A katolikus egyház miért nem akar segíteni a menekülteknek?
Erdő Péter bíboros kijelentette hogy azért nem segít a menekülteknek mert azzal embercsempésszé válna az egyház, ami hazugság. Ez akkor lenne igaz ha segítenének neki a határon átjutni. Ha átmeneti szállást adnak, adományt gyűjtenek vagy ételt osztanak, semmilyen törvényt nem sértenének.
Nemcsak hogy nem segítenek de még hazudnak is.
"Rosszul tudod. Az a hir amit belinkeltél kb fél éves és igencsak megkérdőjelezhető a hitelessége."
@Kérdező
1. Fél év, még nem olyan hosszú idő, csak pár hónap választ el tőle, de egyébként sem teljesen fél éve volt az. Másrészt pedig nem tudom, hogy mit akarsz az idővel bizonyítani. A gyilkosság akkor is gyilkosság ha 1 vagy 2 éve történt. Ráadásul mivel ez a 21. századot érinti, ezért nem dupla figyelmet érdemel.
2. Ki mondta, hogy megkérdőjelezhető a hitelessége? Te? Ha szétnézel az interneten, akkor láthatod, hogy más nagy hírportálok is írnak róla, például kikerült még az indexre is. A túlélők beszámolói egyértelművé teszik, hogy mi történt, valószínűtlen, hogy halandzsáznának.
3. Egyáltalán nem tudom rosszul, ugyanis ha tanulmányozod a történelmet, akkor nyilvánvaló, hogy a muszlimok soha az életbe nem szerették a keresztényeket. Feltételezésem szerint erre az a magyarázat, hogy keresztények - akik szintén Ábrahámtól származtatják magukat lelkileg, - egyetértenek abban a zsidókkal, hogy Izsák, Ábrahám másodszülött fia volt az örökös. Míg Izmaelt, - a muszlimok ősatyját - aki Ábrahámnak az elsőszülött fia volt egy rabszolganőtől, elbocsátotta a háztól az anyjával együtt. A muszlimok szerint máshogy voltak a dolgok, így érthető az ellenségeskedés.
Nézd csak meg, hogy a középkorban mit csináltak a muszlim térítő-hódító seregek. Mennyi keresztényt hánytak kardélre. Nem is csoda, hogy a keresztények a bibliai jövendölésekben (pl Dániel 7) az iszlámot olvasták ki, mint egy olyan hatalmat, ami nyomorgatja Isten népét. Változott-e valamit azokon a helyeken a [fanatikus] muszlimok lelkülete, ahol alapvetően az iszlám a hatalom? Azt gondolom, hogy nem.
Mégegyszer szeretném hangsúlyozni: Ezzel véletlenül sem azt akarom mondani, hogy az összes muszlim egyforma. Az IGAZI muszlimok nem fognak fegyvert semmilyen vallású emberre. Őket tisztelem, és becsülöm. Csak tudod, a muszlimok közt nem kevés a fanatikusok aránya, akiket feltételezéseim szerint az igazi muszlimok sem tekintenek muszlimnak, vagy nem tudom hogy van ez. A fanatikusok meg igencsak ellenségüknek tekintik a keresztényeket.
Tegyük persze hozzá, hogy a keresztények közt is vannak fanatikusok! De ez nem a történelmi egyházakra, hanem inkább a szektákra jellemző, akik ilyen szempontból meg nem is keresztények.
Akárhogy is legyen, a vallási fanatizmus egy létező jelenség, ami előtt nem lehet behunyni a szemünket, hanem néven kell nevezni. Ez azonban nem érinti a normális vallásos emberek megítélését.
Igen, látom a tévében is, milyen állapotok vannak. Azt is tudom, hogy ha a migránsok tisztelnék és betartanák az EU törvényeit, ahova éppen integrálódni akarnak, és bevonulnának a fogadópontokra, akkor NEM lennének ilyen állapotok.
Te meg, kérdező, ne másokon kérj számon olyasmit, amit te nem teszel meg, ők viszont igen, csak a propagandát kerülve - ellentétben Fletó barátoddal (mert nekem ugyan nem barátom), aki még ebből is képes volt PR fogást csinálni. Felőlem utálhatod a katolikus egyházat, attól az még nem lesz kevesebb (:D), de az objektivitás akkor is elvárható. Fröcsögni, minden alap nélkül, IQ60 módjára vagdalkozni a talponállókban szokás, ott még a te vitastílusod is elmegy.
