Mit gondolnak az adott vallás gyakorlói a többiekről?
Belegondolnak egyáltalán?
Vegyük pl a keresztényeket. Gondolkoznak-e azon, hogy hogy meg fogják szivni a _többiek_ (hindu, buddhista, stb.), akik mást vallást gyakorolnak, hogy amikor majd a mennybe mennek, akkor nem az ő istenük lesz ott, hanem Jézus?
Mert ugye nem 1 emberről beszélünk, hanem több milliárdról.
Illeve a másik oldalról közelitve a dolgot:
nem félnek a keresztények attól, hogy egy életen át imádják Jézus, aztán mikor a mennybe mennek , ott Buddhával, stb. (szóval más vallások istenével) találkoznak Jézus helyett?
Vagy úgy gondolják, hogy az istenek különböző dimenziókban léteznek és mindenki ahhoz megy majd, akit egész életében imádott?
És aki áttér egyik hitről a másikra, az hova kerül?
Vagy egyszerűen csak nem hajlandók a keresztények ezt számitásba venni és egész egyszerűen figyelmen kivül hagyják ezt a kérdést?
Csak mert ugye ha a másik vallás követői is igy gondolkoznak, akkor 3 dolog sülhet ki belőle.
1. Az az isten "létezik", akiben én hiszek.
Ekkor: Mázlim volt, a többi vallás követői megszivták.
2. A másik vallás istene _létezik.
Ekkor: én szivtam meg.
3. Mindenki a saját istenéhez kerül a mennyországba.
win-win :-)
"Jézus létezése nem tézis, hanem tény"
Akkor pont hozzád szólt a kérdés, amit kiirtam.
Hogy Te mit gondolsz a több milliárd másik hívő emberről,
aki másik Istenben hisz, nem Jézusban.
Azt gondolom, hogy tévednek, de nem gondolom azt, hogy rossz emberek. Abban azonban nem hiszek, hogy a világ számos vallása mögött ugyanaz a személy állna. Ha az ember összeveti a különféle vallások tanításait, ez azonnal érthető, ugyanis homlokegyenest mást állítanak, közben pedig a saját Istenükre és az általa adatott Szent Könyvre illetve más természetfeletti közlésekre hivatkoznak.
A Biblia kontextusába helyezve a kérdést, a többi vallás sem kitaláción alapul, de nem a Teremtő Isten van mögöttük, hanem más, kisebb tekintélyű szellemi lények, akik fellázadtak a Teremtő Isten ellen, és becsapják az embereket. Kérdezte itt valaki, hogy honnan tudhatja az ember, hogy Istennel került-e kapcsolatba, vagy ördögi csalással van dolga. Sajnos a válasz az, hogy csak azok ismerhetik fel az igazságot, akiknek az Igazság kijelenti magát. Akiknek még nem jelentette ki magát, azok sehogyan sem ismerhetik fel, amíg az Igazság nem jelentkezik, ezért abban hisznek, amit a megváltatlan szívük mond nekik. Ha azonban találkoznak az Igazsággal, ami nem egy dolog, hanem egy személy, akkor felismerik, csak az a kérdés, hogy van-e bennük bátorság Őt választani. Hogy egy Mátrixos hasonlattal éljek, amennyiben a piros kapszulát választják, akkor maradnak Csodaországban és megismerik, hogy milyen mély a nyúl ürege, azaz egy addig ismeretlen világ nyílik meg a számukra. De ha a kék kapszulát választják, felébrednek az ágyukban, és azt hisznek, amit hinni akarnak.
" a többi vallás sem kitaláción alapul, de nem a Teremtő Isten van mögöttük, hanem más, kisebb tekintélyű szellemi lények,"
-hát ilyen butaságot még nem olvastam.
Az öt világvallás tud az Abszolútumról.
Semmiféle "kisebb tekintélyű" -ről nincs szó.
