Szeretnék jobban megismerkedni a Hinduizmussal. Mely műveket ajánlotok ilyen célra?
Szerintem ez sokkal gyakorlatiasabb vallás annál, hogy pusztán a szentkönyveit tanulmányozva hitelesen meg lehetne ismerni. Főleg nem autodidakta módon.
Én a Védákból olvastam azokat a szemelvényeket, amiket magyarul is kiadtak, és persze tetszett is, meg épülésemre is szolgált, de nem mondanám, hogy bármi közelebbi ismeretet is adott volna a hindu vallásról. :)
Olyanról mint egységes hindu vallás nem is igazán beszélhetünk, hanem eredendően azonos gyökerű iskolákról amik közelebb vagy távolabb állnak egymástól de bizonyos közös pontok összekapcsolják őket.
Ezek között hat fő ortodox iskola van, mivel ezek állnak a legközelebb a Védikus tanításokhoz szerintem ezekkel lenne érdemes ismerkedned. Egymással harmonikus kapcsolatban állnak.
Nos, hogy ki mit ért meg bizonyos tanításokból az egyéni adottságokon is múlik. Vannak akik első olvasásra úgy értenek meg egyes dolgokat mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, vannak akiknek egy élet nem elég rá. Az sem mindegy milyen módon van ismertetve egy tanítás, továbbá hogy mennyire érzékeny az ember bizonyos összefüggések megértésére vagy szimbólumok feloldására, mennyire tud ráhangolódni egy bizonyos fajta gondolkozásra. Szerintem az elsődleges cél, hogy ezt a ráhangolt állapotot elérje valaki, hiszen utána egy szent iratot is könnyebben tud értelmezni. Addig felesleges olvasni, mert semmit nem fog érteni belőle egy ember, hasonlóan egy tájleíró vers olvasásakor ha az ember nem rendelkezik kellő ismeretekkel, és ráhangoltsággal akkor annyit fog érteni a versből amit az a szavak szintjén, miközben a lényeg nem a szavakon és a tájon van, hanem egy elvontabb üzeneten. Ezért én elsőként Baktay Ervin: India bölcsessége című könyvét ajánlanám. Nekem ez volt a bevezető ami amellett hogy ellátott a szükséges alapismeretekkel, megnyitotta a gondolkodásomat az felé hogy meg tudjam érteni az egésznek egységes lényegét. Szerintem fantasztikus könyv, remélem neked is segít. Ez tényleg egy bevezető, nagyon részletekbe menő ismereteket nem fog adni, de erre nincs is szükséges, így is éppen eleget ad ahhoz hogy elindulj egy jó úton a megértéshez. Ha érdekelnének még utána egyéb részletesebb,inkább specifikus mint általános könyvek akkor szólj.
Ha esetleg valami kérdésed támadna témával vagy a könyvvel kapcsolatban, írj bátran akár privátban, megpróbálok válaszolni.
Baktay Ervin - Szanatána dharma
Ezt a könyvet ajánlom.
Nagyon jól leírja, hogy 'mi a helyzet'. Egy teljesen laikus számára is érthető, de a hindu vallásban jártasabb embernek is érdekes.
René Guénon: Általános bevezetés a hindu doktrínák tanulmányozásához
Tényleg nagyon jól bemutatja a hindu "vallás" szerteágazóságát anélkül, hogy csapongó lenne és nagy előnye, hogy nem valami szektás álláspontból tárgyalja a témát. Nem száraz, tudományoskodó munka, de nem is zavaros misztifikáció, mint a new age-es írások.
# scriba
Guénon tényleg nem gagyi, de azért óvatosan kell vele is bánni. Nekem több ponton is úgy tűnt vele kapcsolatban, hogy ő is félreért egy-két dolgot, olyasmit, amit általában a nyugati emberek hajlamosak félreérteni. De azért tényleg érdemes rá odafigyelni.
(1. voltam, 2. nem én voltam)
Bakos Attila tenyleg nagyon jo!
En mostanaban mindenfele puranat olvasok, sajnos szinte mind angolul van. Ezek a vedak kiegesztesei, nagyon hasznosak.
Illetve az Isopanisad nagyon szep, ha nem a legszebb, bar a Prabhupada magyarazatok kicsit furik nekem...
Egyebken tenyleg nagyon szerteagazo a hinduizmus, lehetetlen egysegesiteni. Mindenki megtalalja benne a neki megfelelo iranyzatot. Valaki a szemelytelen Valosagban hisz, valaki a szemelyes Istenben, valaki mindent illuzionak hisz, semmi sem letezik...es valamilyen szi ten mind igaz. Mert ezek ugyanazon Valosagnak mas-mas aspektusai kulonfele nezopontokbol. Ezert gyonyoru a hinduizmus 😍
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!