Mit tennétek ha kiderülne, hogy Isten a rosszakat jutalmazza és a jókat bünteti? Jók lennétek ezután vagy rosszak?
Ha így is lenne, csak a halál után tudnánk meg, tehát nem válnék gonosszá. (Persze, nekem is vannak hibáim, de azért pl. nem ölök embert, stb.)
Ha valahogy mégis így lenne, és megtudnám ebben az életben, teljesen összezavarodnék. Hiszen tudjuk, hogy van Jó, és azt is, hogy ez a Jó olyan dolog, ami valóban pozitív érték (most itt a jó cselekedetekre gondolok főként). Akkor nem érteném, mi az értelme bárminek, szomorú is lennék, amiért az az Isten nem létezik, akiben eddig hittem.
Viszont ebből következne, hogy a Sátán a jófiú, tehát lehet, hogy átállnék az ő oldalára. Csak akkor meg tuti, hogy elkárhoznék, mert Isten hatalmasabb nála (mivel a Sátán "csak" egy angyal, egy teremtmény), és, ha vele együtt lázadnék, akkor Isten simán legyőzne.
"A lélek arra teremtetett, hogy Istent mint a legfőbb jót szeresse." -mondták a skolasztikusok, ezen érdemes elgondolkodni. A legfőbb Jó=Isten ezt is megértették már akkor.
Az ateista Sartre élete végén elbizonytalanodott, mert nem tudod számot vetni az emberben lévő jóval.
Ha nem lenne bennünk eredendően, veleszületetten a jó - istengyermekségünk mivoltaként - , megérteni sem tudnánk - pedig megfigyelhető, hogy a kisgyerek intuitíve érti a fogalmat (magyarázni semmiképp nem lehetne, hisz azt nem értené): JÓ.
Azt mondja anyukája : Jó idő van. Majd: Jó a leves. Majd: Legyél jó. - és a kisgyerek érti, nem gondolja, hogy legyek olyan mint a leves?
Felnőve tudjuk: mi a jó. Azt nem mindig, hogy mit kell tenni, mit kell mondani, hogy jó legyen - a fogalmat: jó. És jónak lenni jó. Függetlenül minden díjazástól,elismeréstől, nyereségtől, dicsérettől, büntetéstől, pokoltól, mennyországtól - de hiszen az itt van: mi tesszük pokollá vagy mennyországgá a létet, "Isten országa tibennetek van" - mondta az Ács Fia.
Avagy nem látjuk, hogy Shakespeare milyen szépen kifejti, hogy teszi pokollá életét III: Richárd? mikor ezt mondja:
"Feltettem magamban, hogy gonosz leszek"
A drámát elolvasva Shakespeare által megtudhatod, mi lesz ebből.
"A III. Richárd ritka. III. Richárd az az ember, aki elszántan beleveti magát abba, hogy „to be a villain" — most pedig gazfickó leszek." (Hamvas)
*
Tehát én mindenképp jó SZERETNÉK lenni.
Csak.
József Attila gyönyörű szavával:
Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.
fel is lehet lázadni? nekem eddig úgy tűnt hogy teljesen képtelenség, ha fellázadunk sem tudunk mit tenni, vihar a biliben
akkor mégsem keresném aki az eddigi "jó"-t kinyilatkoztatta, hanem én is lázadnék, vagy talán párhuzamosan a kettőt
Isten már most is egyértelműen a rosszakat jutalmazza, mivel alapvetően olyan világot teremtett, ahol ők tudnak érvényesülni, a jó emberek pedig le vannak taposva.
Szóval én már most is rossz és gátlástalan akarok lenni, csak nem tudok, mert sajnos nem vagyok olyan természet és emiatt egy csomót szenvedek, ami már megint nem értem, hogy miért jó Istennek.
"én már most is rossz és gátlástalan akarok lenni, csak nem tudok, mert sajnos nem vagyok olyan természet és emiatt egy csomót szenvedek, ami már megint nem értem, hogy miért jó Istennek"
:D:D na jó, akkor olvasd el a fentebb említett III. Richárd Shakespeare drámát - megvilágosodsz, hogy miért nem érted, és micsoda gellert vet a fenti mondatod a nemértéstől. Megérted azt is, hogy a szenvedést miként okozod saját magadnak. Isten csak tart szelíden a tenyerén - te ugrabugrálsz ott össze-vissza:D:D:D
Istenről ilyen nem derülhet ki, ebben a formában tehát nem lehet erre a kérdésre érdemben válaszolni.
Föl lehetne tenni helyette egy olyan kérdést, hogy "hogyan viselkednétek akkor, ha egy olyan valláshoz tartoznátok, amelyik azt hirdeti, hogy Isten a rosszakat jutalmazza és a jókat bünteti?"
Erre a kérdésre pedig azt válaszolnám, hogy vallást váltanék, és gyorsan megtérnék Istenhez, Akiről ez nem derülhet ki. :)
Vigyoroghatsz, ahogy csak szeretnél, de akkor sem tagadhatod, hogy Isten teremtette és tette olyan kegyetlenné a világot, amilyen.
Ennek elismerésétől kezdve pedig nincs miről vitatkozni.
ezt nem ismerem el, más a tapasztalatom - az emberek viszont tudnak kegyetlenek lenni egymással, az állatokkal és a természettel is. Én nem akarok olyan lenni, 100%-ban függetlenül van-e I. vagy nincs, büntet vagy díjaz vagy nem - csak úgy jó akarok lenni - ez lenne a lényege a válaszomnak. Te?
hallgatni akarom az isteni ihletésű zenét, Bachot, szemlélni a világot
https://www.youtube.com/watch?v=_MbDqc3x97k
„A lég, a fellegek, az erdő,
Mikéntha minden zengene…
A föld, a csillagok, a tenger,
Minden szívemmel van tele.
És mintha mind lobogna, égne;
Rajongna, élne szikla, rög…
Állat, virág, fa, sőt az ember
Érezne tégedet, Örök!…
[…]
És mintha mind belém ömölne,
Az óceán s a csillagok,
Szín és sugár, dal, illat, éter:
Úgy érzem, én minden vagyok."
(Komjáthy Jenő: Az örök dal)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!