Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Rengeteg vallás van napjainkba...

Rengeteg vallás van napjainkban, de hogy lehet felismerni az igazit?

Figyelt kérdés

Honnan lehet tudni, hogy egy bizonyos vallás tetsző Istennek, miből döntheti el egy ember, hogy helyesen döntsön?

Ez olyan mint egy labirintus, sok út de egyetlen kijárat...ennyire megnehezítené Isten a "dolgunkat", de mi célból?

2015. dec. 17. 19:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
16%
A tanitása alapján, a tagok viselkedése által lehet felismerni az igaz vallást.
2015. dec. 18. 09:15
 12/22 KZitus ***** válasza:

4es

Köszönöm a "szösszenet"-ed:-)

" A beható ismeret gyakori elvonatkoztatással bizony lényeges. Elvonatkoztatásnál értem azt hogy pl egy másik hitrendszert lehetőleg nem egy másik hitrendszer szemüvegén keresztül vizsgálok. Különben egy erősen hamis és a saját szájízének megfelelő képet kap az ember." = teljesen egyetértek a megállapításoddal, - tapasztalatból. De ez csak akkor igaz, ha emberi szemszögből nézzük az "ismeretet"

Viszont ha a Biblia szemszögéből nézzük, kicsit másik képet kapunk. Például: teljesen értelmetlen és felesleges időpocsékolás a keresztény vallást összehasonlítani(igaz vagy nem igaz szempontból) a budhizzmusszal, iszlámmal, stb.

Az ismeretről Jézus ezt mondta: "Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról." János 17:3

Tehát Krisztus szerint a pontos ismeret segít az örök élethez, vagyis tanít meg a keskeny úton járni, ami ugyan oda vezet. Van okunk kételkedni Jézus szavaiban? Ráadásul, amikor az ember a Bibliából keresi az "ismeretet", nincsen magára hagyva, mert szintén Jézus ígérte meg a tanítványainak, hogy küld segítőt(szent szellemet), amely segít pontosan értelmezni az Írásokat. Ha nem így lenne, mi értelme a Bibliának? Miért íratta volna le Isten elég hosszú időn keresztül ha nem engedné, hogy az emberek megértsék?

Viszont több mindenre van szükség ahhoz, hogy megértsük: pl. alázat, szelídség, kitartás, önuralom...

De nem csak Jézus hangsúlyozta a pontos ismeret szükségességét. Azok is, akik ezt felismerték, és a követőjévé váltak. Pl.

Efézus 4:13

míg el nem jutunk mindnyájan az egységre a hitben és az Isten Fiának pontos ismeretében, a felnőtt férfi szintjére, a termetnek arra a mértékére, amely a Krisztus teljessége szerint való;

Filippi 1:9

9 És azért imádkozom továbbra is, hogy szeretetetek még jobban és jobban bővelkedjen pontos ismerettel és teljes tisztánlátással;

1Timóteusz 6:20

20 Ó, Timóteusz, őrizd meg, ami letétbe van helyezve nálad, elfordulva az üres beszédektől, melyek sértik azt, ami szent, és annak ellentmondásaitól, amit hamisan „ismeretnek” neveznek.

2Péter 3:18

18 Ne, hanem továbbra is növekedjetek Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak és Megmentőnknek ki nem érdemelt kedvességében és ismeretében. Övé legyen a dicsőség mind most, mind az örökkévalóság napjáig!

Érdekes, hogy Pál azt írta hittársának,Timóteusznak, hogy a pontos ismeret "letétbe van helyezve nálad" és őrizze meg, nehogy "hamis pénzekkel" keveredjen.

2015. dec. 18. 11:07
 13/22 KZitus ***** válasza:

10-es

A kérdésedre: "Jo kerdes. Nekem is van par.

