Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják azt, hogy...

Miért mondják azt, hogy valaki zsidónak néz ki?

Figyelt kérdés
Én úgy tudtam, hogy az egy vallás. Csak épp Ázsia felől Palesztinából jöttek. Vagy nem?

2016. febr. 17. 18:09
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
25%

Kedves tizes! Bocs, de a történelmi előzmények után, nincs kedvem mosolyogni egy otromba viccen. Arról nem is beszélve, hogy a te interpretációdon kívül semmi nem mutat arra, hogy a negyedik hozzászóló viccnek szánta volna a hüllős hasonlatát, annál is inkább, hogy nem először olvasom ezt a gondolatot ezeken az oldalakon. Ahogy most, úgy korábban sem írta alá, úgyhogy nem tudom, hogy ugyanaz írta-e most, mint akkor. A húszas, harmincas években - sőt, korábban is - már komoly értekezések születtek arról, hogy a zsidók tulajdonképpen nem tekinthetőek embereknek. Ezt ették nagy kanállal az SS katonák is. Azaz aki akár csak viccből is a hüllőkhöz hasonlítja a zsidóságot, az közelebb áll a darwinizmus talaján álló nácikhoz, mint egy jópofa, viccelődő emberhez. A macskámat sem bíznám rá - ha érted, mire gondolok.

Nem gondolom, hogy baj volna a humorérzékemmel vagy a fantáziámmal. Aki az ilyesmin képes nevetni, annak van gondja az infantilizmussal és a rosszindulattal. A zsidó vicceknek is két kategóriája van. Az egyik, amelyik a zsidóságon belüli attitűdöket karikírozza ki, a másik pedig rosszindulatú és gonosz. Az első vállalható egy keresztény számára, szerintem maguk a zsidók is nevetnek rajta, de az utóbbi nem. Kifejezetten szeretem a jó zsidó vicceket. Az antiszemita vicceket azonban bottal sem piszkálnám meg.

A "kilincsorrú" jelző sem éppen jóindulatú. Túl azon, hogy az antropológia tudománya szerint még csak nem is igaz, az emlegetőik összegyűrt szívéről tanúskodik, akik az embereket nem személyeknek tekintik, hanem öntudatra kelt húsdaraboknak, akiket a kinézetük és származásuk szerint minősítenek, és nem tekintik értéknek az értéket, ha az nem párosul az általuk fontosnak tartott pedigrével és a fajta-standard külső jegyeivel. Ez nagyobb probléma a fantáziátlanságnál, a sótlanságnál és a szürkeségnél.

2016. febr. 18. 13:10
 12/18 anonim ***** válasza:
71%
Én is zsidó vagyok, de poénnak vettem a reptiliános dolgot.
2016. febr. 18. 14:08
 13/18 anonim ***** válasza:
58%

Nem gondoltam, hogy ebből probléma van. Utólag megmagyarázva már semmi sem vicces, de csak poén volt a reptilián dolog. :)

4-es voltam, sziasztok. :D

2016. febr. 18. 14:14
 14/18 anonim ***** válasza:
68%
#11, itt még sosem láttam, hogy neked bármin kedved lett volna mosolyogni. Elég morci figura lehetsz :)
2016. febr. 18. 16:35
 15/18 anonim ***** válasza:

Persze, hogy nem láttad. Egyrészt a szándék nem látható, amíg meg nem nyilvánul, másrészt ez nem videó kapcsolat - remélem ez tiszta....

Ami a jó viccet illeti, az mindkét fél számára mulattató. A poén pedig nem önmagában poén, hanem a hozzávaló bevezető szöveg csattanójaként. Ezt nevezik viccnek. Valóban nem mindenki érti a viccet. Van rendőr, aki harap a rendőr-viccekért, van amelyik ontja magából. Ez vonatkozik a szőke nőkre is. Ám a történelmi előzmények ismeretében másik kategóriába tartozik, ha valaki olyasmivel viccelődik, ami önmagában antiszemitának látszik, és ahhoz, hogy elvegyék az élét, meg kell magyarázni. A jó viccet minkét fél érti, különben nem jó a vicc. Talán nem önmagában rossz, hanem abban a közegben az, amiben elhangzik, vagy abban a kontextusban. Például a világ boldogabbik felén nem ugyanolyan súlyú, ha valaki zsidózik, mint egy olyan országban, ahonnan hatszázezer embert küldtek gázkamrába faji alapon, és ahol újra felütötték a fejüket azok a nézetek, amik idáig vezettek.

Nevezhetek bárkit Tökfejnek poénból, de lehet, hogy hamar beleszaladok a másik fél tenyerébe. Ki a hibás? Az, aki nem érti a viccet? Merthogy ez vicc volna? Igen, már az óvodában is ilyesmin nevettünk. Hanem aztán felnőttünk, és már nem tudunk jóízűen nevetni mások kárán. De van, akinek további napfényre van szüksége, hogy a fülei is bepirosodjanak. No problem. Az éretlenség nem bűn, csupán egy állapot, amit az ember jó esetben előbb-utóbb kinő.

2016. febr. 21. 11:36
 16/18 anonim ***** válasza:

"Hanem aztán felnőttünk, és már nem tudunk jóízűen nevetni"

Elég baj az :) És tökmindegy, hogy min.

Sok a duma, és kevés az információ benne :D

2016. febr. 21. 11:45
 17/18 anonim ***** válasza:

"Miért mondják azt, hogy valaki zsidónak néz ki?"

Bizonyára azért, mert zsidónak néz ki

2016. febr. 21. 16:53
 18/18 anonim ***** válasza:

Asperrimus;

Semmelweis nem német származású volt inkább? Sváb és szászféle, katolikus vallású.

A Gundelékról sem vagyok biztos, nem svábok voltak ők is?

A Bujtor -Latinovits-Frenreisz- Gundel Takács utódokkal.

Elég könnyű a német nevű embereket zsidónak tartani, mert a zsidók sokszor német neveket viseltek.

De ha a vallást megnézzük, akkor teljesen valószínűtlen, hogy katolikust találunk. A zsidók rendesen tartottak a saját közösségükhöz, nem házasodtak más vallásúakkal. Mint ahogy régebben a más vallásúak is elég ritkán -bár ott azért volt kivétel-.

2016. febr. 23. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!