A vallási közösségek/felekezetek között miért van ilyen lényeges eltérés az iskolázottság tekintetében?
2012-es népszámlálás adataiból egy statisztika:
2013. április 9., kedd
Magyarok és a vallás
"A nagy egyházak követőinek megoszlása nagyjából tükrözi a teljes népesség végzettség szerinti megoszlását. A Jehovai tanúinak és a Hitgyülekezethez tartozóknak a végzettsége szignifikánsan alacsonyabb, az ateistáknak, buddhistáknak és leginkább az izraelitáknak pedig magasabb."
Felsőfokú végzettség:
izr: 43%
kat/ref: 13%
hitsgyüli: 11%
JT: 4%
8 általános sincs meg:
izr: 8%
kat/ref: 18%
JT: 20%
hitsgyüli: 28%
Az izraelitáknál mindig is fontos volt a tanulás, szerintem ezzel magyarázható a magas felsőfokú végzettség.
A Jehova Tanúinál szerintem a legfontosabb okok ,hogy a hitrendszerük kifejezetten fundamentalista és a szervezet se támogatja a továbbtanulást.
A Hitgyülekezeténél ok lehet, a karizmatikusság. (démon űzés, nyelveken szólás)
Szia!
Nos szerintem ez éppen, hogy jó pont a kisegyházaknál, mert ebből látszik, hogy ők legalább elviszik az evangéliumot a szegényebb, elesettebb rétegekhez!
"Azon órában örvendeze Jézus lelkében, és monda: Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted. Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted."
(Lk. 10,21)
"Mikor azért az a szolga haza ment, megmondá ezeket az ő urának. Akkor megharagudván a gazda, monda az ő szolgájának: Eredj hamar a város utczáira és szorosaira, és a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat és vakokat hozd be ide."
(Lk. 14,21)
"Mert minekutána az Isten bölcseségében nem ismerte meg a világ a bölcseség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket."
(I.kor. 1,21)
Üdv. Péter
Szia.
Péter leírta a Biblia válaszait a kérdésedre. Ha megszerezzük Isten ismeretét, az gazdag áldással jár. Azt írja Zsoltárok 1 fejezete. "Boldog ember az, ki nem jár a gonoszok tanácsa szerint,
Bűnösök útjára nem áll,
És gúnyolódók székébe nem ül,
2 Hanem Jehova törvényében leli gyönyörűségét,
És törvényét olvassa halk hangon éjjel-nappal.
3 Olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa,
Amely megtermi gyümölcsét a maga idején.
Nem hervad el lombja,
És minden tettét siker koronázza.
4 Nem így a gonoszok.
Ők a polyvához hasonlók, melyet elsodor a szél.
5 Ezért nem állnak meg a gonoszok az ítéletkor,
Sem a bűnösök az igazságosak gyülekezetében.
6 Mert ismeri Jehova az igazságosak útját,
A gonoszok útja pedig elvész."
Szerinted az egyetemek és a főiskolák jobban tudnak képezni, nagyobb tudományt tudnak adni, mint a Teremtő Isten? Vajon mitől boldog az ember? Ha magasabb világi képzettsége van, vagy ha Isten barátjának vallhatja magát, és közben azon dolgozik, hogy ez a barátság egyre szorosabb legyen? Mi tud többet adni? Az iskolázottság, vagy az Istenről szerzett ismeret?
Ha állandóan engedem, hogy Isten képezzen és tanítson,és szót fogadok ennek a tanításnak akkor Ő azt ígéri, "az igazságosak öröklik a földet, és örökké rajta lakoznak." (Zsoltárok 37:29).
Szerinted melyik képzés ér többet?
Amikor örökké élhetünk a földön tökéletes tanításban lesz részünk.
A zsidóknak a tradiciói közt szerepel a tanulás/taníttatás. Inkább éheznek de a gyerekeiket akkor is kitaníttatján. Van ennek jó és rossz oldala is de ez nem ide tartozik.
A többi egyház esetében nem tudom miért van eltérés.
Szerintem a világi oktatás mértéke nem tesz mélyebben, igazabban hívővé senkit, de a nagyobb világi műveltség az igaz hittől, az igazságtól gyakran eltérít!
Ezzel nem állítom, hogy az alul-műveltség a nyerő,, mint ahogy azt sem, hogy a felsőfokú képzés jobb kereszténnyé, vagy jobb emberré tesz, de nem biztos, hogy a magasabb világi képzés megéri keresztényi szempontból az árát.
Jehova Tanúi próbálják lebeszélni a fiataljaikat a továbbtanulásról, attól tartanak, hogy ott „világi filozófiákkal” tömik meg a fejüket. Ma már nem tiltják meg kifejezetten a továbbtanulást, mint pár évtizeddel korábban, de erősen azt sugallják, hogy az egyetem helyett jobb, ha a prédikáló szolgálatnak szenteli az idejét a fiatal. Az egyetemre/főiskolára járó gyermekek közül sokkal kevesebben követik a Tanú szülők vallását. Még ha meg is keresztelkedtek már korábban Tanúként, egyetem alatt/után sokan elkülönülnek.
Vagyis tömören 2 oka van:
- Jehova Tanúi próbálják lebeszélni a fiataljaikat a továbbtanulásról
- a továbbtanuló fiatalok az átlagon felül hagyják ott a Tanúkat/a Szervezetet, így ezek a statisztikából kikerülnek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!