Mit gondolnak az adott vallás gyakorlói a többiekről?
Belegondolnak egyáltalán?
Vegyük pl a keresztényeket. Gondolkoznak-e azon, hogy hogy meg fogják szivni a _többiek_ (hindu, buddhista, stb.), akik mást vallást gyakorolnak, hogy amikor majd a mennybe mennek, akkor nem az ő istenük lesz ott, hanem Jézus?
Mert ugye nem 1 emberről beszélünk, hanem több milliárdról.
Illeve a másik oldalról közelitve a dolgot:
nem félnek a keresztények attól, hogy egy életen át imádják Jézus, aztán mikor a mennybe mennek , ott Buddhával, stb. (szóval más vallások istenével) találkoznak Jézus helyett?
Vagy úgy gondolják, hogy az istenek különböző dimenziókban léteznek és mindenki ahhoz megy majd, akit egész életében imádott?
És aki áttér egyik hitről a másikra, az hova kerül?
Vagy egyszerűen csak nem hajlandók a keresztények ezt számitásba venni és egész egyszerűen figyelmen kivül hagyják ezt a kérdést?
Csak mert ugye ha a másik vallás követői is igy gondolkoznak, akkor 3 dolog sülhet ki belőle.
1. Az az isten "létezik", akiben én hiszek.
Ekkor: Mázlim volt, a többi vallás követői megszivták.
2. A másik vallás istene _létezik.
Ekkor: én szivtam meg.
3. Mindenki a saját istenéhez kerül a mennyországba.
win-win :-)
Mivel én felnőttként tértem meg, ezért tudom, hogy Isten mindenkihez szól, csak nem mindenkit érdekel, hogy mit akar.
De. belegondoltam amúgy ebbe már, viszont tök mindegy kit kérdezek meg, mindenki tudott idáig Istenről, de a válasz az volt állandóan, hogy ő inkább a lélekvándorlásban hisz, vagy a nünüke bogár hatalomban.
Ahonnan én jöttem (nem fizikai helyről beszélek, hanem lelkiállapotról), ott Isten ki volt paterolva, mert nem kértem belőle. Voltak téves elképzeléseim róla, inkább hittem a sok embernek, akik ugyancsak nem ismerték, de azért adták tovább a téves infókat, majd Isten azt mondta, hogy: itt vagyok, ez vagyok én, jössz vagy maradsz? Jöttem. :)
Nekem más irányú elmélkedéseim szoktak lenni, engem inkább az érdekel, hogy azokkal a kicsikkel mi lesz, akiket a saját anyjuk kapartat ki magából és még a levegőt sem ismerhetik meg?
Úgy tapasztalom, vannak azok az emberek (bármilyen vallásban), akiknek támaszként van szükségük az istenükre, és ezt a támaszt nyújtja is nekik. Szinte mindegy, hogy az istenük, vagy a hitük. Hisznek, és ez jó nekik, ennyivel meg is elégszenek.
Aztán vannak emberek (bármilyen vallásban), akik nem képesek megemészteni, hogy mások másképp vélekednek, mint ők. Ez vagy a végletekig elkeseríti őket, vagy nem tudnak szabadulni ettől a problémától, vagy egyenesen agresszívvá teszi őket. Ez az emberfajta az, amely folyton téríteni, büntetni akar, ha nem teheti, szinte meghasonlik. Valójában nem is a saját hite érdekli, nem attól boldog, hanem a mások másságától boldogtalan. Azt hiszem rajtuk az isten sem tud segíteni.
Az 1-es nagyon jó, érti ő. Arról van szó, hogy az, hogy majd a mennyben így meg úgy lesz, ki ül ott a felhőn? stb. - az csak a nem hívők képzeleti képe.
A hívők tudják - EGY Isten van. ezt még a (materialista) valláskutatókon kívül mindenki észrevette: valódi politeizmus nem volt soha: mindenki rájött: Egyetlen egy legnagyobb lehet. Akiket isteneknek hívtak: azok erők, angyalok, akcionalitások, de egy Abszolútum van.
Az Abszolútumhoz vezető megvalósítási út, na az viszont elég különböző a vallásokban és azon belül egyéneknél is.
Akkor tehát a kérdés: Őhozzá jut-e az Abszolútumot másként nevező?
Szerintem attól függ: az útonjárása tehát a megvalósítása mennyire jó? tehát tőle függ. Isten irgalma végtelen - aki Hozzá igyekszik, azt magához öleli.
Nevezze bár Abszolútumnak, Egy-nek (to Hen),Istennek, Allahnak (a szó arabul istent jelent) Buddhának, Brahmannak.
A fentieket alátámasztja:
Lk 17, 20-21
Megkérdeztetvén pedig a farizeusoktól, mikor jő el az Isten országa, felele nékik és monda: Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.
Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van;
mert ímé az Isten országa ti bennetek van.
Vagy mindenki a föld alá kerül. Ekkor a hívők boldogan távoznak az élők sorából, tudván, hogy a mennybe kerülnek. Igazából megszűnik a létezésük, de ez már nem tudatosul bennük.
Összességében akkor is jól járnak, mert életükben fantáziavilágot teremtenek és abban élnek, DE haláluk után nem koppannak.
Köszi a válaszokat, de mégse mindenki értette meg a kérdést, persze van, aki igen.
"Keresztény vagyok, és szerencsére a kereszténység nem azt vallja, amit a Kérdező leírt... Jézus miatt senki sem fog "szívni", mert ő minden ember megváltója, nem csak a keresztényeké."
Te abból a tézisből indulsz ki, hogy Jézus létezik, a többi vallás istene pedig nem.
Az én kérdésem meg arra irányult, hogy mi van ha mégsem létezik Jézus, hanem pl Buddha ül a felhők között.
Értem én hogy Te meg másik milliárd ember Jézusban hisz, de másik 1 milliárd ember meg másik Istenben.
"ha egy hindu fityiszt mutat, az nem az én döntésem."
Dettó ugyanez. Mivan, ha a hindu gondolja úgy, hogy te értesültél a hindu Istenről, és a te bajod, hogy nem hiszel benne.
Igazából a kérdés arra irányult, hogy gondolkoztatok-e rajta (hivők), hogy 1 milliárd ember _meg fogja szivni_.
És lehet, ugye, hogy éppen a Jézus követők fogják, mert másik Isten _létezik_.
Nyilván nem tudok semmi biztosan mondani (persze jó azoknak, akik _tudják_ a tutit), csak kiváncsi voltam, hogy mit gondolnak a hivők más vallás hívőiről, azonkivűl, hogy _biztosak_ benne, hogy tévúton járnak.
8 Kérdező: EGY ISTEN VAN ! Ezt minden hívő tudja.
Jézus Krisztus a keresztény hívőknél Isten Neve - szava.
A megtestesült Logosz - Szó
Az ötöst miért nem olvasod el? ragaszkodsz az elképzelésedhez? Nem zavarlak akkor.
De, persze, hogy elolvastam.
Én is valahogy úgy képzelem el a dolgokat, ahogy az 5-ösnél írták, hogy van egy Isten, de az emberek ezt különféle vallásokként "forditják le" maguknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!