Kedves vallásosok, illetve nem vallásosok. EZ CSAK SZERINTEM BEFOLYÁSOLÁS?
Tisztáznám, nem hiszek Istenben, de tiszteletben tartom azt, hogy mások miben hisznek, és nem mondom, hogy hülyeség a hitük.
Nem olvastam Bibliát. A kérdés szempontjából ez is fontos.
Viszont! A bibliában az van leírva, hogy aki nem hisz Istenben, illetve/vagy nem tér meg ész lesz hívő, akkor az a pokolba megy.
Elviekben (javítsatok ha tévedek) Isten azt akarja, hogy az ember szabad akaratából térjen meg.
Ennek ellenére gyakorlatilag az van leírva, hogy ha nem leszel hívő mész a pokolba.
(kérlek ne térjünk ki arra, hogy ha nem vagy hívő nem hiszel a pokolba sem, mert a kérdés szempontjából lényegtelen.)
TEHÁT
Vagy megtérsz, vagy a pokolba mész.
Ez szerintem nagyon erősen befolyásolás
Mások, hogy látják? Én látom csak így komolyan?
Hmmm ... azért jó volna, ha nem Bibliát írnátok, amikor csak kb negyed - ötöd részével foglalkoztok, és szóba sem jön a tulajdonképpeni Biblia, ami I-ten személyes kinyilatkoztatását tartalmazza. :)
Amúgy, abban a kb háromnegyed - négyötöd részében, tehát a tulajdonképpeni Bibliában szó sincs arról, hogy bármit, bármiben, bárkiben kellene hinni. Ott csak arról van szó, hogy
"kövessék az Örökkévaló útját, cselekedjenek igazságot és jogot" ( Mózes elsõ könyve 18. fejezet, 19. vers ).
Arról sincs szó, hogy I-ten olyan bénának teremtette volna a képmását, hogy nem tud önerejébõl dönteni jó és rossz között, I-ten útja és az arról letérés között, amint mondta már Káinnak:
"ha helyesen cselekszel, felemelkedel; ha pedig nem helyesen cselekszel, az ajtónál hever a bűn, feléd vágyakozik, de te uralkodjál rajta." ( Mózes elsõ könyve 4. fejezet, 7. vers ).
Minek mondta volna, ha képtelennek tartotta volna erre?
Persze, az ember esendõ, megesik, hogy mégis letér ...
Nos, a megtérés: visszatér, belátja és megbánja. ( Utóbbi kettõ összefügg, általában hosszabb folyamat, sok meditáció )
Bölcseink azt tanították: "térj meg egy nappal a halálod elõtt!"
( A rómaiak, még pogányként és más vonatkozásban úgy mondták: élj úgy, mintha ez volna életed utolsó napja. Ami kétfenekû: lehet úgy érteni, hogy "carpe diem!", ( ragadd meg a napot! ) vagyis, hogy mindennap éld ki magadat, de úgy is, hogy minden nap tedd rendbe mindn dolgodat! )
pokol természetesen létezik,legalább oly biztosan mint a meny.
s íme elkárhozott mert nem hit .......
a kérdésre a válasz meg nem,nem befolyásolás.
csupán felvilágosítás.
mint ahogyan az ember szereti a gyerekét,és nem akarja hogy rossz társaságban rosszban kerüljön.
pld drog lopás börtön stb.
ezért igyekszik tisztességre és becsületre nevelni,és figyelmezteti ha látja hogy rossz úton halad.
de ezt nem azért teszi hogy zsarolja stb.
hanem mert szereti és nem jót hanem a legjobbat akarja neki.
nos Isten sem jót hanem a legjobbat akarja nekünk.
Nem olvastad a Bibliát, de azt írod, hogy a Bibliában az van leírva, hogy....
Ha nem olvastad, akkor honnan veszed, hogy mi van leírva? Megint egy ékes példa arra, hogy Istenben nem hiszünk, de a szomszédnak,a havernak, az internetnek...stb elhiszem. Nem kell Istenbe hinni, de más hülyeséget sem kell elhinni.
Szia!
Mondok egy hasonlatot. Tegyük fel, hogy gyógyíthatatlan beteg vagy, de Isten azt mondja neked, hogy Ő hajlandó téged meggyógyítani, ha engeded neki.
Ez nem befolyásolás, hanem úgy hívják, hogy kegyelem.
Ha jól értem, a válaszok arról szólnak, mi is a pokol, ki hová és miért kerül. A kérdés azonban az volt, ez befolyásolás-e.