Tudod, van az a "tyuk vagy a tojas". = erre a Biblia egyszerű valaszt ad:

" Majd ezt mondta Isten: „Pezsdüljenek a vizek az élő lelkek sokaságától, és repdeső teremtmények repüljenek a föld felett az égbolt színén!” És Isten megteremtette a nagy tengeri szörnyeket, és mindenféle mozgó, élő lelket teremtett, amely a vizekben kezdett nyüzsögni a maga neme szerint, és mindenféle szárnyas repdeső teremtményt a maga neme szerint. És látta Isten, hogy ez jó. Isten ezután megáldotta őket, ezt mondva: „Legyetek termékenyek, sokasodjatok, és töltsétek be a tengerek vizét, és a repdeső teremtmények is sokasodjanak a földön!”

2015. dec. 18. 11:11
 14/22 anonim ***** válasza:

KZitus. Szerintem felreertettel.

Arra celoztam hogy az ember megelozi azt, amit vall.

2015. dec. 18. 11:27
 15/22 anonim ***** válasza:

KZitus. értelek.

De pont ez a lényeg hogy az ember próbál elvonatkoztatni. Én mondjuk hiába mutatnám neked a színeket kedves KZitus ha napszemüveget nem veszed le. Időpocsékolás például színek mélységéről ez esetben tárgyalni. :)

Vagy, adott két ház, te benne lenni egyikben. :) Ablak házon rajta lenni. Onnan másik házra rája látni. Te kiabálni ki hogy de csúnya eme szembe szomszéd kocka ház. De jaj de szép magam lakta hatszögház.

Én látni kintről két szép kockaház.

Látni Zitust ablakból amint mondá ronda a szembe kockaház. És jaj de szép a maga lakta hatszögház.

Vakarni fejem, hisz mindkét ház kockaház.. :) :)

No még egy szösszenet, egy általam írt válaszból az általad feltett kérdésednél kedves KZItus. :)

"Egyéntől függ hogyan tudja megélni a hitét egy adott hitrendszerben. Ha az ember foglalkozik valláskutatással, összehasonlító vallástudománnyal akkor észreveszi hogy a hit tárgya nem objektív. De a megélési módja viszont többnyire az. Ha valakit "megérint" Isten azt nem tudja úgy konkrétan, empirikusan bizonyítani. Ez egy érzés, mely elárasztja az adott személyt. Viszont az adott hit megélését észreveszi a környezet is, és ezt lélektanilag is igen jól lehet kutatni. Na, mármost ha vesszük például az öt világvallást akkor mindegyikben találunk olyan egyéneket akik teljesen átadják magukat a hitüknek, abszolút konstruktív módon megélik azt a bizonyos érzést, amire mondtam hogy Isten "érintése".

"Összegezve, az egyénen múlik melyik vallást tartja hitelesnek. Egyébként ha komolyan csak egy hitrendszer lenne hiteles akkor a többinél látványosan nem működnének azok a módszerek melyek a lelki, a mentálhigiénés egészséget, az Istennel/transzcendenssel való kapcsolattartást szolgálják. Nem igazán lennének ott olyan emberek akik boldogan megélik hitüket."

Egyébként igazad van eben: "Viszont több mindenre van szükség ahhoz, hogy megértsük: pl. alázat, szelídség, kitartás, önuralom..."

És még gondolkodás, értelem, és amit a Biblia is különösen fontosnak tart. Élő hit!

2015. dec. 18. 14:51
 16/22 KZitus ***** válasza:

14-es:-)

Ha félreértettelek, elnézésedet kérem:-)

2015. dec. 18. 15:44
 17/22 KZitus ***** válasza:

15-s szösszenet:-)

Talán azéért nem egészen értjük egymást, mert más és más a személyes tapasztalatunk.