"2. Ki mondta, hogy megkérdőjelezhető a hitelessége? Te? Ha szétnézel az interneten, akkor láthatod, hogy más nagy hírportálok is írnak róla, például kikerült még az indexre is."
Ez egy darab eset ami valósznü nem is egészen igy történt. De még ha igaz is lenne akkor sem húzhatnád rá sokszázezer emberre.
"Egyáltalán nem tudom rosszul, ugyanis ha tanulmányozod a történelmet, akkor nyilvánvaló, hogy a muszlimok soha az életbe nem szerették a keresztényeket"
De igen, rosszul tudod. Tanulmányozd jobban a történelmet. Sok muszlim országban élnek keresztények, van ahol már sokszáz éve. Én Törökországot ismerem, voltam is ott többször. Isztambulban például 500 éve élnek keresztények.
"Nézd csak meg, hogy a középkorban mit csináltak a muszlim térítő-hódító seregek."
Hiányos a történelem tudásod vagy nagyon szelektiv. Keresztes hadjáratokról hallotál már? Jeruzsálem teljes muszlim lakosságát kiirtották a keresztesek. Ha már felhozod a történelmet, aminek egyébként nem tudom mi köze van a mostani eseményekhez, de akkor legyünk már objektivek. Tény hogy a muszlimok és a kersztények részéről is volt támadás de a civilek mészárlását egyértelmüen a keresztesek kezdték. Ha meg már muszlim keresztény szemszögből nézzük az eseményeket, szintén elkerülte a figyelmedet hogy az Afganisztiáni, Iraki és Sziriai háborúkat az USA és a NATO kezdte aminek következtében többszázezer muszlim meghalt, sok millió pedig elmenekült.
"Tegyük persze hozzá, hogy a keresztények közt is vannak fanatikusok! De ez nem a történelmi egyházakra, hanem inkább a szektákra jellemző, akik ilyen szempontból meg nem is keresztények. "
A kereszteshadjáratokat a pápa inditotta, ő pedi ha jól tudom keresztény :)
"Felőlem utálhatod a katolikus egyházat, attól az még nem lesz kevesebb"
Te pedig szeresd őket :) ha neked az nem jelent problémát hogy hazudnak és lejáratják az országot.
"Több oldalról kaptál hiteles infókat arról, hogy folyamatosan segít a katolikus egyház a menekülteknek"
Semmiféle hiteles infót nem kaptam.
:)
"Ez egy darab eset ami valósznü nem is egészen igy történt. De még ha igaz is lenne akkor sem húzhatnád rá sokszázezer emberre."
-->Továbbra sem értem, hogy mi okod van kétségbe vonni, hogy ez így történt. Túlélők számoltak be arról, hogy így volt, mi okuk lenne hazudni? A nyomozásban már hagyományos módszer, hogy a szemtanúk vallomására sokat adnak. Eddig fel sem merült a kétely, hogy hazugságról lenne szó, ezért is hozta le annyi hírportál. Egyedül Te vagy az, aki kétségbevonja az eseményt. Ezzel szemben a hatóságok már őrizetbe is vették a vádlottakat. Másrészt pedig nem értem, hogy miért ferdítesz, amikor nem csak erről az egy esetről van szó, amikor adtam még két linket, ahol szintén - ettől független - eseményekről van szó, de mindegyikben az a közös, hogy a muszlimok gyilkolják a keresztényeket. Szerinted ez sem igaz? Látom, hogy neked az igazság = ami megfelel a te nézeteidnek. Csak sajnos a valóság egészen más. Nem jut eszembe a címe, de a tavaly néztem egy olyan filmet, ami arról szólt, hogy egy muszlim fiú elutazott amerikába tanulni és keresztény hitre tért. Amikor pedig hazament, valóságos üldözés robbant ki ellene, a saját családjától kellett menekülnie. Csak a végén rendeződtek a dolgok.
