Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szükséges-e gyónni?

Szükséges-e gyónni?

Figyelt kérdés
Szükséges-e gyónni ahhoz, hogy üdvösségünk legyen? Református vagyok, és mostanában ezen gondolkodom, hogy mi van, ha tévedünk a gyónással kapcsolatban, hiszen ugye nálunk nincs. Mit gondoltok?

2016. márc. 1. 13:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
32%

Szia!

Röviden: nem. :-)

A Szentírás valóban beszél arról: "valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése." (Jak. 5:17), de itt nem gyónásról beszél, hanem arról, hogy jó ha van egy lelki társad, aki tud imádkozni érted. Nem véletlenül nem úgy írja: valljátok meg bűneiteket egy papnak... :-)

A Szentírás az üdvösséghez egészen mást társít: a Jézus Krisztusban való hitet. Ahogyan János apostol írja: "aki hisz a Fiúban, örök élete van" (Jn. 3:36)

Pál apostol így fogalmazza meg: "Isten kegyelmi ajándéka az örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban." (Rm. 6:23).

A reformáció egyik nagy eredménye volt, hogy a hit általi megigazulást hirdette, az 5 sola elvnek is nevezik:

Sōla Scriptūra (egyedül a Szentírás);

sōlā fide (egyedül hit által);

sōlā grātiā (egyedül kegyelemből);

sōlus Christus (egyedül Krisztus);

sōlī Deō glōria (egyedül Istené a dicsőség).

Üdv. Péter

2016. márc. 1. 13:41
 2/13 Roland G. ***** válasza:
37%
Röviden:egyetértek Péterrel :)
2016. márc. 1. 13:58
 3/13 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat!

De még mindig nem értek valamit. Mire vonatkozik akkor ez, és az ehhez hasonló igék?

"Akiknek megbocsájtjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei is megmaradnak." (Jn. 20. 23.)

2016. márc. 1. 14:18
 4/13 anonim ***** válasza:

nem szabad ezt olyan mechanikusan felfogni, Isten mindent lát, és ezért nyilván azt is kinek mennyire őszinte a bűnbánata gyónással vagy a nélkül, viszont ugye ugyan ezt elmondhatjuk a keresztelkedésről is, mi van ha valaki mondjuk most vasárnap kereztelkedne, de meghal szombaton, Isten nyilván nem egy törvénykönyv hanem egy zemély, tehát üdvözül az illető, én úgy gondolom mindenképpen érdemes keresztelkedni, és hasonlóan gyónni is, sokat segíthet a jellemfejlődésben is, illetve az őszinte bűnbánat részének tartom, legalább annyit vállaljunk be hogy egy kicsit feszengünk gyónás előtt. Továbbá abban is segít, hogy láthatsz egy olyan határt amikor azt mondhatod, hogy za adott bűnöd már nem terhel téged.

Régen én is református voltam, és már akkor felmerültek bennem hasonló kérdések mint benned, néha elmentem egy evangélikusl elkészhez gyónni, mert ott van gyónás, ha ugyan nem is kötelező, de lehet, és a szertartásos imádság világossá teszi, hogy nem a pap bocsájt meg neked, helyettes elv alapján mint a katolikusoknál, hanem inkáb csak csatornáz, meglepődtem mikor megtudtam ,hogy az ortodoxoknál is ugyan ilyen a gyónás, csak ők nem a 16. században találtak ki egy ilyen "lazított gyónást" hanem megmaradtak ilyennek valószínűleg egészen a kezdetektől.

2016. márc. 1. 14:47
 5/13 anonim ***** válasza:
59%

Gyónás mindig is volt az ókeresztényeknél. Eleinte ez teljesen nyilvános volt, erre vonatkozik az, hogy "valljátok meg bűneiteket egymásnak".

Később aztán részben technikai, részben lelkiségi okokból kialakult a négyszemközti gyónás. De mellette megmaradt a nyilvános bűnvallás is, ez ma is része a katolikus misének és az ortodox liturgiának is.

A gyónást csak a protestánsok szüntették meg (több más szentséggel együtt) 1500 évvel az apostoli kor után.

De ha református vagy, akkor te gyónás nélkül is üdvözülhetsz, amennyiben a lelkiismeret-vizsgálat és a bűnbánat nálatok szokásos formáit betartod, mert rád más szabályok vonatkoznak.

Egy katolikusnak vagy ortodoxnak viszont kell gyónnia, ha üdvösségre akar jutni, mert ott a gyónás a lelkiismeret-vizsgálat és a bűnbánat-tartás bevett módja.

2016. márc. 1. 14:47
 6/13 anonim ***** válasza:
46%

Kedves Kérdező!

