Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szeretnék több vallásban is...

Szeretnék több vallásban is aktív lenni, lehetséges ez?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy elég sok dolog van amit nem hiszek el ezekben. Olyan ez nekem mint egy mitológia. Viszont tetszenek egyes eszmények, felfogások, maguk a szertartások, és az, hogy tartozik az ember valahova, lehetnek új ismerettségek. Mégis, ez így nem olyan hit számomra mint az aki elhisz mindent. Ilyen szempontból rossz dolog lenne ezeket aktívan űzni? Vagy nem számít?

Legfőképpen a kereszténységre gondolok és a buddhizmusra, szeretnék mindkettővel jobban foglalkozni

2015. dec. 17. 23:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

(7. és 8. válaszoló vagyok.)

"És ha én úgy tekintek erre, hogy minden vallás mögött ugyanaz az Isten áll, csak más kultúrákban máshogy tudták megismerni, máshogy terjedtek el a tanítások?"

Akár tekinthetsz erre így is, nincs ezzel baj. De ez azon nem változtat, hogy te akkor is egyszerre csak egy úton tudsz előrehaladni.

Nem tudsz egyszerre két ellentétes módon közeledni Istenhez. Ezek külön-külön működhetnek akár, de egyszerre nem, mert kioltják egymást. Ki kell választanod, hogy melyik konkrét úton akarsz följutni a hegycsúcsra.

Nem véletlenül lettek olyanok a vallások, amilyenek, hanem azért, mert az úgy többé-kevésbé működik. De ha ezeket elkezded összegyúrni, akkor azokból nem sok jó fog kisülni.

"Azért ne álltassuk magunkat, a kereszténység rengeteg dolgot pogányoktól vett át, ünnepeket is csak átneveztek."

Ez azért erős túlzás, de ha így is lenne, akkor sem lenne ezzel semmi baj. A kereszténység is azt mondja, hogy Krisztus előtt is volt kinyilatkoztatás, ami Jézus Krisztussal teljesedett be.

Ez a pogány vs. keresztény dolog is csak az ateistákat szokta zavarni, nem a pogányokat és nem a keresztényeket :)

"ezek szerint mindenki bűnhűdhetne a másik szerint, meg pokolra kerülhetne"

Nem tudom ezt hol olvashattad, de azt a könyvet soha többé ne vedd kézbe :)

Sem a kereszténység, sem a buddhizmus nem állít ilyent. Persze néhány agymosó szekta igen, de azokkal nem szabad foglalkozni.

Ha komolyabban érdekelnek a vallások, főleg az általad említett buddhizmus és kereszténység, akkor első körben azt javasolnám, hogy próbálj meg hiteles forrásokból tájékozódni.

Másik javaslatom meg az, amit már előttem is javasoltak, hogy jár el rendszeresen szertartásokra, a görögkeleti (ortodox) liturgiát és a zen összejöveteleket említették konkrétan, én is ezeket javasolnám.

Aztán a többit meg bízd a Jóistenre... :)

2015. dec. 18. 13:15
 12/18 KZitus ***** válasza:

Egyetértek azzal, amit a kommentedben írtál. Nem Isten tehet írról, hogy sokféle vallás van. Sátán éppen azért hozta létre a vallásokat, hogy mindenki találjon magának megfelelőt. Sőt, a legtöbb vallás alapját a Bibliára építi, és úgy állítja be, mintha az az emberek érdekeit szolgálná.

Pál azt mondta, hogy ’tövis adatott a testébe, Sátán angyala, hogy üsse őt’ 2Ko 12:7). ... Éppen úgy, ahogyan Éva esetében, Sátán máskor is elrejtette valódi kilétét, és palástolta céljait azzal, hogy ’átváltoztatta magát a világosság angyalává’, valamint voltak ügynökei, vagyis olyan szolgái, akik ugyancsak ’folyton átváltoztatták magukat az igazságosság szolgáivá’ 2Ko 11:14, 15.

Igen az is igaz, hogy más más kultúrában máshogy terjedtek a hamis tanítások

"Azért ne álltassuk magunkat, a kereszténység rengeteg dolgot pogányoktól vett át, ünnepeket is csak átneveztek." - na erre gondoltam.