"De igen, rosszul tudod. Tanulmányozd jobban a történelmet. Sok muszlim országban élnek keresztények, van ahol már sokszáz éve. Én Törökországot ismerem, voltam is ott többször. Isztambulban például 500 éve élnek keresztények."
-->Nem, nem tudom rosszul. Én tanulmányozom a történelmet, te viszont minden valószínűség szerint csak a városi legendákat ismered. Majd erre a későbbiekben teszek egy kitérőt mindjárt. Előtte a török helyzetről: Az, hogy te nem láttál keresztényüldözéseket akkor, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincsenek. Példaként: elmész Baselbe mint egy átlag túrista, ami nem tudja, hogy ott hogy mennek a dolgok, akkor ott nem fogsz az utcán eldobott fecskendőket, meg szipósokat látni, mert a svájci kormány azt erősen korlátozza. Viszont ha élsz is ott, akkor nagyon jól tudod, ez az egész csak látszat. Számukra kijelölt helyek vannak, ahol bizony erősen gyülekeznek a kábítószerfüggők. Azért, mert te nem látod, még egy létező jelenség. Ugyanez igaz a török helyzettel is, lásd itt:
"Törökországban az elmúlt években több támadást intéztek keresztény hívők és egyházi épületek ellen. Legtöbbször nacionalista szélsőségesek gyilkoltak meg vagy raboltak el papokat. 2006 februárjában egy 16 éves fiatalember Trabzonban lelőtte a templomban imádkozó olasz Andrea Santoro atyát. 2006. március 11-én Merzinben szintén egy szélsőséges fiatalember késelt meg egy kapucinus szerzetest. 2006 júliusában Samsun kikötővárosban egy férfi leszúrta Pierre Brunissen francia lelkészt. 2007 áprilisában Malatyában (Dél-Törökország) megkínoztak és megöltek három keresztényt. Az egyik áldozat egy német lelkész volt. Az ügyben még mindig nem hirdettek ítéletet. 2010. június 3-án Iskenderum kikötővárosban megölték Luigi Padovese püspököt, a török katolikus püspöki konferencia elnökét."
Forrás:
"Hiányos a történelem tudásod vagy nagyon szelektiv. Keresztes hadjáratokról hallotál már? Jeruzsálem teljes muszlim lakosságát kiirtották a keresztesek"
-->Ez inkább rád mondható el. Gondolom, semmit nem tudsz arról, hogy az egyházi visszaélésekről a fő anyagok alapvetően két szerzőre nyúlnak vissza, Henry C. Lea-ra, és G. G. Coulton-ra. Mindkét szerzőben egy a közös azonban: antikatolikusok voltak, és ma már tudjuk, hogy - bár voltak egyházi visszaélések - sokat ferdítettek. Ha pedig már előjöttek a keresztes hadjáratok: Azokat az 1000-es évekre tehetjük, ellenben Mohamed már elkezdte csinálni a cirkuszt 628-ban.
"A kereszteshadjáratokat a pápa inditotta, ő pedi ha jól tudom keresztény :)"
-->Nem jól tudod. Az egyházi hagyomány és a Biblia azokat az embereket tartotta kereszténynek, akik JÉZUS KRISZTUST követik. Jézus - aki a keresztény vallás alapítója - soha az életben nem parancsolta meg a követőinek a háborúkat. Az, hogy bizonyos pápák, fittyet hánytak erre a parancsra, csak azt jelenti, hogy semmi közük nem volt Jézushoz, sem pedig a kereszténységhez, csak névlegesen voltak azok.
Ellenben Mohamed - aki az iszlám vallást alapította - a kezdetektől fogva világuralomra tört. Tehát erre a vallásra nem lehet elmondani, hogy "a béke vallása", vagy hogy "botladoztak", mert Mohamed mindig is hataloméhes volt, és tudatosan indítottak háborúkat. Jézus ilyet soha nem tanított a követőinek.
Jelen korunkhoz érve pedig: A muszlimok gyilkolják a keresztényeket, ahogyan azt rengeteg hírportál lehozza. Az, hogy te ezt nem akarod elhinni, mert antikatolikus vagy, az a te bajod. De ettől függetlenül, az a 149 keresztény diák például, akit az iskolában mészároltak le a muszlim fanatikusok, még létező jelenség, és ezen nem változtat az, hogy te muszlim párti vagy.
