A zsidók mit gondolnak Jézusról?
A tobbsegunk azert nem fogadja el profetanak Jezust, mert le van irva a Tanachban (gyakorlatilag az Oszovetseg), hogy I.ten nem kuld tobb profetat, mert a korabbiak tobbsegevel sem bantak epp kesztyus kezzel. Fejbol meg nem mond a pontos igehelyet, de ha kicsit tobb idom lesz, igyekszem kikeresni.
Ettol fuggetlenul vannak kevesbe mainstream vonulatok, akik Jezust is, es Mohamedet is I.ten altal kuldott profetanak tekintik. Jemenben peldaul regen kifejezetten elterjedt volt a zsidok kozott ez a hit.
"mert le van irva a Tanachban (gyakorlatilag az Oszovetseg), hogy I.ten nem kuld tobb profetat, "
Én úgy tudom a zsidók még várják a Messiást.
"nem fogadják el hogy Jézus Isten"
MERT a zsidó vallás szerint I-ten teljesn és kizárólag spirituális ( szellemi ):
Létezik, de létezése nincs határidôhöz kötve.
...Felfoghatatlan és egysége is határtalan.
Nincs fizikai formája, nem is test Ô, nincs mihez hasonlítani Szentségét. Ôsibb minden teremtménynél, elsô, de elsôségének nincs kezdete.
( "Sámuel imája" zsidó imakv 14. old.: "A tizenhárom hittétel" 1.2.3. )
Nb.: Maimonies nyomán, a jegyzet szrnt szerzôje ismeretlen, a Dr Pollák Miksa ford.ban megjelent imakv ( Bp. 1987 ) szrnt Dániel ben Jehuda )
( Maimonides ( 1135 / 1137 / 1138 – 1204) : Rabbi Moshe Ben Maimon, Rambam (héberül) Múszá ibn Majmún ibn Abdalláh al-Kurtubí al-Iszráílí (arabul), 1185-tôl másodállásban Szaladin szultán háziorvosa), a középkor egyik legnagyobb zsidó filozófusa volt.
Vagyis a zsidó vallás I-ten fgalmába nem fér bele, hogy I-ten fizikai testben megjelenjen. ( "NEM LÁTHAT ENGEM AZ EMBER, AMÍG ÉL." - 2Móz 33:20 )
"miből gondolják hogy Jézus nem Isten által küldött próféta?"
MERT le van írva, hogy
"Ne tegyetek hozzá az igéhez, amelyet parancsolok nektek és ne vegyetek el belõle ..." ( Mózes ötödik könyve, 4. fejezet, 2. vers )
Õ pedig hozzá is tett, el is vett, nem is lényegtelent.
Ha egysze le van írva I-ten Tórájában, hogy NE, akkor I-ten által küldött próféta ilyet nyilvánvalóan nem tehet, ahogy nem is tett egyetlen próféta se.
Így tehát a zsidó vallás szerint nem lehetett sem az Örökkévaló, áldott Õ, sem I-ten által küldött próféta.
Viszont az un Evangéliumokból az is kiderül, hogy
mélyen hívõ, igen tanult zsidó volt, mint egy vatikáni püspöki konferencia írja: "Jézus zsidó volt és mindig is zsidó maradt" ( "Jesus was and always remained a Jew" - 1982. március 6. - [link] )
Érdemes ennek az anygnak a lábjegyzetét is megnézni ( az "Ószövetség": kifejezés elsõ elõfordulásához írták ):
*We continue to use the expression Old Testament because it is traditional (cf. already 2 Cor 3:14) but also because "Old" does not mean "out of date" or "out-worn". In any case, it is the permanent value of the O.T. as a source of Christian Revelation that is emphasised here (cf. Dei Verbum, 3).
( "folytatjuk az ÓSz kifejezés használatát, mert hagyományos, de azért is, mert az, hogy 'Ó' nem jelenti, hogy korszerûtlen, v elavult. Az ÓSz állandó értéke mindenképp, hogy forása a Keresztény Kinyilatkoztatásnak, aminek fontosságát itt kifejezésre juttattuk."
Ja, bocs, lemaradt:
"Én úgy tudom a zsidók még várják a Messiást."
Jól tudod. Csakhogy a Messiás nem próféta lesz, legalább is nem olyan, nem abban az értelemben, ahogy a korábbi próféták voltak.
Õk vagy
figyelmeztették népüket, hogy letért az Örökkévaló útjáról, vagy
vígasztalták a népet ( pl Yirmiyahu ( Jeremiás ), vagy prófétáltak, tehát elmondták, hogy mi lesz majd, többnyire ezek is a Tóra ismétlései, csak részletesebben.
A Messiás nem ilyesmit fog tenni, mert akkorra MINDENKI az igaz úton fog járni és minden korábbi prófécia mevalósul ( mármint eljövetelének idejéhez képest múltidõben ).
"Jól tudod. Csakhogy a Messiás nem próféta lesz, legalább is nem olyan, nem abban az értelemben, ahogy a korábbi próféták voltak."
Akkor Jézus próféta vagy sem a zsidók szerint?
Kedves zsidó származású Hozzászólók!
