Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi! Mit gondoltok...

Jehova tanúi! Mit gondoltok Jehova személyéről. Kicsoda ő?

Figyelt kérdés

2015. aug. 2. 10:15
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Ha leellenőriznél, meg tudod tenni itt:

[link]

2015. aug. 3. 18:05
 12/21 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

Az általad megadott link és a mi Bibliánk (a Károlié és az Új Világ fordításé is) versszámozása eltér egymástól Az általad megadott link versszámozása pl. az Újfordítású bibliáénak felel meg, ahol a 9:1 verse még a 8. fejezethez tartozik annak a 23.verse, míg a mi Bibliánkban ott csak 22 vers van. Azaz a link 9:6 verse az valójában az Ézsaiás 9:7! Ha tudnál picit angolul, akkor ez azonnal leesett volna, mert ott van mellette az angol fordítás. Látod?

Tehát a Tetragramma, amit látsz (יְהוָה /JHVH/Jehova), az a 7.versben van (a mi Bibliánkban) ahol a "seregek Jehovájáról" van szó! ( קִנְאַת יְהוָה - cabaah jəhóváh - seregek Jehovája)

Az "erős Isten" pedig Jézussal kapcs. szintén ott van a 6.versben, ami a link verszzámozása szerint azonban az 5.vers! (שַׂר-שָׁלוֹם - el gibbór - erős Isten)

2015. aug. 3. 19:54
 13/21 Tantételbeli ***** válasza:

שַׂר-שָׁלוֹם. el gibbór -erős isten

Tehát egyáltalán nem az "erős isten" helyett áll a Tetragramma (JHVH), hanem egész egyszerűen más a versszámozás, ez tévesztett meg.

Minden jót!

2015. aug. 3. 20:13
 14/21 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem.

Írd be az f3 kereső segítségével a יהוה szót, és meglátod, hogy a 6. versben szerepel.

2015. aug. 3. 22:19
 15/21 A kérdező kommentje:
És az én Bibliámban is a 8. fejezet csak 22 versből áll, tehát ez sem fedi a valóságot!
2015. aug. 3. 22:21
 16/21 A kérdező kommentje:
Közben rájöttem, a második hozzászólásod én értettem félre
2015. aug. 3. 22:24
 17/21 A kérdező kommentje:

Na. Én kérek elnézést:D

Utánaolvastam kicsit részletesebben, és teljesen igaza volt kedves válaszolónak (tudok angolul, csak lusta voltam olvasni, mivel nem tudtam a fordításbeli különbségből adódó elcsúszásról).

Úgyhogy elnézést kérek az elhamarkodottságomért.

Viszont van egy másik ige is, ahol pedig nincs ilyen elcsúszási probléma, már le is ellenőriztem: Jeremiás 23, 6.

[link]

2015. aug. 3. 23:40
 18/21 A kérdező kommentje:
Erről mi a véleménye?
2015. aug. 3. 23:40
 19/21 Tantételbeli ***** válasza:

Kedves kérdező!

A 23. fejezetnél nincs versszámozás-eltérés, a Tetragramma a 6.versben áll, valóban.

Csak azt nem értem, hogy ezt mire hozod fel? Ebben a versben יְהוָה/JHVH/Jehova a Mindenható Istenre utal (mert ez a neve), mint máshol is a héber iratokban. Végignézhetjük mind a 6828 helyet, ahol a Tetragramma áll a maszoréta szövegben, de sehol nem vonatkozik másra, hanem Istenre utal.

A 6. vers értelmezésénél meg a félreértések elkerülése végett tekintetbe kell venni, hogy ott egy prófétai névről van szó (amiben a Tetragraramma látható), nem egy valódi, létező névról: יְהוָה צִדְקֵנוּ. - jəhváhcŏiḏəqénú - Jehova (az/a mi) igazságunk

Ez nem egy valódi név, hanem a Mindenható Isten küldöttjeként viseli valaki prófétai értelemben. Az 5.vers elárulja, kicsoda - talán erre akartál utalni?

2015. aug. 4. 17:17
 20/21 A kérdező kommentje:
Olyan összefüggésben gondoltam, hogy az 5-6. versből kiderül, hogy Jézusra utal, ergo Jézus = JHVH, amit Jehova tanúi annyira tagadnak.
2015. aug. 5. 13:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!