Létezik valahol a világon statisztika arról, hogy a vallásosok, mondjuk keresztények között és a nem hívők között hogyan alakul a válások aránya? És a (polgári) házasságkötések aránya is érdekelne.
Létezni léteznek, kutatták/kutatják ezt a kérdést szociológusok, vallásszociológusok és kulturális antropológusok egyaránt. Papíralapon találkoztam több ilyen kutatási anyaggal is. Csak ember legyen a talpán, aki elő tud halászni egy ide vonatkozó linket az internet rejtett zugaiból. :)
Azt mondjuk érdemes tudni a téma kapcsán, hogy az egyházi esküvő feltétele, hogy polgári esküvő is legyen. Továbbá pedig egyedül a katolikus egyházban nincs válás (max. a házasság utólagos érvénytelenítése), a protestáns és az ortodox egyházakban van egyházi válás is.
Ez megbízhatóan statisztikai módszerekkel nem, csak szociológiai mintavételezéssel vizsgálható.
Az ilyen irányú felmérések világszerte azt a nem meglepő eredményt hozzák, hogy a vallásgyakorló keresztény hívők között kisebb a válási arány, alacsonyabb az öngyilkossági ráta, a pszichés betegségek kockázata magasabb az átlagélettartam. Ez persze nem isten kegyelmének, sokkal inkább a közösséghez tartozásnak tudható be.
(Hasonló minta, amely viszont már statisztikailag is egyértelműen igazolható: a házas férfiak több évvel tovább élnek, mint a nőtlenek/aggelegények/elváltak. Kivéve, ha utóbbiak szerzetesek, mert akkor az átlagélettartamuk a házasokét is meghaladja)
Azert nem mondanam, hogy "vilagszerte", mert egyes orszagok statisztikai kozott szamottevo elteresek vannak!
Pl. az USA-ban (ami egy kokemeny vallasos orszag) a vallasosok atlag elettartama nagyobb, mint az ateistake. Hollandiaban (ami nem tul vallasos) az atlageletkor ugyanaz! Felmerul a kerdes, hogy a rovidebb elettartam nem-e diszkriminacionak tudhato be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!