Lehetséges, hogy Jézus kereszthalálával nem csak az emberiség bűnét, hanem a kozmosz teljes bűnét magára vette?
értem én 6, hogy a liberális csupa-csupa jóindulat miatt sajnáljátok a Sátánt és a bukott angyalokat. Ezzel a jó szándékkal van kikövezve a pokolba vezető út.
De lehetne egy kicsit elvontabban - nem a festészeti képi ábrázolással leterhelten?
A Egy=Jó =Isten - mindkettő szinoníma Istennek így használják a nagy gondolkodók. (Plótinosz, egyházatyák, a skolasztikusok) A kettősség, megosztottság a Rossz ott jön be a duális szemlélet jó-rossz párharca stb. A keresztény tanítás ezt akarja kiemelni a 'nem duálisba'.
Egy
- és az a jó. A duálist a "jó irányában jó lehagyni" - mert jónak lenni jó. És ha megszűnik a duális - megszűnik a rossz- nem "megjavul, megtér" stb. hanem megszűnik a kettősség.
#11: a kereszténység ugye NEM ezt tanítja.
Akkor viszont miért itt írsz róla?
Írj ki kérdést erről, ha gondolod.
A kereszténység NEM tanítja a dualitást, és ott nem feltétele az, hogy jó mellett legyen rossz is.
Ugye a világ nem is így indult (induláskor csak jó volt) - és a majdani tökéletes világban sem lesz majd semmi rossz.
Az angyalok valóban nem emberek, és az eredeti feladatuk tényleg a hírnök szerep.
CSAKHOGY!
Nekik is van szabad akaratuk, és ilyesformán ők is (mármint a harmaduk) eltért a parancstól és más útra lépett. Ők követték a sátánt.
Erre írtam azt, hogy lehetetlen, hogy közülük egy se gondolta meg magát azóta, és nem is fogja soha.
"a világ nem is így indult (induláskor csak jó volt)"
Bizony. Ez a bűnbeesés történet LÉNYEGE - duális lesz a létszemlélet.
Lehet, hogy tömegeknek harsogva nem hallod ezeket, de a fent említetek írnak erről. Szabad elmélyíteni a teológiai ismereteket. A misztikusok is erről beszélnek, írnak. Meister Eckhart - akkor persze az inkvizíció elítélte - de szabad elolvasni ma és megérteni. 2000 év urán már lassan megy ez.
"Mindnyájan egyek Legyenek, amint Te énbennem, Atyám és én tebenned, hogy õk is egyek legyenek... mibennünk. Hogy elhigye a világ, hogy Te elküldtél engem." Jn17,21
Jn 10,30 "Én és az Atya egy vagyunk."
#16: ez a kereszténység átértelmezése.
Szabad ilyet - csak akkor tedd hozzá, hogy ez a saját értelmezésed (vagy másé - de akkor sem az eredeti kereszténység).
Az egyházatyák, a skolasztikusok, a misztikusok erről írnak. Pontosabb címlistát nincs időm összeállítani. Általában arról írok, ami bennem él (ami a tapasztalataim, olvasmányaim, szellemi munkáim során alakul/ változik) ab megélt hitem, értelmezésem, nem érdekesek a magukat az igazság letéteményeseinek kikiáltók. "nem írja a Biblia" - főleg a refik tudnak ezen háborogni. Sok mindent "nem ír a Biblia", ami mégis van, és TUDHATÓ:
"Ami van, az mind tudható"- mondja Gabriel García Márquez.
Semmi gond, csak a kereszténység nem ezt tanítja.
Ettől még semmivel se lesz rosszabb - csak ne keverjük össze vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!