Jehova Tanúi! Van egy kérdésem: Csak Isten, azaz az atya tud csak teremteni?
ó, én ezt tölled tanultam, tesó. mi van, nem tetszik, ha akasztják a hóhért?
KONSTUKTÍÍÍÍÍV???????
te ismersz ilyen szavakat? akkor miért nem alkalmazod?
a válaszaid pontos ellentéteként jut eszembe ez a szó...
Szia
Teremteni csak az Atya tud. De hatalmat adott Jézusnak a földre jövetele előtt, hogy közreműködjön a teremtésben. Erről a Példabeszédek 8 fejezete is ír.
elemezzük konstruktív válaszod, mert, egy kicsit fentebb, pont te hiányoltad a konstruktivitást:
" 12-es, ez egyrészt hazugság, másrészt nem lenne mentség akkor sem!! Gyerekes vagy."
egyrészt hazugság= sűrűn használt bibliai nyelvfordulat
másrészt nem lenne mentség akkor sem!!= tehát mégha igaz is lenne a hazugság, ami ugye nem igaz, de ha igaz is lenne, akkor sem lenne igaz, mert nem mentség. Ergo csakneked lehet igazad, de ha véletlenűl mégis nekem lenne igazam, az nem ér, mert te előbb montad.
Gyerekes vagy.= nagyon konstruktív szófordulat, jelzi, mennyireegyenértékű félnak tartja a válaszadó a kérdezőt. a biblia tanácsa szerint nagyobbnak gondolja magánál azzal, hogy önmagát felemeli, a másikat legyerekesezi.
köszönöm a konstuktív hozzsászólásaidat, és válaszaidat. rendkívűl konstruktív a veled való beszélgetés, én többek között nagyon köszönöm az ilyan konstruktív jelzőket tölled:
hazug, rágalmazó, vádaskodó, kiforgató, felforgató, gyerekes.
sokat tanúltam tölled, milyen viselkedési formát is kell kerüljek, és hogy miért is mondják a tanúkról azt, hogy... nos, ezt inkább nem írom le, mert én nem szeretnék olyan stílust felvenni, mint amilyet te használsz. mekkora áldás lehet a gyülekezetnek egy ilyen konstruktív testvér, mint amilyen te vagy...
Kedves kérdező!
A válasz a kérdésedre a Szentírás alapján (és Jehova Tanúi szerint): Nem.
Tudjuk hogy nem csak az Atya (az Atya-Isten, aki a héber szövegben יהוה,JHVH,/Jehova[Jahve]) tud teremteni, hanem a Fiú is. Ezt egyértelműen tanítja a Szentírás. pl:
"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra" (1Mózes 1:26) Vajon kihez beszélt itt Isten? Az angyalokhoz nem, mert róluk sehol nem írja a Szentírás, hogy teremteni tudnak. Csak a Fiúról. Az 1MÓzes 1:1 szerint a teremtés "kezdetben" történt. A János 1:1 szerint pedig "kezdetben" az Ige/Szó, azaz Jézus volt Istennél. Ebből logikus, hogy Isten a Fiához szólt, amikor embert kívánt teremteni.
"Mikor felveté a tengernek határit, hogy a vizek át ne hágják az ő parancsolatját, mikor megállapítá e földnek fundamentomait: Mellette valék mint kézmíves, és gyönyörűsége valék mindennap, játszva ő előtte minden időben." (Példabeszédek 8:29,30) A megszemélyesített bölcsesség Jézusra utal, ez általánosan elfogadott a keresztény egyházakban is. Ő tehát a teremtéskor - amiről a Péld 8:22-31 beszél - a Teremtő Isten "mellett volt, mint kézműves" (8:30) Vagyis egyértelmű, hogy részt vett az Atyjával a teremtési folyamatokban.
"Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett." - olvashatjuk a mennyei Szóról (Jézusról) a János 1:3-ban. Vagyis Jézus is teremtett, azonban figyeld meg, hogy úgy van megfogalmazva : "ÁLTALA" lett. (görögben 'dia', jelentése: "elöljárószó, mely a csatornát jelöli a cselekményhez, át/által (ok/okozat)" - Strong"s Bible Dictionary, "keresztűl,-ban,-ben, val,-vel,..során,által, miatt, azért"-Thayer"s Greek Lexikon) Vagyis nem azt mondja az ihletett Írás, hogy a Szó teremtett maga, hanem azt, hogy a teremtés általa ment végbe. Úgy is mondahatnánk, az ő közreműködésével.
"Mert Ő benne [gr. 'en' - "-ban,-ben, -val, -vel, által - Strong's, Thayer] teremtetett minden, a mi van a mennyekben és a földön" (Kolosszé 1:16) A Fiú tehát valóban teremtett, de ezt a teremtői tevékenységét értsd az előzőek fényében.
"A kit tett mindennek örökösévé, a ki által a világot is teremtette" (Héberek/Zsidók 1:2) "a ki által" - itt megintcsak 'dia' (lásd fentebb)
Vagyis a végső következtetés a Szentírás alapján: a Fiú valóban teremtett, abban az értelemben, hogy az Atyja segítségére volt a teremtői folyamatokban, az Atya "általa" teremtett.
Azonban tekintetbe kell venni ugyanakkor azt is, hogy a Szentírás (még ezek mellett is) csak a Mindenható Istent, (יהוה,JHVH,/Jehova) nevezi Teremtónek (a Fiút/Jézust sehol sem!) És minden az Ő akaratánól lett, az egész világ/-egyetem is (Jelenések 4:11), és minden élő (Zsoltárok 36:9, Cselekedetek 17:25,28)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!