Levél elején a "Kedves barátaim és ismerőseim! " vagy a "Kedves Barátaim és Ismerőseim! " megszólítás a helyes?
"Szerintem nem kell nagybetűvel."
Szerinted. De a helyesírási szabályzat szerint igen. :)
Egy internetes helyesírási oldal ( [link] ezt a példát adja:
Ami a megszólításokat illeti: mások a lehetőségeink, ha hivatalos levelet írunk, és mások, ha magánlevelet, ezért ennek megfelelően írok példákat.
Hivatalos: Tisztelt Kovács Úr! Mélyen Tisztelt Asszonyom és Uram!
Magán: Kedves barátom! Kedves Nagy úr! Édes jó anyám és apám! Kedves Geri,
Azaz: hivatalosan nagybetűvel írandó az összes köznév is, kivéve a melléknevek (kedves - ha nem az első szó), kötőszók (és, vagy, stb.) esetében. Magánlevél esetében elég az első szót és a tulajdonneveket naggyal írni.
Kis kiegészítés a 7. válaszhoz. A magánlevelezésnél is a nagy betűt írta elő régebben a helyesírás, minket még így tanítottak.
Aztán a helyesírás megváltozott, ma már írható kis betűvel és nagy betűvel is:
Kedves Barátom! - Kedves barátom!; Drága anyám és apám! - Drága Anyám és Apám!
A helyesírás megváltozott, az illem, az etikett viszont nem. Illemtudó ember továbbra is nagy betűvel írja:
Kedves Barátom!; Drága Anyám és Apám!
"a barátaim, ismerőseim többes szám. Ez befolyásolja a kezdőbetűt?"
Nem, attól még ugyanúgy lehet nagy.
"mindkét alak helyes, de illik nagy kezdőbetűvel írni ilyen esetben is."
Egyetértek, és nem értem, hogy hogy hoztatok ki neki 0%-ot...
"abban nem esik szó erről. Ezért kérdeztem meg"
Hogyne esne:
Milyen problémádra nem adott választ?
"Egy internetes helyesírási oldal ezt a példát adja:"
Na jó, azt az oldalt hagyjuk, szerintem ne vegyük hivatkozási alapnak...
Egyrészt eleve eléggé ferdén interpretálja az AkH.-t a szóban forgó szabályt, ráadásul még a példája is hibás, helyesen:
Mélyen _t_isztelt Asszonyom és Uram! – hiszen a tisztelt is melléknév(i értelemben áll itt), bár tudom, hogy befejezett melléknévi igenév, ne írjátok meg :-)
"A magánlevelezésnél is a nagy betűt írta elő régebben a helyesírás, minket még így tanítottak."
Az bizony könnyen lehet, mert az 54-es szabályzatban még tényleg így van. 84 óta viszont már lazább a helyzet.
"A helyesírás megváltozott, az illem, az etikett viszont nem. Illemtudó ember továbbra is nagy betűvel írja"
Mi tagadás, egyetértek ezzel is. :-)
BringaManó
"Milyen problémádra nem adott választ?"
Arra a kérdésemre nem ad választ, hogy hogyan KELL!!! írni. Nem az volt a kérdés, hogy hogyan szokás.
Idézet az idézett AkH.-ból:
"147.Hivatalos iratokban és levelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül nagybetűvel SZOKÁS kezdeni a megszólításban szereplő közneveket is..."
De folytathatnám a következő ponttal:
"148.A köznevek nagybetűs kezdése nem SZOKÁSOS a magyar írásgyakorlatban, ..."
Most ez a szabálykönyv előír valami(ke)t, vagy a szokásokkal foglalkozik?
Csodálkozom, hogy az Akadémiai Kiadó hozzájárult ( nem csupán) ezeknek a pontoknak, ilyen formában való megjelentetéséhez. Egy szabálykönyv attól szabálykönyv, hogy világosan fogalmazza meg a szabályokat. Nem a szokásokat, a szabályokat! Szokásokkal a néprajz foglalkozzon, ne egy szabálykönyv! Hogy fogjon hozzá a tanár egy tollbamondás kijavításához, ha a szabálykönyv "A kis és a nagy kezdőbetűk" című fejezete - kevés kivétellel - a szokásokról szólnak, hogy "általában" hogy szoktuk használni?
Egy ilyen szabálykönyv tömegével gyártja a kérdőjeleket. Abba bele sem merek gondolni, hogy ha a közúti közlekedés szabálykönyve is így fogalmazna, az mit gyártana tömegével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!