Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Levél elején a "Kedves barátai...

Levél elején a "Kedves barátaim és ismerőseim! " vagy a "Kedves Barátaim és Ismerőseim! " megszólítás a helyes?

Figyelt kérdés
Úgy olvastam, lehet használni a megtisztelés nyomatékosítására nagybetűt, de a barátaim, ismerőseim többes szám. Ez befolyásolja a kezdőbetűt?

2016. jan. 9. 13:56
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
31%
Szerintem mindkét alak helyes, de illik nagy kezdőbetűvel írni ilyen esetben is.
2016. jan. 9. 14:02
 2/14 Titusztitusz ***** válasza:
61%
Szerintem az első variáció a jó...
2016. jan. 9. 14:17
 3/14 anonim ***** válasza:
Megszólításban minden szót nagy kezdőbetűvel szokás írni, kivéve kötőszókat, névelőket. Itt csak az "és" kisbetű, a többi nagy.
2016. jan. 9. 14:17
 4/14 anonim ***** válasza:
76%
Szerintem nem kell nagybetűvel.
2016. jan. 9. 14:29
 5/14 anonim ***** válasza:

"Szerintem nem kell nagybetűvel."

Szerinted. De a helyesírási szabályzat szerint igen. :)

2016. jan. 9. 14:39
 6/14 A kérdező kommentje:
Nem, abban nem esik szó erről. Ezért kérdeztem meg itt.
2016. jan. 9. 16:32
 7/14 anonim ***** válasza:

Egy internetes helyesírási oldal ( [link] ezt a példát adja:

Ami a megszólításokat illeti: mások a lehetőségeink, ha hivatalos levelet írunk, és mások, ha magánlevelet, ezért ennek megfelelően írok példákat.

Hivatalos: Tisztelt Kovács Úr! Mélyen Tisztelt Asszonyom és Uram!

Magán: Kedves barátom! Kedves Nagy úr! Édes jó anyám és apám! Kedves Geri,

Azaz: hivatalosan nagybetűvel írandó az összes köznév is, kivéve a melléknevek (kedves - ha nem az első szó), kötőszók (és, vagy, stb.) esetében. Magánlevél esetében elég az első szót és a tulajdonneveket naggyal írni.

2016. jan. 9. 21:02
 8/14 anonim ***** válasza:

Kis kiegészítés a 7. válaszhoz. A magánlevelezésnél is a nagy betűt írta elő régebben a helyesírás, minket még így tanítottak.

Aztán a helyesírás megváltozott, ma már írható kis betűvel és nagy betűvel is:

Kedves Barátom! - Kedves barátom!; Drága anyám és apám! - Drága Anyám és Apám!

A helyesírás megváltozott, az illem, az etikett viszont nem. Illemtudó ember továbbra is nagy betűvel írja:

Kedves Barátom!; Drága Anyám és Apám!

2016. jan. 9. 21:22
 9/14 BringaManó ***** válasza:

"a barátaim, ismerőseim többes szám. Ez befolyásolja a kezdőbetűt?"

Nem, attól még ugyanúgy lehet nagy.

"mindkét alak helyes, de illik nagy kezdőbetűvel írni ilyen esetben is."

Egyetértek, és nem értem, hogy hogy hoztatok ki neki 0%-ot...

"abban nem esik szó erről. Ezért kérdeztem meg"

Hogyne esne:

[link]

Milyen problémádra nem adott választ?

"Egy internetes helyesírási oldal ezt a példát adja:"

Na jó, azt az oldalt hagyjuk, szerintem ne vegyük hivatkozási alapnak...

Egyrészt eleve eléggé ferdén interpretálja az AkH.-t a szóban forgó szabályt, ráadásul még a példája is hibás, helyesen:

Mélyen _t_isztelt Asszonyom és Uram! – hiszen a tisztelt is melléknév(i értelemben áll itt), bár tudom, hogy befejezett melléknévi igenév, ne írjátok meg :-)

"A magánlevelezésnél is a nagy betűt írta elő régebben a helyesírás, minket még így tanítottak."

Az bizony könnyen lehet, mert az 54-es szabályzatban még tényleg így van. 84 óta viszont már lazább a helyzet.

"A helyesírás megváltozott, az illem, az etikett viszont nem. Illemtudó ember továbbra is nagy betűvel írja"

Mi tagadás, egyetértek ezzel is. :-)

2016. jan. 13. 22:35
 10/14 Tiborfia válasza:

BringaManó

"Milyen problémádra nem adott választ?"

Arra a kérdésemre nem ad választ, hogy hogyan KELL!!! írni. Nem az volt a kérdés, hogy hogyan szokás.

Idézet az idézett AkH.-ból:

"147.Hivatalos iratokban és levelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel SZOKÁS kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is..."

De folytathatnám a következő ponttal:

"148.A köznevek nagybetűs kezdése nem SZOKÁSOS a magyar írásgyakorlatban, ..."

Most ez a szabálykönyv előír valami(ke)t, vagy a szokásokkal foglalkozik?

Csodálkozom, hogy az Akadémiai Kiadó hozzájárult ( nem csupán) ezeknek a pontoknak, ilyen formában való megjelentetéséhez. Egy szabálykönyv attól szabálykönyv, hogy világosan fogalmazza meg a szabályokat. Nem a szokásokat, a szabályokat! Szokásokkal a néprajz foglalkozzon, ne egy szabálykönyv! Hogy fogjon hozzá a tanár egy tollbamondás kijavításához, ha a szabálykönyv "A kis és a nagy kezdőbetűk" című fejezete - kevés kivétellel - a szokásokról szólnak, hogy "általában" hogy szoktuk használni?

Egy ilyen szabálykönyv tömegével gyártja a kérdőjeleket. Abba bele sem merek gondolni, hogy ha a közúti közlekedés szabálykönyve is így fogalmazna, az mit gyártana tömegével.

2022. dec. 28. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!