A válasz: igen és nem.
Igen: ha érdekel a téma, elmerülsz benne. Egyre többet tudsz meg róla, és viszonyulsz hozzá. Ha elkezd fontos lenni számodra, ha a poklot valami nagyon rossznak éled meg, a megtérésre azonban még nem vágysz eléggé, akkor abban kell döntened, hogy melyiket választod: az egyiket nem nagyon igényled, a másiktól félsz. A befolyásolás jelentése éppen ez. Van viszont egy kis bökkenő. Vajon, aki ennyire tanulmányozta az egészet, kerülhet-e olyan helyzetbe, hogy a megtéréshez nem fűlik a foga, a pokoltól viszont retteg. Ha kerülhet, akkor ez befolyásolás. Ha nem kerülhet, akkor álprobléma, hiszen vagy nem érdekli a pokol se, vagy attól függetlenül is meg akar térni.
Nem: mint előbb. Ha egy döntés elé állítanak, de nem utálod (féled) a lehetőségek egyikét se, akkor nincs befolyásolás, hiszen ez nem hat rád úgy, hogy egyik irányba húzz. A döntésed ettől függetlenül, valami más ok miatt lesz olyan, amilyen.
A 15ös válasz írja le a valóságot. Nem zsarolás, hanem könyörög, hogy engedj neki, mert van tovább is és ha ŐT elutasítod, akkor nélküle kell legyél továbbra. Nem ő küld oda, hanem te magad választod, különbség.
És ez nem zsarolás, hanem az emberi ostobaság.
Annyira látszik, hogy a válaszadók nagy része hívő.
Nem kaptam választ a kérdésemre!
Persze szépen ki lehet térni a válaszok alól, gondolom ez olyan hittérítő dolog.
Ami fura, hogy bárki, aki nem hívő java részt habozás nélkül rá vágta (nem feltétlen itt), hogy igen, ez befolyásolás, sőt zsarolás.
Ellenben egy hívő, fél oldalakban megmagyarazza, és a végén nincs egy határozott igen, vagy nem.
Kegyelem? Ne szórakozzunk már.
Ha én azt mondom neked, hogy menny le a boltba
nem mész le
De ha azt mondom, hogy adok neked 100 ezret ajándékba, akkor elmész.
Ez kegyelem, vagy befolyásolás? Persze kegyelem is. De na... Kicsit több realitást.
Ettől függetlenül, adtam a zöld kezeket.
Sokan hoztatok példát, azt gondolom (nyilván nekem rengeteg hiányosságom van a témában, ez kétségtelen.)
De! Páran rá kereshetnének a befolyásolás fogalmára.
Tehát, vegyük azt az esetet, hogy egy totál naiv buta emberről beszélünk
Aki életében most hall először a dologról
és valaki neki azt mondja, hogy ezek után, hogy én ezt elmondtam neked, nem hiszel, és nem térsz meg akkor a pokolra mész.
Nem is értem, és egyszerűen nem tudom megérteni, hogy valakinek ez hogy nem befolyásolás.:D
Szavazz a XYZS pártra, mert különben megrugdoslak
de csak mert a legjobbat akarom neked.
Önmagában ez nem befolyásolás. Lehet, hogy valakiben ez félelmet kelt, de az csakis az ő járatlanságából adódik.
Az általad felhozott példák sajnos rosszak, mert ha odavágod elém a 100 ezret, hogy menjek le a boltba, akkor nekem nincs szükségem a hitemre, hiszen az ott van előttem. A verés ugyanígy.
Viszont Isten "választható". Elmondta, hogy melléállhatsz, de el is utasíthatod. Viszont ha választás előtt állsz, akkor tudnod kell a következményeket - legalábbis az emberek nagy része mérlegel, hogy melyik választással hogyan járhat. De elég nehéz lenne úgy mérlegelni, ha nem tudnánk semmit a lehetséges következményekről. Szerintem pedig az, hogy ezt elmondta, még nem befolyásolás.
Nagyon lebutítva:
Ha Őt választod, lemondasz bizonyos földi örömökről, ha a földi örömöket, akkor pedig az üdvözülésről. - De tényleg nagyon lebutítva.
Abba pedig ne menjünk bele, hogy egy dolog, amit a Biblia ír, és egy másik, amit az egyház tanít (és ez a hivatalos). És igen, nem hívők is üdvözülhetnek, bár úgy nehezebb :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!