Mivel a törvény megtartása önmagában nem elég, hogyan igazulhat meg az hit által, aki sosem hallott Jézusról?
I. János levél:4:20 Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert aki nem szereti a maga atyjafiát, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát?
A János írása szerint való Szent Evangéliom » 15. fejezet
3 Ti már tiszták vagytok ama beszéd által, amelyet szóltam néktek.
János Evangéliuma:6:63 A lélek az, ami megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, amelyeket én szólok néktek, lélek és élet.
» A János írása szerint való Szent Evangéliom » 15. fejezet
9
Amiképpen az Atya szeretett engem, én is úgy szerettelek titeket: maradjatok meg ebben az én szeretetemben.
10
Ha az én parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok az én szeretetemben; amiképpen én megtartottam az én Atyámnak parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében.
11
Ezeket beszéltem néktek, hogy megmaradjon ti bennetek az én örömem és a ti örömetek beteljék.
12
Ez az én parancsolatom, hogy szeressétek egymást, amiképpen én szerettelek titeket.
13
Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.
A János írása szerint való Szent Evangéliom » 15. fejezet
22
Ha nem jöttem volna és nem beszéltem volna nékik, nem volna bűnük: de most nincs mivel menteniök az ő bűnöket.
Pál Apostolnak Rómabeliekhez írt levele » 2. fejezet
12
Mert akik törvény nélkül vétkeztek, törvény nélkül vesznek is el: és akik a törvény alatt vétkeztek, törvény által ítéltetnek meg,
13
(Mert nem azok igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik.
14
Mert mikor a pogányok, akiknek törvényök nincsen, természettől a törvény dolgait cselekszik, akkor ők, törvényök nem lévén, önmagoknak törvényök:
15
Mint akik megmutatják, hogy a törvény cselekedete be van írva az ő szívökbe, egyetemben bizonyságot tévén arról az ő lelkiismeretök és gondolataik, amelyek egymást kölcsönösen vádolják vagy mentegetik.)
16
Azon a napon, melyen az Isten megítéli az emberek titkait az én evangyéliomom szerint a Jézus Krisztus által.
A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 25. fejezet
31
Mikor pedig eljő az embernek Fia az ő dicsőségében, és ő vele mind a szent angyalok, akkor beül majd az ő dicsőségének királyiszékébe.
32
És elébe gyűjtetnek mind a népek, és elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől.
33
És a juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja.
34
Akkor ezt mondja a király a jobb keze felől állóknak: Jertek, én Atyámnak áldottai, örököljétek ez országot, amely számotokra készíttetett a világ megalapítása óta.
35
Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem;
36
Mezítelen voltam, és megruháztatok; beteg voltam, és meglátogattatok; fogoly voltam, és eljöttetek hozzám.
37
Akkor felelnek majd néki az igazak, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, és tápláltunk volna? vagy szomjúhoztál, és innod adtunk volna?
38
És mikor láttuk, hogy jövevény voltál, és befogadtunk volna? vagy mezítelen voltál, és felruháztunk volna?
39
Mikor láttuk, hogy beteg vagy fogoly voltál, és hozzád mentünk volna?
40
És felelvén a király, azt mondja majd nékik: Bizony mondom néktek, amennyiben megcselekedtétek egygyel az én legkisebb atyámfiai közül, én velem cselekedtétek meg.
41
Akkor szól majd az ő bal keze felől állókhoz is: Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és az ő angyalainak készíttetett.
42
Mert éheztem, és nem adtatok ennem; szomjúhoztam, és nem adtatok innom;
43
Jövevény voltam, és nem fogadtatok be engem; mezítelen voltam, és nem ruháztatok meg engem; beteg és fogoly voltam, és nem látogattatok meg engem.
44
Akkor ezek is felelnek majd néki, mondván: Uram, mikor láttuk, hogy éheztél, vagy szomjúhoztál, vagy hogy jövevény, vagy mezítelen, vagy beteg, vagy fogoly voltál, és nem szolgáltunk volna néked?
45
Akkor felel majd nékik, mondván: Bizony mondom néktek, amennyiben nem cselekedtétek meg egygyel eme legkisebbek közül, én velem sem cselekedtétek meg.
46
És ezek elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre.
