Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az eredendő bűn és miért...

Mi az eredendő bűn és miért mondják hogy Jézus az emberek bünéért halt meg?

Figyelt kérdés

2016. jan. 13. 11:40
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
68%
Az eredendő bűn az aduász a keresztények kezében, ha esetleg azzal jönnél, hogy Te nem is vagy bűnös, illetve hogy hogyan hallhatott meg Jézus a bűneidért, ha meg sem születtél, amikor meghalt.
2016. jan. 13. 12:03
 2/37 anonim ***** válasza:
44%

Első, mert te nem vagy bűnös? Jó neked, én már ott elbukok, hogy minden nem szeretek minden embert.

A kérdésre válaszolva... Az Evangélium 5 percben:

Az eredendő bűn azt jelenti, hogy minden ember bűnös. A Biblia Ádám és Éva példazatával írja le: Nem fogadtak szót Istennek, ezért Isten és ember között a szoros kapcsolat megszakadt. A Biblia pedig azt írja hogy "a bűn zsoldja a halál". Tehát életünk végén meghalunk mi is, és a lelkünk is "elkárhozik". És mivel eredendően mindenki bűnös, ezért önmagunktól nem tudjuk helyrehozni ezt a kapcsolatot.

Ezért van szükségünk Jézusra, aki 100%-ban Isten, és 100%-ban ember. Tehát voltak pl. érzelemei (sírt, nevetett, dühös volt stb), de közben tökéletes volt, nem követett el bűnt. Hogy miért fontos hogy ő halt meg értünk? Képzeld el az alábbi helyzetet: Börtönbüntetésre ítéltek téged lopás miatt. Meglátogat egy barátod aki szintén lopott, hogy cseréljetek személyazonosságot és leüli helyetted a büntetésedet. Nem egy óriási gesztus, mivel neki így is, úgy is börtönbe kéne vonulnia, meg neki is van büntetése, tehát nem igazán működik a dolog.

De ha van egy másik barátod aki ártatlan és ő ajálnja fel nekem, hogy leüli helyettem a büntetésemet, pedig neki nem is járna büntetés, akkor azt mondom hogy fú, ez a barát nagyon szeret engem, és hálás vagyok neki.

Jézus tehát elszenvedte helyette a büntetésünket, meghalt helyettünk. A mi "örök életünk" persze nem a testre vonatkozik, hanem a lélekre. Jézus mint egy híd, újra összeköt minket Istennel.

2016. jan. 13. 12:20
 3/37 anonim válasza:

Nagyon adom ,amit az előző válaszadó írt. Ez így van. Jézus feltétel nélkül szeret/szeretett minket ,ezért meghalt értünk.

Lásd: :)

Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek. Dicsőítünk téged, áldunk téged, imádunk téged, magasztalunk téged, hálát adunk neked nagy dicsőségedért, Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten. Urunk, Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia, te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk; te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket. Te az Atya jobbján ülsz, irgalmazz nekünk. Mert egyedül te vagy a Szent, te vagy az Úr, te vagy az egyetlen Fölség, Jézus Krisztus, a Szentlélekkel együtt, az Atyaiste

2016. jan. 13. 12:26
 4/37 A kérdező kommentje:

De miért felelős minden ember Ádám és Éva bünért? Nem igazságtalan az hogy mindenki bünösen születik? Nekem ez teljesen logikátlan.

Ammit mondasz ellentétes a Biblia alábbi állitásával:

Ezékiel 18-20 A fiú ne viselje az apa vétkét, se az apa ne viselje a fiú vétkét; az igazon legyen az õ igazsága, és a gonoszon az õ gonoszsága.

Ebből nem az következik hogy mindenki a saját büneiért felel?

2016. jan. 13. 12:41
 5/37 anonim ***** válasza:
72%
#2: nem vagyok bűnös, hanem bűnöket követtem el. Voltak kisebbek, nagyobbak, de nem akkora, hogy azért egy ártatlan embernek kellene meghalnia. Az olyan isten, aki az én bűneim láttám vért kíván, az egy őrült isten.
2016. jan. 13. 12:42
 6/37 anonim ***** válasza:
100%

Nem létezik eredendő bűn, ezt csak a keresztények találták ki az ókorban.

