Melyik a helyes megszólítás: a roma, vagy a cigány?
Csak azok írjanak, akik személyesen vannak a kérdésben érintve!!!! Kérem:-)
Sértő egyik vagy másik megszólítás? Hogyan lehet őket megszólítani úgy, hogy kellő tiszteletet adjunk az illetőnek? Milyen vallásuak ők általában ma, és mondjuk úgy 200 évvel ezelőtt?
köszi 7-es.
Én is ezt teszem, amikor közöttük vagyok, megfigyelem ők hogyan említik egymást.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy cigánynak mondják magukat.
Csak tudod más ha ők mondják és más lehet ha én mondom. Mindig zavarban vagyok ilyenkor.
Sokat segítettél:-)
Még egyszer köszi:-)
"Megszólítani a svábot "Hé, te sváb", szlovákot "Hé, te tót", a délszlávot "Hé, te bunyevác (sokác, rác)!" formában illik."
Ez nem mindig lehet szerencsés. Mert szólítottak meg engem úgy "magyarnak", hogy az nagyon bántó volt.
A kérdésemre éppen azért érdekelnek a válaszok, hogy hogyan beszéljünk előttük a cigányságról, vagy romaságról úgy,(megszólítás), hogy senki önérzetét ne bántsuk.
Ennél köntöfalazósabb rasszizmus kell? :D
Ha valakit megakarsz szólítani, akkor hívd a nevén. Úgy adod meg a tiszteletet.
Ha pedig valami tanulmányt szeretnél írni, vagy hivatkozni rájuk, mint népcsoport, akkor romák. Azon senki se akad fent, és ennyi. Nem bántó a cigány sem, de van aki rossz néven veszi. Illetve nem mindegy, hogy Te milyen szerepet töltesz be.
Két cigány között, a cigányozás normális. Akárcsak az amcsi négereknél a nigga, stb. Mivel hiába használja azt, tudjuk hogy a másik is az. Csak poénkodik.
Ha egy magyar mondja, hogy cigány és hasonlók ott már feltételezhető a megkülönböztetés, de a roma se jobb.
Van keresztnév, mint írtam.
A vallás meg szerinted mi?.. :D Nem nagy a választék.
Keresztény, ugyaúgy, vagy nem hisznek.
200 évvel ezelőtt sem volt ez máshogy.
romungló vagyok,(félig cigány roma,félig magyar)de magyar állampolgár.
keresztény vagyok,nem tartok a nyakamban nagy keresztet,se képeket stb.
de nem tartom hibának pld szent kép kereszt stb tartását míg tudják azt hogy az mire való,mert ha azt szeretik imádják az már bálvány.
hogy hogyan szólítanak meg,roma vagy cigány mind egy,ez attól függ hogy ki és milyen céllal teszi.
ha valaki sérteni akar bárhogy is szólít benne van a megvetés,ha nem sértésből szólít azt megérzi az ember.
pld bocsánat hogy így mondom de általában a romák,a cigányok.
vagy,a romák a cigányok mind ilyenek meg olyanok.
az a baj hogy sajnos minden romát egy kalap alá vesznek.
pedig ép úgy vannak romák közt is mocskos és jó emberek is mint a magyarok közt.
ha egy magyart meg szólítasz úgy hogy magyar,az sértő rájuk,nem igen,de ha azt mondod hogy a parasztok,az azért már az.
nekem nagyon sok a magyar haverom,és ha megszólítanak akkor nem úgy hogy te roma,vagy te cigány.hanem a nevemen szólnak.
én sem azt mondom hogy te magyar vagy te paraszt,hanem a nevükön szólok nekik.
tehát nincs azzal semmi baj hogy most roma vagy cigány,a megnevezés szándéka számít.
Mindkettő helyes, egyik sem sértő.
Kellő tisztelettel úgy szólíthatsz meg bennünket, ahogy bármely más népcsoport tagjait is, nincsenek az általános szokásoktól eltérő, sajátos elvárásaink.
A vallási megoszlásunkról nem sokat tudok, akiket személyesen ismerek „közülünk”, azok zömmel római katolikusok, illetve kisebb részben Jehova tanúi.
Üdvözlettel,
Krisztián
---
# 17
Drága tezsvírem! A nem cigányok ugyanúgy kunyerálnak, ha nincs mit színiuk! Engem például a magyar barátaim és a magyar hajléktalanok szedtek le folyton cigarettával, amikor még dohányoztam, akár hiszed, akár nem.
# 17
Na jó, a folyton azért túlzás a hajléktalanok esetében, de TÚLNYOMÓRÉSZT MAGYAROK VOLTAK, akik megállítottak az utcán egy kis aprópénzért meg pár szál cigiért, ezt minden elfogultság nélkül kijelenthetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!