Jehova tanúi, mennyire tanult emberek a világi életben (érettségi, egyetem)?
Sajnálatos módon nekem is van ilyen sztorim, nem akartam hinni a szemeimnek, de mivel közvetlen közelemben történt így muszáj voltam.
Egy kedves ismerősöm, aki kettős életet él (családja előtt tanú, mert nem akarja, hogy kiközösítsék velünk, barátaival szemben meg normális (JT-k szerint, ejtsd: világi) ember) mesélte hogy sajnos az egyik rokona azért hagyta ott az egyetemet, hogy tudja szolgálni a vallást. Pedig nagyon jó esze volt hozzá, kitűnőre érettségizett, az egyetemet is jól kezdte. Ehelyett elment kétkezi munkásnak. Az ismerősömet meg csesztetik, hogy minek tanulsz felsőoktatásban? Ott csak elrontják az embert, és torzítják a vallási személyiségét.
Hiába írta azt pár kommenttel fentebb egy Tanú, hogy törölték a felsőoktatás tiltását, ettől függetlenül igen erősen szónokolnak a gyülekezetekben a továbbtanulás ellen országszerte. Ráadásul elég profán módon teszik ezt, a szónoklás nyomdafestéket tűrő határait feszegetve. Egyfajta gyűlöletkeltés a felsőoktatásban tanulókkal szemben. Ahogy az ismerősöm is mesélte, a gyülekezetükben sajnos nagyon sok a tanulatlan ember, és a tanulatlanság nem azt jelenti, hogy nincs diplomája, hanem nincs tág látóköre. Ergo könnyen befolyásolható.
Nem akarok itt belemenni a politikába, de ez egy jól bevált propaganda arra világszerte, hogy ellenzik a felsőoktatást, ezzel a kevésbé tanult embereket könnyebb irányítani (politikában: hatásos demagógia --> több szavazó --> újra megnyeri a választást a párt). Viszont hogy ne rugaszkodjak el a vallástól, akkor elég a sötét középkorba visszamenni a katolikus vallás akkori tevékenységeit megemlíteni mint pl. inkvizíció, később a búcsúcédulák, stb. Tudjátok, ennek eredményeként történt az egyházszakadás is, azóta van református, evangélikus, stb. keresztény vallásunk is. Nem okoskodni akarok ezzel, de sajnos nagyon sok ember nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, amiből elvileg mindenkinek érettségiznie kellett.
Szóval a legelső keresztény vallás, a mai Római Katolikus Egyház is átment igen sok sötét időszakon. Uralkodtak emberek felett, félelemben tartották őket, elvették a pénzüket, paráznaság, női pápa, stb. Ahogy fejlődött a világ, ahogy fejlődött az emberek gondolkodása, egyre többen tanultak, a történelmi keresztény egyházak is úgy igazodtak a korhoz. Tudták nagyon jól, hogyha nem akarják elveszíteni a híveket, akkor muszáj engedniük, mert már nem tudnak annyi embert félelemben tartani tudatlanságuknál fogva, mint régen.
Nem teljesen, de nagyon sok esetben ezt vélem felfedezni Jehova Tanúinál is, ezt a gondolkodásmódot, ezt az elvet. Lehet azt gondolják, hogy ők ettől "igazi vallás", mert ők nem engednek, nem puhulnak meg úgy, mint egyes egyházak a középkori és reneszánsz szokásaik alapelveikből. Viszont ez a "tanítás" nem összeegyeztethető a XXI. századi élettel. Több esetben is vélek felfedezni olyan korlátozásokat a tanúk életében ami egyébként alkotmányos joga az embernek. Ezek a korlátok erkölcsileg vannak megszabva. Mint ember, mint állampolgár joga van hozzá, de a vallás erkölcsileg korlátozza, melynek átlépése következményeket von maga után, és itt az embernek nem csak a saját lelkiismeretével kell szembenéznie, mint pl. buzgó katolikusként, ha vétkezel. Itt a családi élet, a szeretteikkel való kapcsolatok forognak kockán, és ezek a dolgok pedig nem összeegyeztethetők a mai világgal. Ezért ellenzik a tanulást, a világi ismeretek szerzését, a természet törvényeinek megismerését, ismerkedést világi emberekkel és a látókör szélesítését. Mert ezzel nő az esélye annak, hogy többen elhagyják a vallást.
Végezetül kedves Tanúk, az írásom nem ellenetek szólt, nem is nektek szólt. Mint világi ember szóltam a világiakhoz. Amit egy korábbi veletek kapcsolatos hozzászólásomban említettem, most is elmondom: nem kívánok én nektek semmi rosszat. Csak hagyjátok békében azokat, akik már nem akarnak közétek tartozni, és tiszteljétek embertársaitokat vallási hovatartozástól függetlenül. Úgy gondolom én ezzel nem járatom le a vallásotokat, nem gyűlölködöm, csak a Tanú ismerőseim, barátaim által mondottakat tolmácsolom, és erről alkotott saját véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!