A kommentedre engedd meg, hogy stílusosan Dr. Lenkeyné dr. Semsey Klára református teológia professzort idézzem:

"A Szentlélek közlése által nyerik el a bűnbocsánat hirdetéséhez, illetve megtagadásához a felhatalmazást (Mt 16:19; 18:18; Lk 24:16; ApCsel 2:24; 2Thessz 2:15; Jel

2:13–15.25; 3:11). A tanítványok itt nem arra nyernek felhatalmazást, hogy a világ fölött ítélkezzenek, hanem arra, hogy hitet ébresszenek, gyülekezetet építsenek és abban hivatásukat teljesítsék. Az oldás és kötés tiszte a tanítványok hivatásából adódó feladat, amelyre a feltámadt

Jézus hatalmazta fel őket a Szentlélek által."

Üdv. Péter

2016. márc. 1. 16:03
 7/13 anonim ***** válasza:

Amikor egy keresztény olyan súlyos bűnt követ el, ami miatt Isten méltatlannak tartja hogy meghallgassa az imáját, akkor a vének, pásztorok segítségét kell kérnie,

A pásztorok segítségének kérése, az első lépés ahhoz, hogy megbánáshoz való cselekedeteket viszünk végbe, és nem takargatni akarjuk, hiszen Isten úgy is látja.

Elsősorban azért kell megvallanunk a bűneinket – akár egy embertársunk ellen, akár Isten ellen vétettünk –, hogy ismét helyeselt állapotban lehessünk Isten előtt.

A Példabeszédek 28:13 ezt mondja: „Aki elfedezi törvényszegéseit, nem lesz sikeres, aki viszont megvallja és elhagyja azokat, irgalomra lel.”

(Jakab 5:15) 15 És a hitből való ima meggyógyítja a gyengélkedőt, és Jehova felemeli őt. Ha bűnöket követett is el, megbocsáttatik neki.

Mivel arról van szó, hogy ez a személy szellemi értelemben gyengélkedik, ahhoz, hogy meggyógyuljon, tenni is kell valamit. Jakab két dolgot említ, melyet megtehetnek.

Egyrészt azt mondja, hogy ’kenjék meg őt olajjal’, mely Isten Szavának gyógyító erejére utal. Pál apostol azt írta, hogy „Isten szava élő, és erőt fejt ki . . . , és képes tisztán látni a szív gondolatait és szándékait”, vagyis eléri az ember szívét, és hatással van az elméjére (Héberek 4:12). Ha a vének hozzáértően használják a Bibliát, segíteni tudnak a szellemileg gyengélkedőnek, hogy felismerje a bajok gyökerét, és megtegye a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy helyre tudja hozni a kapcsolatát Istennel.

Másrészt Jakab megemlíti ’a hitből való imát’. Igaz, hogy a vének imái nem változtatnak azon, hogy Isten mit tart igazságosnak és mit nem, mégis fontosak Isten szemében, aki készségesen megbocsátja a bűnöket Krisztus váltságáldozata alapján (1János 2:2). Igen, Isten mindenkinek kész megbocsátani, aki őszintén megbánja a bűnét, és ’megbánáshoz illő cselekedeteket visz véghez’ (Cselekedetek 26:20).

Másrészt Jakab megemlíti ’a hitből való imát’. Igaz, hogy a vének imái nem változtatnak azon, hogy Isten mit tart igazságosnak és mit nem, mégis fontosak Isten szemében, aki készségesen megbocsátja a bűnöket Krisztus váltságáldozata alapján (1János 2:2).

Isten mindenkinek kész megbocsátani, aki őszintén megbánja a bűnét, és ’megbánáshoz illő cselekedeteket visz véghez’ (Cselekedetek 26:20).

2016. márc. 1. 16:55
 8/13 anonim ***** válasza:

Elképzeltem,ahogy több milliárd református ül az üstben és azon gondolkozik,hol is rontották el...

Na ne már....:)

2016. márc. 1. 19:42
 9/13 anonim ***** válasza:

Kedves 7-es válaszoló!

Tudnál nekem idézni a Bibliából, amivel alátámasztod, hogy van olyan súlyos bűn, amit Isten nem tud megbocsátani, hanem kell egy közbenjárú valaki? Illetve azt, hogy Isten nem méltat arra, hogy beszéljen veled, ezért először egy közbenjárónak kell megvallani.

Ezekre kérlek igeverset!

2016. márc. 1. 20:31
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Kb. mindenki elmondta itt a vallása szerint! :)

Én még annyit azért hozzátennék, hogy a katolikus és az orthodox egyházban a gyónás a bűnbánat szentsége.

Tehát szentség mint pl. a keresztség vagy az Eucharistia szentsége, vagy a többi.

A bűnbánat szentségében Krisztus értünk kiontott vére tisztítja meg lelkünket minden bevallott bűntől, a pap által(Jézus nevében és helyett) adott feloldozásban.

Aki áldozni szeretne, annak szükséges gyónnia, Jézus testét csak így fogadhatjuk magunkhoz!

"Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon."

2016. márc. 1. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!