Tao (taoizmus, kinai univerzizmus)
Brahman (nem Brahma)(brahmanizmus)
Buddha (buddhizmus)
A Teremtő Atyaúristen Isten (kereszténység)
Allah (iszlám)
A többi kis vallási csoport - ők is tudnak arról, hogy egyetlen egy legnagyobb lehet.
'Személyazonosságról beszélek, nem pedig arról, hogy ki mit hisz. "
Mióta személyiség az Örökkévaló, az Abszolútum?? "személyiségzavarokkal"? majd valami sötét materialista pszichológus kezeli (ahogy teszik is sajnos, a hívőkön keresztül)
"Aki a Biblia által jelentette ki Magát."
Nem.
Nagyon fontos, hogy itt válik személyessé:
Jézus Krisztus által jelentette ki Magát.
Jézus Krisztus az Atyaisten Szava (Logosz), szent Neve.
Ez teszi személyessé, szívüggyé a vallások közt EGYEDÜLÁLLÓAN
Ez teszi bensőségessé, ez teszi, hogy akár bármily kevés tálentum jut egy embernek, a szívében érzi a "szelíd, kegyes Krisztust" és ezzel megváltatottá válik (ahogy az az archaikus imádságokban megjelent (Erdélyi Zsuzsanna gyűjtései)
Szent János, a szeretett tanítvány, határozottan tisztán szól az igazságról, a Logosz-himnusz (prológus) mellett ezek a legfontosabb részek (és figyeljük meg a keresztényellenesek által legtámadottabb részek is) :
1Jn22-23
Ki a hazug, hacsak az nem, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. Aki tagadja a Fiút, annak az Atya sincs. Aki megvallja a Fiút, azé az Atya.
1Jn1-3
Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit a szemünkkel láttunk, amit szemléltünk és amit a kezünkkel tapintottunk: az élet Igéjét hirdetjük nektek.Igen, az élet megjelent, láttuk, tanúságot teszünk róla, és hirdetjük nektek az örök életet, amely az Atyánál volt, és megjelent nekünk. Amit láttunk és hallottunk, azt nektek is hirdetjük, hogy ti is közösségben legyetek velünk.
semmit sem értettél meg a 16-ból?
segítek: nem "igyekszek levezetni semmit" - a keresztények ágai/ csoportjai ellen való áskálódást meghagyom másnak - én nem szoktam (és azt sem tudod, milyen vallású vagyok, és nem is kell, mert nem tartozik ide)
Isten: nem személyiség, nem létező, hanem maga a LÉT.
Jó ezt nem fogod hallani virgonc vasárnapokon,
ott csak a keresztények ekézését hallod, de a skolasztikusoknál olvashatsz róla.
A Biblia OK -nem kell védened ellenem.
Csak ne feledkezz meg a kinyilatkoztatásról,
Jézus Krisztusról (erről írtam a 16-ban).
"a Logosz, Akire hivatkozol nincs a Földön,"
A LOGOSZ - mi az hogy nincs a földön???
Minden emberben benne van, fogantatástól, ez istengyermekségünk bizonyítéka, enélkül NEM TUDNÁL megtanulni beszélni és szavakkal gondolkodni.
Szólények vagyunk, szóval teremtetett a világ, az ember, Jézus Krisztus, a megtestesült Logosz ezt tanította.
"A léleknek logosza van, önmagát növelő." Ezt volt aki régebben felismerte,persze nem értették,de ma már meg lehet érteni, 2000 éve közel hozta Krisztus az emberhez.
A Logosz a világ világossága - bennünk van.
Ma megint eszembejutott ez a kérdés, gondoltam rákeresek. Reméltem, hogy az évek alatt valaki még válaszolt rá, de nem. Kár. Mert ismét végigolvasva a hozzászólásokat, még nem kaptam hivőtől választ a kérdésemre.
Időközben egy keresztény embertől megkérdeztem ugyanezt, aki megértette a kérdést, szemben a túlnyomó többséggel, de választ ő sem tudott adni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!