Mit tennétek ha kiderülne, hogy Isten a rosszakat jutalmazza és a jókat bünteti? Jók lennétek ezután vagy rosszak?
Kinek mi a jó és kinek mi a rossz?
Mihez viszonyítva?
Lehet hogy ez már így van csak még nem esett le...?
Elég furcsa ez a kérdés, de ha komoly és objektív választ kell adni...
Az iszlám vallásban van az, hogy Isten mérleget von a jó meg a rossz cselekedetek között, és ha több a jó, akkor üdvözülsz. Gyakori tévhit a vallásban kevésbé járatok emberek körében, hogy ez a keresztyén tanítás, de nem. Náluk amúgy azonban nem csak az egyértelműen "erkölcsileg helyénvaló" dolgok számítanak, hanem hogy ne egyél disznót, ne igyál alkoholt, napi imákat tartsd meg, zarándokolj el Mekkába, stb...
Keresztyén teológia azt tanítja, hogy mindenki bűnös (vagy ahogy fogalmaztál "rossz"). Isten ezzel szemben megbocsátja minden bűnödet, de ha tényleg Krisztust követő ember vagy, akkor a megtérés abban is mutatkozik, hogy erkölcsileg is igyekszel más életet élni mint egy nem keresztyén. Ennek a definíciója pedig lényegében minden amiben az mutatkozik meg hogy feltétel nélkül szereted a többi embert és Istent.
Tehát ha Isten azt jutalmazná hogy rosszak vagyunk, akkor a keresztyén felfogás szerint (hogy mindenki bűnös, "rossz") mindenki jól járna...
eleve felborulna a jó és rosz fogalma, vagy ellenkezőleg, rendeződne? Az emberben alapból az van benne hogy a nagybetűs jó ami neki tetszik, ami neki hoz, ami a javára válik stb, pl a fidesz jó mert rezsicsökkentés, a pisti jó haver mert meghív a kocsmában, a techno az jó mert az nekem tetszik stb
a rossz pedig ami neki árt ami neki kellemetlen vagy kényelmetlen
de a kultúra valahogy mégis ránk rakott valami magasabb rendú jó és rossz képet, ami ezzel jobbára ellenkezik.
Ha kiderülne, hogy Isten a gonoszakat szereti akkor kideülne hogy valójában mégis a legönzőbb vágyainkra kell hallgatni, ami valószínűleg hatalmas lelki békével járna, hisz nem kéne azon tanakodni, hogy rosszul tettem e hogy megrőszakoltam majd megöltem egy nőt, és a holttestet kifosztottam ,hiszen ami nekem jó az a "jó" szexeltem, lett pénzem és még bosszút sem fog állni, biztonságban vagyok, de ha nem megyek el idáig csak allopok valamit mondjuk egy havertól vagy megcsalom a párom, azt is jól tettem, de legalábbis nem rosszul!
Te (gondolom) ateistaként mit választanál? Sokan írják hogy "jó nézni ahogy kerülgetik" noss miért, az ateisták mit tennének? Mondanák hogy "nincs is Isten" ? Akkor a többi vallás képviselőinek is legyen megengedett azt mondani, hogy "ez tévedés, Isten nem ilyen"
Ateistaként én jó életet élnék, ahogy most is, és leszarnám, hogy Isten mit akar. Mivel vannak saját erkölcsi értékeim, és nem szorulok rá máséra. És persze ti is ezt tennétek. Csak akkor mi is van azzal a szöveggel, hogy Isten az erkölcsiségünk alapja?
Zseniális a kérdés.
"Mit tennétek ha kiderülne, hogy Isten a rosszakat jutalmazza és a jókat bünteti? Jók lennétek ezután vagy rosszak?"
Ez egy elméleti jellegű kérdés és feltételezi, hogy Isten létezik és a rosszakat jutalmazza. Akik ennek az ellenkezőjét hitték vagy pedig ateisták voltak egyaránt tévedtek. Nem lehet erre a kérdésre olyan választ adni hogy ateista vagyok, mert itt az ateista nézet már megbukott.
ha ez minden kétséget kizáróan kiderülne, és nem lehetne azt mondani, hogy Isten nem ilyen vagy Isten nem létezik akkor valószínűleg nagyon depressziós lennék, és elkezdeném kutatni, hogy esetleg nem tévedtünk e másnban is, pl nincs e több isten vagy ilyesmi, mert valahonnan származni kell az istenképnek ami a mai "jó" fogalmát meghatározta, és ma már vallás nélkül is sokan ezt tartják jónak
tehát keresném ezt az istenséget hogy mellé álljak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!