Még valami:
Bizony több oldalról is kaptál hiteles forrásokat, hogy bizony segítik a katolikusok a menekülteket. Látom, lusta vagy megnyitni, ezért bemásolok egy pár szöveget:
"Minden lengyelországi plébániának készen kell állnia az üldözöttek befogadására – mondta vasárnapi prédikációjában, szeptember 6-án az európai migrációs hullámra utalva Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke, tájékoztat az MTI.
Forrás: [link]
Menekülteket fogad be a cseh katolikus egyház
Kész menekülteket befogadni plébániáiba a cseh katolikus egyház. Amennyiben a kormány vagy a belügyminisztérium erre felkéri, a katolikus egyház ismételten felszólítja plébániáit, hogy fogadjanak be menekülteket - közölte Frantisek Jemelka, a Cseh Püspöki Konferencia szóvivője hétfőn. A cseh katolikus egyház ezzel reagált Ferenc pápa vasárnapi felhívására.
A cseh- és morvaországi katolikus püspökök már július elején segítséget ajánlottak a kormánynak a bevándorlók problémájának megoldásában, amikor felhívást intéztek a plébániákhoz, hogy a helyi önkormányzatokkal való megállapodás alapján fogadjanak be keresztény menekültcsaládokat.
Jemelka szerint a katolikus püspökök júliusi ajánlata továbbra is érvényben van. A segélynyújtás konkrét formája annak függvénye, hogyan dönt a belügyminisztérium, amely jogi szempontból a menekültügyet kezeli. "Az kellene, hogy a belügyminisztérium közölje az egyházzal, mire lenne szüksége. Ezután tudunk csak dönteni a segítség konkrét formájáról" - szögezte le a szóvivő.
Csehországban több mint 2400 katolikus plébánia működik. Az egyház karitatív szervezetei már bekapcsolódtak a menekültek megsegítésébe, elsősorban különféle gyűjtésekkel. A gyűjtés során eddig több mint 10 ezer euró gyűlt már össze.
"A szolidaritás általános érzéséből indulunk ki, amelyet minden ember ismer, és amelyen a nemzetközi együttélés is alapszik. Mindnyájan látjuk, hogy a helyzet a Magreb régióban, a Közel-Keleten, de az ukrán-orosz határon is egyre drámaibb, és nagyon sok ember keres menedéket és segítséget. A segítségnyújtás nekünk kötelességünk" - jelentette ki korábban Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje.
"Tekintettel az elmúlt hónapokban hazánkba érkező migránsok számának növekedésére, segélyszervezetünk az említett menekülttáborokon túl a nagyfai és a kiskunhalasi táborban is fölajánlotta segítségét, és a valós szükségletek helyszíni felmérése, illetve a menekültek ellátásával kapcsolatos egyeztetés után a táborokba és a gyűjtőpontokra újabb adományokat juttatott el. Idén eddig négy teherautónyi tárgyi adományt szállítottunk összesen a menekülteket fogadó táborokba. Élelmiszert, gyermektápszert, bébiételt, ruhákat és tisztálkodószereket, ágyneműket, törülközőket juttattunk el a befogadóállomásokra. Augusztus hónaptól több alkalommal összesen 10 ezer palack szénsavmenetes ásványvizet szállítunk a menekültek számára.
Az elmúlt napokban két kisbusznyi vizet és bébiételt Kiskunhalasra, egy kisbusznyi bébiételt pedig Nagyfára szállítottunk, az érkező kérésnek megfelelően.
Stb.., Stb..., Stb...
"Továbbra sem értem, hogy mi okod van kétségbe vonni, hogy ez így történt"
Ahogy mondtam, mégha igy is történt azt nem mondhatod hogy az összes menekült ilyen. A legnagyobb probléma a számokkal van. Amig te egy-egy esetről beszél, én a globális helyzetről beszélek. Afganisztánban, Irakban, és Sziriában TÖBBSZÁZEZER muszlim halt meg, az USA háboruinak következtében, akik ügye keresztények.
