Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Melyik a helyes megszólítás:...

KZitus kérdése:

Melyik a helyes megszólítás: a roma, vagy a cigány?

Figyelt kérdés

Csak azok írjanak, akik személyesen vannak a kérdésben érintve!!!! Kérem:-)

Sértő egyik vagy másik megszólítás? Hogyan lehet őket megszólítani úgy, hogy kellő tiszteletet adjunk az illetőnek? Milyen vallásuak ők általában ma, és mondjuk úgy 200 évvel ezelőtt?

2016. márc. 6. 18:32
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
68%
Cigány. Ha egyszer cigány, mi benne a sértő?
2016. márc. 6. 18:45
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

Egymást is többnyire cigánynak nevezik, sőt velük foglalkozó pártok, szervezetek, programok nevében is előfordul. Sőt, étteremben sem roma pecsenyét kérek, és nem roma kereket vetnék ha örülnék.

Úgy mondanám hogy roma szó "még véletlenül sem" sértő. A cigány szó sem önmagában, de ha sérteni akarsz, akkor a cigány szóval szoktak sértegetni.

A magyarországi vallásos cigányok döntő többsége katolikus. Világ más táján persze vannak ortodoxok és muzulmánok meg mindenféle persze.

A "régi" cigányok lelkivilága kicsit babonás. Tehát hozzájuk eleve közelebb áll egy spirituális katolikus szertartás nagy keresztekkel meg szentképekkel, mint mondjuk egy száraz, csupán intellektualistásra építkezni akaró református szertartás.

2016. márc. 6. 18:47
 3/24 A kérdező kommentje:

Lucifer te cigány vagy? Kértem, hogy csak ők írjanak:-)

Ha nem vagy az, nem mérvadó a válaszod:-)

2016. márc. 6. 18:51
 4/24 A kérdező kommentje:
a vallásra vonatkozó kérdésem azért van, mert az összes általam ismert roma, cigány ember református, vgy annak valamelyik változta.
2016. márc. 6. 18:54
 5/24 anonim ***** válasza:
75%
Nem vagyok cigány, csak elsőre nem értettem meg ezt a sajátos körülírást, hogy ki érintett és ki nem. Bocsi!
2016. márc. 6. 18:57
 6/24 anonim ***** válasza:
69%

Személyesen vagyok érintve. Magyarországon élek, magyar az anyanyelvem. Olyan 26 évvel ezelőtt elkezdték erőltetni, hogy ezeket a honfitársainkat romának hívjuk.

Én meg megszoktam a cigány szót és így hívom őket, a politikai korrektséget meg .arom.

2016. márc. 6. 18:58
 7/24 anonim ***** válasza:
100%

Sem a cigány, sem a roma nem sértő önmagában, de mindkettőt lehet sértő hangsúllyal is mondani.

Én mindig megfigyelem, hogy akikkel beszélek, ők hogyan mondják, és hozzájuk alkalmazkodom. De mifelénk rokoni, baráti körben általában a cigányt használjuk ha magyarul beszélünk. Cigány nyelven persze a romát mondjuk :)

Bennem is van valamennyi cigány vér, a nyelvet is beszélem, úgyhogy elfogadhatod a válaszomat :)

2016. márc. 6. 19:05
 8/24 anonim ***** válasza:

# Hakapeszi

1971. óta lett hivatalosan is roma a roma, ez kicsit több, mint 26 év :)

[link]

2016. márc. 6. 19:09
 9/24 anonim ***** válasza:

"1971. óta lett hivatalosan is roma a roma, ez kicsit több, mint 26 év :)"

Most megrendültem.

Most mi kapok, ha továbbra is cigánynak hívom őket?

2016. márc. 6. 19:11
 10/24 anonim ***** válasza:
Megszólítani a svábot "Hé, te sváb", szlovákot "Hé, te tót", a délszlávot "Hé, te bunyevác (sokác, rác)!" formában illik.
2016. márc. 6. 19:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!