Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi! Mit gondoltok...

Jehova tanúi! Mit gondoltok Jehova személyéről. Kicsoda ő?

Figyelt kérdés

2015. aug. 2. 10:15
1 2 3
 21/21 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

Fentebb gyakorlatilag már meg is válaszoltam. A Jer 23:6-ban semmi olyan nincs, hogy Jézus lenne JHVH (יהוה), dehogy. A Tetragramma az egyedüli/egyetlen/igaz Isten, a Teremtő és Mindenható neve a Szentírás héber szövegében

A Jer 23:6-ban (az 5.verssel egybevetve) csak annyi van, hogy egy isteni küldött, akit Jehova támaszt,prófétai értelemben a 'jəhváhcŏiḏəqénú' (Jehova az igazságunk) néven lesz ismeretes. Jézusnak több ilyen prófétai "neve" is van, mely a messiási szerepkörével van össszefüggésben,ill. arra utal. Jézus helyénvalóan viseli ezt a "nevet" is, mert mindenben teljesen vissszatükrözte az Atyja tulajdonságait, így az igazságogosságot is. (Ahogy ő maga is tanította: "Én az Atyám nevében jöttem" - János 5:43. Nos, az Atyja neve (יְהוָה) van ebben a prófétai névben is)

Hogy Jézus nem lehet JHVH, az abból is teljesen nyilvánvaló, hogy az 5. vers szerint őt éppen JHVH "támasztja" A héber szöveg így is kezdődik: 'נְאֻם-יְהוָה,' - nə'um jəhóváh - Jehova mondja/jelenti ki. (Hogy királyt támaszt Dávidnak - ez a messiás-királyra,Jézusra utal.)

Jézust, mint messiiás-királyt tehát a Mindenható Isten, Jehova "támasztja" (יְהוָה) Nem a messiás "támasztja" magát, és nem is JHVH sajátmagát, hanem JHVH (יְהוָה/Jehova) "támasztja" a messiást, Jézust. Ez alapján pedig a Jézus=JHVH elmélet kizárt, sőt teljességgel téves.

2015. aug. 5. 17:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!