Jakab Apostolnak közönséges levele » 2. fejezet
14
Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit?
15
Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül,
16
És azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, amikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna?
17
Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában.
18
De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet.
19
Te hiszed, hogy az Isten egy. Jól teszed. Az ördögök is hiszik, és rettegnek.
20
Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt?
A Lukács írása szerint való Szent Evangéliom » 14. fejezet
12
Monda pedig annak is, aki őt meghívta: Mikor ebédet vagy vacsorát készítesz, ne hívd barátaidat, se testvéreidet, se rokonaidat, se gazdag szomszédaidat; nehogy viszont ők is meghívjanak téged, és visszafizessék néked.
13
Hanem mikor lakomát készítesz, hívd a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat, vakokat:
14
És boldog leszel; mivelhogy nem fizethetik vissza néked;
A Máté írása szerint való Szent Evangéliom » 23. fejezet
25
Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! mert megtisztítjátok a pohárnak és tálnak külsejét, belől pedig rakvák azok ragadománynyal és mértékletlenséggel.
26
Vak farizeus, tisztítsd meg előbb a pohár és tál belsejét, hogy külsejük is tiszta legyen.
27
Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok, mert hasonlatosak vagytok a meszelt sírokhoz, amelyek kívülről szépeknek tetszenek, belől pedig holtaknak csontjaival és minden undoksággal rakvák.
28
Épen így ti is, kívülről igazaknak látszotok ugyan az emberek előtt, de belől rakva vagytok képmutatással és törvénytelenséggel.
A Márk írása szerint való Szent Evangéliom » 12. fejezet
38
Ő pedig monda nékik az ő tanításában: Őrizkedjetek az írástudóktól, akik örömest járnak hosszú köntösökben és szeretik a piacokon való köszöntéseket.
39
És a gyülekezetekben az előlüléseket, és a lakomákon a főhelyeket:
40
Akik az özvegyeknek házát fölemésztik és színből hosszan imádkoznak: ezek súlyosabb ítélet alá esnek.
Aki nem hallott még Jézusról, az is megigazulhat, de nem a hit által.
Ha szeretetteljes és erkölcsös életet él, akkor arra a Szentlélek vezeti rá, akkor is, ha még nem hallott soha a Szentlélekről. Haláluk után pedig ők is Krisztus ítélőszéke elé állnak, és Krisztus fogja őket az üdvösségben részesíteni.
"Mivel a törvény megtartása önmagában nem elég"
Mihez nem elég?
Sehogy, erről beszél a Biblia. Éppen ezért nagyon súlyos bűn, amikor azok, akiknek nem kell Jézus Krisztus kegyelme, úgy döntenek, hogy másoknak sem kell, és minden erővel megakadályozzák, hogy mások hallhassanak Őróla. Ezek az emberek tömegeket taszítanak a kárhozatba azáltal, hogy nem engedik, hogy eljuthassanak a személyes döntésig.
Aki azonban hallott Jézusról, az már nem hivatkozhat tudatlanságra, ha nem vette a fáradságot, hogy tájékozódjon, vagy megelégedett másodkézből való információkkal.
"Éppen ezért nagyon súlyos bűn, amikor azok, akiknek nem kell Jézus Krisztus kegyelme, úgy döntenek, hogy másoknak sem kell, és minden erővel megakadályozzák, hogy mások hallhassanak Őróla. Ezek az emberek tömegeket taszítanak a kárhozatba azáltal, hogy nem engedik, hogy eljuthassanak a személyes döntésig. "
Igazi propagandaszöveg. Ilyet sehol sem ír a Biblia.
Szia
Nehezen hihető, illetve képzelhető el, hogy valaki hallott a mózesi törvényről(remélem erre a törvényre gondoltál), de Kriszrusról soha nem hallott. Mert azt írja Pál apostol: " A Törvény következésképpen Krisztushoz vezető nevelőnk lett, hogy hit folytán nyilváníttassunk igazságossá Galata 3:24
Vagyis a Törvény ismerete elvezet Krisztushoz.
Vagy nem erre gondoltál?
A mózesi törvények lényegükben nem különböznek a természetes ésszel megismerhető erkölcsi törvényektől. Ezáltal a törvény mindenkinek adatott.
A kérdés: Jézus ismerete nem juthatott el mindenkihez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!