Ha nem hisztek Jézusban, hogyan tértek meg? Hogyan töltekeztek be Isten Szent Lelkével? A Biblia Újszövetség, de már az Ószövetség is beszél Jézusról, pl. Ézsaiás próféta könyve (53. fejezet) vagy Ezékiel könyve is, és egyértelmű, hogy Jézusra utal Isten. A Biblia leghíresebb beszélgetésében ,amikor Jézus Nikodémussal beszélget (aki zsidó főpap volt), mondja Jézus, hogy "aki nem születik újjá Lélek és víz által, nem kerülhet az Atyához", és,hogy "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az egyszülött Fiát adta,hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen ,hanem örök élete legyen" (3,16) és azt is, hogy "Aki hisz Őbenne, örök élete van, de aki nem, már elkárhozott".
(Lélek és víz által újjászületni azt jelenti, betöltekezni Isten Szent Lelkével. Vagyis úm. "alanyi jogon", merthogy Isten választott népe vagytok, még nem kerültök Istenhez. A vallásosság nem visz közel Istenhez!!!)
és más fejezetekben : "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet. Senki sem kerülhet az Atyához ,csakis én általam." (János, 14:6)
vagy "és szólt Jézus: mert nálam nélkül semmit sem tudtok cselekedni! (János 15:1)
vagy "Íme ,itt állok az ajtó előtt, és zörgetek. Aki hallja kopogásom, és kinyitja az ajtót, bemegyek hozzá, vele vacsorálok, és ő pedig velem." (Jelenések könyve, 3:20)
vagy " Én vagyok az alfa és az omega, a kezdet és a vég" (Jelenések könyve, 1. fejezet)
Ha ezek után is tagadjátok Jézus messiási voltát és a Szentháromságot, akkor bocsánat, hogy ezt mondom, de veszélyben az üdvösségetek!
Most tudom, hogy az lesz az ellenérv, hogy "de Jézus békétlenséget hozott!?"
Azt Jézus nem úgy értette! Hanem úgy,hogy aki megtér Istenhez, ami valljuk be, nem trendi, mivel az egész világ Isten ellen dolgozik, azt az emberek hülyének nézik, és őrültnek nézik, kiközösítik, támadják, nem ritkán a saját barátaik/családjuk is . Ezt a magam bőrén is tapasztalom.
A keresztes háborúkat/inkviziciót pedig NE mossátok össze Jézussal, mert Neki ahhoz konkrétan köze nincs, Hitler SEM VOLT KERESZTÉNY, ő ateista volt valójában, és a vallási köntösbe bújtatta a zsidó üldözéseket, ami elég szomorú. és ha Hitler élne, ezért derékszögbe vágnám fejbe...(mert zsidókat üldözött, és Isten/Jézus nevével visszaélt, Többek közt ez a szemétláda miatt ilyen rosz a kereszténység megítélése. Congrats, Hitler, well done ... :S) És fontos tudni azt is, hogy a katolikus egyház NEM Jézus egyháza, és abszolút NEM biblikus az az egyház, hanem max egy Mária- és szent-kultusz , és ők Jézussal nem is foglalkoznak.(és Isten szemében az szent,aki megtér, tehát felesleges vkit szentté avatni még külön !!!A közbenjáró ima, amit szentekhez ill. Máriahoz címeznek ,Isten NEM hallja. Ezt a katolikus hitűeknek üzenem! Ja és egy pap sem tud megváltani, és semmilyen egyház sem!!!)Ugyanígy egy kultusz a Jehova tanúi, a Mormon egyház, és véleményem szerint nem kultusz, de tévúton járó egyház a Hit gyülekezete, és az Unitárius egyház is!
Tehát, ha közel akartok kerülni Istenhez , címezzetek egy megtérő imát Jézushoz! pl. így:
"Uram, Jézus! Tudom, hogy bűnös ember vagyok, és,hogy értem is meghaltál a kereszten. Bánom minden bűnömet, kérlek, bocsáss meg nekem őket, és oltalmazz attól, hogy újakat kövessek el! Kérlek ,gyere a szívembe, szükségem van Rád! Légy Te életem ura, és formálj olyan emberré , amilyen szeretnéd, hogy legyek! Vezess el arra az útra, amit nekem szántál! Köszönöm, hogy megmentesz ! Kérlek, hallgasd meg imám! Ámen!"
Mi, akik megtértünk,vagyis újjászülettünk Lélek és Víz által (Jézus az Élet vizének hordozója!) ,vagyis betöltekeztünk Isten Szent Lelkével, ezt az imát mondjuk el, vagy ehhez hasonlót!
Jézus nélkül tehát NINCS megtérés!
De ez logikus, mert ha belegondoltok, az Ószövetségben is akik úm. megtértek, hamar visszaestek, hiába próbálták betartani a törvényt. Isten látta ezt, és ezért küldte el Jézust, hogy Ő meghaljon a bűneinkért és legyőzze a halált/Sátánt, hogy örök életünk lehessen! És nincs olyan, hogy üdvözítő cselekedet!!!
üdv. Dalma
* és az imák, amiket szentekhez, és Máriához címeznek azt ők NEM hallják, mert imádkozni csak Istenhez lehet,és ezt Jézus nevében kell tenni!(vagyis a végére tedd hozzá: Jézus nevében, Ámen!)
(bocsi, ezt félreírtam!)
Előző vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!