nem megéri-nem éri meg kérdés, zsidónak vagy születtél vagy nem. Be lehet térni, de ki nem. Ha annak születtél, nem választás kérdése."
De én azt nem értem hogy ha nem zsidó is elérheti ugyanazt mint egy zsidó akkor minek a zsidó vallás? Érted mit akarok mondani? Ha én elérhetem ugyanazt 7 törvény betartásával mint a zsidók akik sok nehéz törvényt betartanak akkor miért jó ez a zsidóknak?
"Erre vonatkozik az, hogy "kiválasztott nép". Nem úgy kiválasztott, hogy mi vagyunk a legjobbak, hanem, hogy I-ten szolgálatára vagyunk kiválasztva. Ezért vonatkozik ránk több szabály."
Tehát akkor a zsidóknak sok törvényt kell batartani a nem zsidóknak pedig elég 7-et? Meg tudnád mutatni hogy a Tórában ez hol szerepel?
Én vallásos zsidóként a reinkarnációt tartom legvalószínűbb válasznak arra a kérdésre ,hogy "mi van a halál után?" (persze itt eltekintve a halotti kádistól és a temetéstől :DD) -haszid tanokra alapozva-.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!