A Baptisták miért nem fogadják el a Mi atyánkot?
Csak tippelek, mert nem voltam ott, de kizártnak tartom, hogy azt mondták volna, hogy nem legitim.
Inkább szerintem valami olyan kifejezést használtak, ami arra utalhatott, hogy nem ezt az imát kell imádkozni folyton, gépiesen, hanem ez egy imaminta.
A "Miatyánk" rendkívül fontos részekből áll és érdemes elemezgetni (nem ezt kérdezted, tehát nem is teszem), ám láthatjuk akár az apostolok cselekedeteinél, akár más leveleknél, mikor a hívők imádkoztak, soha nem mondták ugyanezt az imát, hanem egészen másokat. Olyanokat, amik egy adott helyzethez illenek.
Úgy fogalmaznám, hogy a "Miatyánk" az egy vezérfonál az imákhoz, de szó sincs arról, hogy ezt és kizárólag csak ezt kell imádkozni.
"ám láthatjuk akár az apostolok cselekedeteinél, akár más leveleknél, mikor a hívők imádkoztak, soha nem mondták ugyanezt az imát, hanem egészen másokat. Olyanokat, amik egy adott helyzethez illenek"
Ez nem igaz. A Miatyánkot naponta háromszor imádkozták egyénileg, ezt kötelezően elő is írták.
A közös istentisztelet, a jeruzsálemi liturgia is kötött szövegű volt, Jakab apostol írta, az ortodox egyház azóta is végzi.
Emellett az alkalomhoz illő imákat pedig szigorúan a zsoltárokból válogatták. Aztán már az apostolok idejétől szép lassan kialakult a liturgikus himnuszköltészet is.
De semmi esetre sem a spontán ima volt a fókuszban. Spontán ima csak ritkán, magánájtatosságban, és soha sem nyilvánosan lehetett.
Az első keresztények nagyon alázatosak voltak, mindenféle egyénieskedés cikinek számított. Senki nem akart apostolabb lenni az apostoloknál.
Baptista gyülekezetbe járok már nagyon régóta, és ilyennel én még nem találkoztam hogy ne fogadták volna el.
Nagyon gyakran imádkozzák a miatyánkot, mint ahogyan a többi protestáns egyház is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!