A törökországi esetek közül én az egyiket hallottam. A pap misszionárius volt. Utcagyerekeknek pénzt igért ha eljönnek az előadásaira. Az egyik gyereknek nem fizetett aminek ez lett a következménye. A többi eset is ilyen lehet, nem véletlen hogy mind pap. Persze sajnálatos, de ez alapján azt mondani hogy Törökországban üldözik a keresztényeket nevetséges. Évente sok milló turista érkezik az országba és ahogy mondtam vannak keresztény lakosok is. Én többszázezer halottról és sok millió menekültről beszélek, te pedig egy-két esetről. Persze egy haláleset is sok, de ég és föld a különbség. Ez arra hasonlit mikor a párizsi karikatura balhé után a világ vezetői békemenetet szerveztek mikor a közelkeleten napont kb 100x ennyien halnak meg minden nap. Egy kicsit undoritónak gondolom.
"és ezen nem változtat az, hogy te muszlim párti vagy "
Én objektiven nézem az eseményeket, te viszont egyértelmüen muszlim ellenes vagy.
"Azokat az 1000-es évekre tehetjük, ellenben Mohamed már elkezdte csinálni a cirkuszt 628-ban. "
Mondom hogy nem ismered a történelmet. Mikor a muszlimokhoz került Jeruzsálem nem bántották a kersztényeket, sőt a zsidókat is visszaengedték akiket a bizánciak kitiltottak korában. Ha megnézed Jeruzsálem történelmét láthatod hogy az a legbékésebb időszak amikor a muszlimoké volt a város.
"Nem jól tudod. Az egyházi hagyomány és a Biblia azokat az embereket tartotta kereszténynek, akik JÉZUS KRISZTUST követik. Jézus - aki a keresztény vallás alapítója - soha az életben nem parancsolta meg a követőinek a háborúkat. Az, hogy bizonyos pápák, fittyet hánytak erre a parancsra, csak azt jelenti, hogy semmi közük nem volt Jézushoz"
Szerintem ezt kb 1 milliárd katolikus erősen vitatná :)
"Ellenben Mohamed - aki az iszlám vallást alapította - a kezdetektől fogva világuralomra tört. Tehát erre a vallásra nem lehet elmondani, hogy "a béke vallása"
Akkor nem csak a történelmet nem ismered hanem az iszlám vallást sem. Felmented azt a pápát aki megparancsolta egy egész városnyi muszlim legyilkolását, figyelmen kivül hagyod az USA szerpeét a jelenlegi helyzetben de ha meghal egyetlen keresztény egy muszlim országban akkor szerinted már üldözik a keresztényeket. Te aztán tényleg objektiven nézed a dolgokat :)
"Bizony több oldalról is kaptál hiteles forrásokat, hogy bizony segítik a katolikusok a menekülteket. Látom, lusta vagy megnyitni, ezért bemásolok egy pár szöveget: "
Én elsősorban a magyar katolikus egyházra és Erdő Péter nyilatkozatára gondoltam.
"Ahogy mondtam, mégha igy is történt azt nem mondhatod hogy az összes menekült ilyen."
-->Példáimban nem a menekültekről beszéltem. Azoknak van elég bajuk, nem hinném, hogy konfliktusba akarnának keveredni a zsidókkal vagy a keresztényekkel.
"Persze sajnálatos, de ez alapján azt mondani hogy Törökországban üldözik a keresztényeket nevetséges."
-->Mivel a 21. században élünk, ez az üldözés nyilván nem olyan látványos, mint amikor a Római Birodalomban kiadták hajtóvadászatot a keresztények ellen. Ettől függetlenül van üldözés ami időnként kirobban, bár nagyobb részben inkább a hátrányos megkülönböztetés, magyarul a lelki terror a jellemző. Egy párhuzamos példa: A francia forradalom idején az ateisták üldözték a keresztényeket. bezáratták a templomokat, és megparancsolták, hogy aki a kinyittatást meri követelni, azt azonnal börtönbe kell vetni. A múlt században, a szocializmus idején is alapvetően ateizmus volt hazánkban, de az üldözés nem úgy nyilvánult meg, hogy erőszakos léptek fel a keresztények ellen. Azonban ha beszélsz olyan hívő 80 éves bácsikkal, átélték azt, azok el fogják neked mondani, hogy a kereszténységük miatt milyen hátrányos megkülönböztetésben volt részük. A törököknél is ez a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott időnként szó szerint fellángol az üldözés, amikor keresztényeket ölnek meg. Nem mondom, hogy mindennap, és az országban mindenhol ez van, de ez valós jelenség.