Valamilyen módon te is, én is ragaszkodunk valamihez, amiről meg vagunk győződve. Ez az, amiről azt írod:"Egyéntől függ hogyan tudja megélni a hitét egy adott hitrendszerben. Ha az ember foglalkozik valláskutatással, összehasonlító vallástudománnyal akkor észreveszi hogy a hit tárgya nem objektív"

Nem tudom mit jelent konkrétan ez a mondatod: "Ha valakit "megérint" Isten azt nem tudja úgy konkrétan, empirikusan bizonyítani. Ez egy érzés, mely elárasztja az adott személyt." Nos azért nem tudom mit jelent ez, mert engem soha nem érintett meg Isten. Egyszerüen az élettel kapcsolatban rengeteg kérdésem volt, ésa Bibliában kerestem a válaszokat. Meg is találta, mint rajtam kívül még sok millióan. Határtalan örömöm volt, amikor fokról fokra választ találtam a kérdéseimre, és mindegyik válasz hatalmas kincsnek bizonyult a számomra. Ez nem érzés, ez pontos ismeretre épített hit.

Na, mármost ha vesszük például az öt világvallást akkor mindegyikben találunk olyan egyéneket akik teljesen átadják magukat a hitüknek, abszolút konstruktív módon megélik azt a bizonyos érzést, amire mondtam hogy Isten "érintése".- ez az érzés könnyen kialakulhat az emberben, mert egyszerűen úgy lettünk megteremtve, hogy szükségünk van Isten vezetésére, irányítására, arra, hogy Atya-gyermek kapcsolat legyen közöttünk. Csak ekkor érezzük jól magunkat a bőrünkben. Persze lehet Isten nélkül is élni. De milyen az az életminőség? És meddig tart a "abszolút konstruktív módon megélik azt a bizonyos érzést"?

A héber iratok annak a sorozatos leírása, milyen az, amikor Isten, a Teremtő nélkül éljük az életünket, és milyen, aamikor Isten akaratával öszhangban. De soha nem arról ír, hogy az emberek vallás, vagy hit nélkül éltek volna. Mert hamis vallások, hamis istenek azóta vannak, amióta Ádámék vétkeztek.

"Összegezve, az egyénen múlik melyik vallást tartja hitelesnek. Egyébként ha komolyan csak egy hitrendszer lenne hiteles akkor a többinél látványosan nem működnének azok a módszerek melyek a lelki, a mentálhigiénés egészséget, az Istennel/transzcendenssel való kapcsolattartást szolgálják. Nem igazán lennének ott olyan emberek akik boldogan megélik hitüket." - az első mondatoddal egyetértek, csak hogy a kérdés az, hogy Isten mennyire tartja hitelesnek azt a vallást, amelyet gyakorol az egyén. Mert ez a lényeg nem?

Nem tudom mennyire fogadod el a Bibliát, mint Isten Szavát? De ott Jézus konkrétan beszél arról, hogy Istent csak egyféle képen lehet imádni, illetve egyféle képen lehet Neki tetsző életet élni. Amikor csak útról beszélt. Ezért "csak egy hitrendszer" lehet hiteles Isten szemszögéből.

Sokan bizonygatják itt, hogy ők látják helyesen a bibliai dolgokat, jobban mint a másik.(ezzel is lenézve felebarátjukat) Pedig nem ez a lényeg. Inkább az, milyennek lát személyesen engemet Isten.

2015. dec. 18. 16:11
 18/22 anonim ***** válasza:
0%
Csak a keresztény az igaz vallás.
2015. dec. 19. 01:52
 19/22 anonim ***** válasza:
Szerintem nem az igazi vallást kéne felismerni, hanem végre Istent. Sokan ezt tévesztik el, és ebből lesz a verseny, meg a vallásháború. Aztán meg Isten ott lehet bárhol.
2015. dec. 19. 12:54
 20/22 anonim ***** válasza:

Az igazi vallás, az az Isten iránti szeretetet, odaadást vallja! Mindent feláldozni Őérte! Ki az, aki tényleg szeretné ezt?

Olvastad Avilai Szent Teréz Hét Várkastély című könyvét? Ő nem csak beszélt dolgokról.

2015. dec. 22. 00:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!