Keresztények! Honnan lehet tudni, hogy van Isten, hogy Ő végtelenül szeret és végtelenül irgalmas, és, hogy Krisztus a Megváltó? (Mármint azon kívül, hogy a Bibliából. )
Sokáig kereszténynek hittem magam, de valamiért sosem tudtam olyan közel kerülni Istenhez, ahogy akartam volna.
Nem túl rég jöttem rá, hogy valamiért mintha nem tudnám elfogadni azt, hogy Ő irgalmas. Nem azért, mert nem akarom, hogy szeressen, de van valami furcsa Istenben.
Ma gondolkoztam el valami furcsán. Az 1984-ben van ugyebár a Párt, aminek a vezetője (O'Brien szerint a megtestesülése) Nagy Testvér. Ő annyira szereti az író által "rá bízott" személyeket (a Pártot), hogy nem hagy közülük senkit elveszni. Ha valaki bűnt követ el, akkor vagy megbánja, vagy nem. Ha nem bánja meg, a Szeretet-minisztériumban akkor is meggyógyítják a beteg embereket, akik belátják bűnösségüket, és képesek lesznek az igaz bűnbánatra. Innentől fogva szándékukban áll, hogy szeressék a Pártot és N.T.- t, de nem biztos, hogy rögtön sikerül ez, lehet, hogy kell hozzá még idő. Winston a legvégén, egy katonai győzelem után értette meg, ki N.T., és szerette meg. Ha valaki teljesen meggyógyul (azaz szereti N.T.-T), akkor lelövik, és így soha többé nem fog bűnt elkövetni - azaz meg van váltva. (Oké, hogy a prolik alkotják a társadalom majdnem egészét, a párttagok pedig csak kis részét, de itt nem a hatalomról van szó, hanem az irgalom mértékéről, amit a vezető a rá bízott személyek iránt mutat.)
A kereszténység szerint Istené az egész világ, tehát minden rá van bízva. De csak az emberek üdvözülhetnek, közülük is csak az a pár száz, akiket megváltott. Mert csak az van megváltva, aki elfogadja Krisztust megváltóként. Nincs az a térítés, ami az 1984 c. regényben. Akkor most hogy is van ez? Ha Isten végtelenül irgalmas, akkor hogy lehet, hogy Nagy Testvér irgalma nagyobb az övénél?
Utolsó, köszönöm.
Bár az utolsó mondatodnak nem igazán volt értelme, eléggé a szeretet kettős parancsát juttatja eszembe, meg azt, hogy utálni kell másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!