" És a legtöbb vallás kizárja egymást, ezek szerint mindenki bűnhűdhetne a másik szerint, meg pokolra kerülhetne, meg ki tudja még mi. És kinek van igaza?" - ez is igaz. De lényeges a kérdésed. Mert ebben a kérdésben CSAK és kizárólag Istennek lehet igaza, nem embernek

És az is igaz, hogy a vallások falakat raknak az emberek, nemzetek közé. Csak figyeld meg itt a válaszokat:-) Szinte eltünt a felebaráti szeretet, tisztelet:-(

" A vallásnak is pont arról kéne szólnia, hogy mindenkit elfogadjunk és szeressünk úgy ahogy van, ne tegyünk különbséget nézetbeli különbségek miatt sem." - van olyan vallás, aki minden embert, gazdagot és szegényet, király és koldust egformán tisztel és szeret, mert mindenkiért meghalt Krisztus, ennek értéke minden embert egyformán érint: hovatartozástól függetlenül.

"Miért ne lehetne kicsit mindenkinek igaza?" - lehet, de nem Isteni kérdéssel kapcsolatban. Miért?

Mert:

Példabeszédek 16:25

25 Van olyan út, mely egyenesnek látszik az ember előtt, de a vége halálnak útja."

Róma 6:21

21 Mi volt hát a gyümölcsötök akkoriban? Olyasmik, amiket most szégyelltek. Mert azoknak a vége halál.

Tehát az igazságot Istentől kell tanulni, annál inkább, mert Krisztus azt mondta "A te Szavad igazság" Ján.17:17

Tehát ha szeretnél "vallásban" aktív lenni, akkor keresd ki, mi az amit Isten elvár tőled, hogy :tegyél.

De persze döntheetsz máshogyan is. Szabad akarat.

2015. dec. 18. 16:43
 13/18 anonim ***** válasza:

"És az is igaz, hogy a vallások falakat raknak az emberek, nemzetek közé. Csak figyeld meg itt a válaszokat:-) Szinte eltünt a felebaráti szeretet, tisztelet:-( "

Jaj, drága Zitám, egyedül tenálad. Figyeld csak meg a válaszokat. :)

2015. dec. 18. 16:52
 14/18 anonim ***** válasza:
A kereszténység és a buddhizmus eléggé ellentmondanak egymásnak. A keresztény örökké akar élni a mennyországban, a buddhista pedig még az élet vágyának a kioltására is törekszik. A buddhizmus szerint a vágyak okozzák a szenvedést, ezért a buddhista nem vágyhat egy jobb életre. A buddhistának önmagát kell megváltania, a kereszténynek el kell fogadnia Jézus áldozatát, mert ő nem hihet abban, hogy képes az önmegváltásra.
2015. dec. 18. 20:43
 15/18 anonim ***** válasza:

Amit Te szeretnél annak az a neve hogy szinkretizmus!

Nem fog működni, nem lehet a különböző vallásokat és

filozófiai rendszereket összemosni!

Sajnos nem úgy van hogy ami innen tetszik azt oda viszem. ami meg nem tetszik azt nem csinálom!

Egy időben én is próbálkoztam vele, nem megy!

Dönteni kell. :-))!

Javaslom hogy külön-külön tanulmányozd át mindegyiket és utána döntsd el melyiket választod!

2015. dec. 18. 22:49
 16/18 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Miért ne lehetnél?

Jézus Krisztusnak, Buddhának sem volt vallása.

2015. dec. 19. 13:45
 17/18 anonim ***** válasza:

(nem olvastam el teljesen a válaszokat)

Persze ,hogy lehetsz az! :)

Persze attól függ ,hogy hogy.

Én is nagyon szeretek vallásokkal foglalkozni ,de csak egy vallásom van.

Üdv!

2015. dec. 22. 17:46
 18/18 anonim ***** válasza:

14 "buddhista pedig még az élet vágyának a kioltására is törekszik. "

valami lemaradt, 14- a vágyak okozzák a szenvedést , a szenvedés megszüntetésére törekszik a vágyak megszüntetésével és a Buddha tudat elérésére (ez egy kicsit más ám így:D)

és nem is olyan idegen a két út...

“Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is, aki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő, hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; és mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig.” (Fil 2:5-8)

2015. dec. 22. 19:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!