Milyen Bibliafordítást javasoltok annak, aki még abszolút semmit sem tud a Bibliáról, de komolyan megismerné?
Ez egy nagyon szép dolog, hogy elhatároztad magad amellett, hogy megismerkedsz a Bibliával.
Egyet tudnod kell: ez nem egy átlagos értelemben vett könyv, nagyon sok homályos rész lesz, amikor olvasod.
Legjobb fordítás az 1908- as revideált Károli, de annak elég nehézkes (régies) a nyelvezete. Van egy még újabban revideált, 2012- es Károli, ha először olvasod, én ezt ajánlom. Persze van még az Új Fordítás, meg a Revideált Új Fordítás. Mivel én református vagyok, ezeket tudom neked ajánlani (ezek közül hivatalosan elfogadott, azaz Istentiszteleten használható az 1908- as Károli és az Új Fordítás), de biztosan van a katolikusoknál is több lehetőség.
Azonban szerintem ne itt kérj tanácsot, hanem keresd fel a településeden a lelkészt/plébánost, esetleg a diakónust/hitoktatót.
Ha nincs lehetőséged beszélni egy Bibliát "ismerő" emberrel, akkor kis segítség lehet: [link] Ha nem januárban kezded, szerintem akkor is követhető.
Még egy jó tanács: ne ess neki! Ha nem megy, akkor tedd le, hagyd ülepedni, hagyd magad megérni, imádkozz, hogy megérthesd, amit olvasol (meg az imádkozást egyébként is ajánlom, mielőtt nekikezdesz!).
Remélem, tudtam segíteni :)
Itt találsz hanganyagokat a különféle bibliafordításokról,főképpen arról, hogy milyen szempontok alapján fordították le az előttem hozzászóló által felsoroltakat is.
Én a Károlit ajánlom és az Egyszerű fordítást.Az utobbi nem tartalmaz régies szavakat, s így könnyebben érthető.Ha tanácsolhatom,akkor kezdd az Újszövetséggel!
Én ezt javaslom. Nekem sokat segitett.
Üdv!
Azt ajánlom, hogy próbálj meg elolvasni több fordítást, és összehasonlítani őket!
A legpontosabbak a Károli (1908-as verzió) illetve az Új fordítás, én ezt a kettőt ajánlom. A károlinak régiesebb a nyelvezete, sokaknak nem tetszik, az új fordítás modernebb nyelvezetet használ, de talán kevésbé adja át az eredeti szöveget pontosan.
Mind a kettőt megtalálhatod az interneten is:
Károli: [link]
Új fordítás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!