Zsidó vallásúak, nem furcsa a héber nyelv askenáz kiejtése, mikor Izraelben szefárd kiejtéssel beszélnek? Többi lent
Miert mondom, hogy tudalekos es nem tudomanyos:
kepzelj el egy ISMERETTERJESZTO cikket mondjuk az ivaros szaporodasrol, amely tele van olyan szavakkal, hogy "copulatio, gameta, spermatoziod" es hasonlok. Roppantul tudomanyosan hangzik, csak eppen a szakembereken kivul senki sem erti.
Aki meg erti, az megcsovalja fejet, hogy hat... hmmm.
6-os vagyok:
10-esnek:
Igazad van ,tényleg sárgabarack ,de nem emlékezttem rá annyira és direkt oda írtam "(asszem azt jelenti)".
Amúgy nem én bonyolítom ,hanem tényleg ilyen bonyolult a héber és más zsidó nyelvek történelme és túl összetett. :DD
De nem baj az. :) Ez a zsidóság évezredes kultúrájához tartozik amit ápolnunk és tartanunk kell ,mivel az identitásunkhoz tartozik.
Spacenoodle:
Szívesen! :)
Nneduddgi-nak:
Köszönöm szépen a provókatív válaszodat!
Jelenteni fogom a moderátoroknak. :)
Nneduddgi-nak egyébként az a baja ,hogy anticionista zsidó vagyok és hallatom a hangomat ,mivel van jogom hozzá és nem hagyom ,hogy valaki csak azért utálja a zsidóságot ,mert szerinte Izrael állama/cionizmus képvisel minden zsidót a földön.
De ez nagy tévhit!
Mivel a legtöbb zsidó ,NEM-cionista kategóriába tartozik.
És én épp ezért hallatom a hangomat -mint írtam- + nem engedem ,hogy ártatlan embereket öljenek a zsidóság nevébe.
Én utálok politizálni ,de ha Izrael államáról/cionizmusról szó a kérdés akkor javarészt kifejtem a véleményem.
Egyébként nekem a válaszaimmal nem embertársam (vagy épp hittestvérem) provokálása a célom ,vagy napjainak tönkre tétele -ellentétbe Nneduddgi- ,hanem az álláspontomat kifejteni.
Én őszintén bevallom sok új dolgot tudtam meg Nneddudgi-tól ,de amikor politika jön szóba akkor egy igazi provokatív agresszív hülye.
Én a 6-os válaszommal nem politizálni kivántam (bár nem tudom Nneduddgi honnan vezete le ezt ,de elég logikátlan).
Egyébként igen ,voltam már zsinagógába és meg is hívtak már egybe.
Zsinagógába járó zsidóval is találkoztam ,bár én nem járok zsinagógába ,mivel:
1.) Annak az irányzatnak amihez tartozok nincs zsinagógájai Magyarországon (csak fb lapja).
2.) Kriptóba kell tartanom a vallásomat (erről max. privátba).
Találkoztam már rabbival is.
Üdv!
"Annak az irányzatnak amihez tartozok nincs zsinagógája Magyarországon (csak fb lapja)"
Ez melyik irányzat? A Chárédi ortodoxia vagy a karaita irányzat? Hirtelen más irányzatról nem tudok, ami rabbinikus. Zsinagógája van még a Jésuában mint Messiásban hívő zsidóknak is.
13-as vagyok
Humanisztikus.
Európában csak Oroszországban és Angliába van ,de Magyarországon nincs.
Am a karaitizmus az nem rabbinikus irányzat.
Ők a rabbinikus íratokat (pl. talmud) nem fogadják el.
Én amúgy régebben a judaizmus karaita ágát követtem ,bár akkor csak-csak ismerkedtem a judaizmussal.
Mármint előtte is tisztába voltam azzal ,hogy mi a judaizmus és akkor is (mint az életem nagyrészébe) jelen volt a zsidó identitásom.
Am akkor még ettem sertés húst. :P :DDD
És akkor még a szombatot a magam módján tartottam. :)
De mostmár tartom ,bár van amikor nem tudom (pl. van olyan sajnos amikor nem tudok beszerezni bárheszt ,ami a sábeszttől elengedhetettlen ,de szerencsérre ilyen olyan ritkán van ,mint az albinó tigris. :) )
Amúgy a judaizmusnak csomó olyan irányzata van aminek nincs Magyarországon zsinagógája (pl. a rekonstrukciónistáknak sincs).
Üdv!
"Mivel a legtöbb zsidó ,NEM-cionista kategóriába tartozik."
Ez szerencsére nem igaz.
16-os
Hazudni nem szép dolog. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!