Ádám és Éva meg abban a formában, ahogy a mesében olvassuk nem létezett. Esetleg lehettek történelmi személyek, akiről mintázták ezeket a karaktereket, de erre nincs bizonyíték.

2016. jan. 13. 12:46
 7/37 anonim ***** válasza:

Az eredendő bűnről szóló tanítás jellegzetesen katolikus tanítás. Ágostos nevéhez fűződik, a keleti egyházak sem akkor, sem azóta nem fogadták el.

Később a nyugati egyházban viszont alapdogma lett. A katolikusoknál ez a mai napig így van, míg a protestánsok is ebből indultak ki, de időközben továbbfejlesztették, és már ők is alaposan eltávolodtak az eredeti ágostoni tanítástól (meg az ortodox állásponttól is).

2016. jan. 13. 12:58
 8/37 anonim ***** válasza:

Mert Ádám nem tudott tökéletességet átadni.

Sajnos a lázadása után születtek gyermeki, és nekik már a bűnre való hajlamot átadta., és azok tovább adták...

Egy kis Genetika az egész,

nem örökölhettük a tökéletességet, amikor a szülők sem az azok.

Mint a betegségeknél is, örököljük a szülőktől a betegséget, de nem minden képen fejlődik ki, de a hajlam ott van. kinek kisebb, kinek nagyobb részben.

ezért kellett egy olyan embernek megszületnie, aki nem emberektől való, de egyenértékű az első ember Ádámmal.

A halál csak a Bűnért jár.

Ádám bűnt követett el,

Mivel Ő tökéletes volt, ezért nincs mentsége a hiba elkövetésére, ellenben velünk. Ő rá és Évára nem vonatkozik Jézus halála.

Kellett egy olyan ember aki Tökéletes, és ilyen állapotban hal meg, vagy is nem volt ok a halálra, de még is meghal vagy is az egész életében semmilyen hibát nem ejt, és az élete még is véget ér.

ezért kellett egy olyan természet feletti beavatkozás, hogy Isten Fiának az életét, egy érintetlen Nő méhébe ültetni, és Isten szelleme vigyázta, hogy ne örökölje Mária tökéletlenségének hajlamát, de emberként szülessen meg.

Így ez a megváltó, Ádám helyébe lép.

Egy ember által jött be a bűn, egy igazsága által törlődik.

Ezért írja Isten szava, hogy aki hitet gyakorol ebben az elrendezésben, a megváltásban, annak lesz örök élete

Vagy is nem csak elhiszi ezt a jogi orvoslatot, hanem gyakorolja, vagy is az életét úgy éli, hogy látszódjon hogy összhangban él Isten elvárásával, szándékával, és azt teszi amit a Teremtő leíratott,

az az a tökéletlensége ellenére igyekszik a leírt erkölcsi elvek törvények keretében élni.

s a nem szándékos, bűn elkövetésekor majd a Teremtő a Jézus általi áldozatával törli azt.

2016. jan. 13. 13:16
 9/37 A kérdező kommentje:

Akkor ez mit jelent?

Ezékiel 18-20 A fiú ne viselje az apa vétkét, se az apa ne viselje a fiú vétkét; az igazon legyen az õ igazsága, és a gonoszon az õ gonoszsága.

Még egy kérdés. Ha Jézus az emberek bünéért halt meg, tehát megváltotta, akkor bármilyen bünt el lehet követni büntetlenül? Ez mondjátok?

2016. jan. 13. 13:46
 10/37 Ozmium42 ***** válasza:
100%
Egyrészt, ha bűnt követek el, akkor az igazságtalanságért nekem kell bűnhődnöm. Ha én úgy menekülök meg a jogos bűnhődésem elől, hogy még ráadásul egy ártatlan ember bűnhődik helyettem, akkor az dupla igazságtalanság, vagyis még rosszabb. Másrészt Isten büntetése nem arányos az elkövetett bűnök súlyával. Harmadszor, a bűnnek semmi köze a genetikához, nem öröklődik. Ha Ádám nem tudott tökéletességet átörökíteni, az Isten hibája, és nem Ádámmal cseszett ki, hanem az ártatlan utódaival.
2016. jan. 13. 13:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!