"Én objektiven nézem az eseményeket, te viszont egyértelmüen muszlim ellenes vagy."
Elnézést, akkor tévedtem. Nem vagyok muszlim ellenes, mert nem veszem egy kalap alá az összes muszlimot. De ezt már világosan kifejtettem egy korábbi kommentemben, hogy én elsődlegesen a fanatikus muszlimokról beszélek itt, nem pedig azokról, akik békésen élik az életüket, és szintén elitélik a fanatizmust.
"Mondom hogy nem ismered a történelmet. Mikor a muszlimokhoz került Jeruzsálem nem bántották a kersztényeket, sőt a zsidókat is visszaengedték akiket a bizánciak kitiltottak korában. Ha megnézed Jeruzsálem történelmét láthatod hogy az a legbékésebb időszak amikor a muszlimoké volt a város."
-->Te nem ismered a történelmet. A konfliktusokat Mohamed kezdte el, amikor követeket küldött 628-ban a bizánciakhoz, a perzsa királyhoz, és azt kérte hogy ismerjék el őt és vallását, majd mivel azok ezt elutasították, lerohanta őket. Csak emlékeztetőül: a keresztes hadjáratok az 1000-es években voltak, tehát a muszlimok már jóval korábban megkezdték a térítő-hódító hadjáratot. Ezután már borítékolható volt, hogy Európa is bele fog keveredni ebbe a mentalitásba. Hozzáteszem, mind a keresztes hadjáratokat, mind a muszlim hódításokat elítélem.
"Szerintem ezt kb 1 milliárd katolikus erősen vitatná :) "
-->A Katolikus Egyház elismeri a hibáit és bocsánatot kért az egyházi visszaélések miatt. Továbbá azt sem tagadják, hogy az Egyház feje Krisztus, akinek a pápa is a szolgája. A pápa soha az életben nem volt nagyobb, mint Krisztus.
"Akkor nem csak a történelmet nem ismered hanem az iszlám vallást sem"
-->De, ismerem a történelmet, te vagy az, aki nem ismeri. Az Iszlám vallás ismerete ebben az esetben teljesen mellékes. Ami a témához tartozik, azt ismerem. Mit tanít az Iszlám Mohamedről? Azt, hogy Isten prófétája volt, Izmael leszármazottja, tehát rendkívül nagy tekintéllyel rendelkezett. Ez a "próféta" azonban nem azt hozta amit várna tőle az ember normális esetben, hataloméhes volt. Innentől fogva bukik az egész Iszlám. Mert lehet, hogy azt tanítják a gyakorlatban, hogy az iszlám a "béke vallása", ha már ennek a vallásnak az alapítója sem volt békés. Persze nyilvánvaló, hogy Mohamed soha az életben nem volt próféta, és Istenhez sem volt semmi köze, csak összegyúrt egy vallást.
"Felmented azt a pápát aki megparancsolta egy egész városnyi muszlim legyilkolását,"
-->Ne forgasd ki a szavaimat, nem mentem fel a pápát. A pápa egyértelműen hibázott, mert nem tartotta meg a kereszténység alapítójának Jézus Krisztusnak szavait. A Katolikus Egyház sem tagadja a bűneit, ezért is volt annyi bocsánatkérés.
"figyelmen kivül hagyod az USA szerpeét a jelenlegi helyzetben"
-->Hogy kerül ide most az USA?
"de ha meghal egyetlen keresztény egy muszlim országban akkor szerinted már üldözik a keresztényeket."
-->Nem egy keresztény halt meg, és elmondtam, fentebb, hogy értem az üldözést. Vannak szó szerinti üldözések, bár mivel a 21. században élünk, ez már ritkább. Viszont hátrányos megkülönböztetés tagadhatatlan a muszlim országokban.
Erdő Péter pedig itt beszél a jelenlegi helyzetről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!