Kedve Tanúk! Csak egy dolgot szeretnék tudni. Jehova nevének megalkotásánál a JHVH tentegrammot vettétek alapul, de a magánhangzókat mi alapján helyettesítettétek be?
Jól mondod "okoskodás" mert te is azt teszed.
Isten félelmetes nevét olyan tisztelet övezte a zsidók körében, hogy nem ejtették ki, hanem a JHVH rövidítéssel, az úgynevezett Tetragrammatonnal helyettesítették.De tudtad, hogy ezt vette át Az Arany Hajnal Hermetikus
Rend, amely mágikus szertartásaiban istennévként használta a Föld pentagramjának (ötágú csillagának) megformálásakor?
Na ha nem tudtad, most tud!
A JHVH (vagy YHWH ) az úgynevezett tetragrammaton, a négybetűs héber Istennév, Izrael Istenének az Ószövetségben található neve. Tradicionális kiejtése Adonáj (Úr, Uram). A kereszténységen belül többféle kiejtése és fordítása ismeretes, így az Úr, a Jehova és a teológiában a Jahve alakok terjedtek el.
A Jahve szó gyöke a lenni, válni valamivé, megtörténni ige. A Jahve szó alakilag ige, de a fordítása rendkívül körülményes, ezért általában ezt körülírásokkal oldják meg, ami miatt torzulhat a szó jelentése.
A Jehova szó és kiejtés egy nyelvészeti különlegesség, mely egy helytelen értelmezés eredményeként jött létre a 16. század elején, mert a kor keresztény-héber nyelvészei még nem voltak teljes mértékben tisztában a héber olvasatok rendszerével.
A zsidóságban a יהוה jhvh-t tiszteleti okokból és a Hetedik Parancsolat értelmében nem ejtették, azt csak az engesztelés napja alkalmával mondhatta ki a főpap a Szentek Szentjében ádón úr szóból képzett Adonáj (Úr, Uram, Urunk) szót ejtették. Ám történt, hogy egy kevert írású yəhōwāh alak jött létre, aminek téves egybeolvasása eredményezi a Jehova szót.
A zsidóságban az istennév szentsége már korábban áttevődött az Adonáj-ra. A kereszténység is az Adonájt vette át. A görög Septuaginta fordításában helyén a küriosz (görögül Úr) szót találjuk, s a latin Vulgátában az ugyancsak Úr jelentésű Dominus-t.
A Jehova ejtéssel további probléma, hogy a szó így héberül megfejthetetlen, sőt alakilag egy fordíthatatlan nőnemű szóvá alakul.
Ha a JHVH mellett a szövegben Adonáj is megtalálható, az Adonáj Adonáj olvasatot elkerülendő, az Istennév az Elohím Isten szó magánhangzóit kapja meg, s kiejtése is ez lesz. tehát Adonáj Elohím Úr Isten / Örökkévaló Isten.
Csak hát ezt el is kell tudni fogadni.
9-es! Az amit te itt leírtál, úgy SEHOL sem hangzik el. Ahogy te előadod, gyakorlatilag a Tanúk szájába adva egy olyan szöveget, melyen NEM ŐK mondtak! Te ezek szerint ennyire gátlástalanul hazudsz?
Az előadó a videón UGYANAZT MONDTA, amit már számtalanszor a kiadványaink is közöltek régóta. Hazugság, hogy "bevallotta", hogy a "Jahve pontosabb fordítás", csak utalt rá, hogy vannak annak is és a Jehova alaknak is szimpatizánsai, de arra is kitért, amiről te elfelejtettél szólni, hogy NEM LEHET biztonságban eldönteni, hogy melyik "helyesebb", sőt ez a gondolkozás egy ZSÁKUTCA, ezt a 11-es válaszolónak is írom, aki egy halom romlott konzervet bemásolt már megint, de egyetlen mondatot sem cáfolt meg abból, ami az előadáson elhangzott!!! (A korrekt és becsületes viselkedés az lett volna, ha elmondod, hogy "nézd, én ezzel és ezzel nem értek egyet abban, amit az előadó mondott, éspedig ezért és ezért", de erről szó sincs. Ez viszont nem pozitív vitakultúra)
Azt sem a Tanúk mondják, hogy "az embereknek jobban tetszik a Jehova név", pedig erősen ezt sugallod a manipulatív megfogalmazásoddal. (Lehet gúnyolódni azon, hogy már sokadszor nevezlek manipulátornak, de csak azért, mert ezt csinálod.)
Sőt, nem az a lényeg, amit te itt belehazudtál megint a történetedbe, miszerint ezzel "csiklandoztassák az emberek fülét", hiszen ez nem a "melyik tetszik jobban" versenyről szól, hanem egyszerűen arról, hogy melyik az ismertebb, elterjedtebb! Ez pedig szintén réges-rég benne van az irodalmainkban.
Szóval, amit te itt csinálsz más kérdéseknél is, az szándékos hazudozás, rágalmazás és manipulálás. Jó lenne abbahagyni, de majd rájössz.
"Kíváncsi vagyok, hogy a pódium mesterek mikor fognak arra kitalálni valami hazugságot, hogy a "valakinek a neve" kifejezés az akkori korban azt jelentette, hogy az a valaki személye."
Látod ezt hívják demagógiának, amikor a szellemi vezetőitek ezt az egyoldalú és szűk látókörű szöveget adják be nektek, és arról nem beszélnek, hogy vajon ezek szerint akkor az ókorban nem is voltak személynevek, vagy tulajdonnevek, amire közvetlenül ráillik a "valakinek a neve" kifejezés, hiszen szerintük ez CSAK azt jelenti, hogy valakinek a "személye"? Vagy mégsem csak azt jelenti? :-)
"Az, hogy nyelvészek megpróbálták összerakni és a Jahve nevet kreálták belőle, az egy dolog."
Számtalan változat létezett, mint ahogy ma is számtalan van! Mi ezzel a baj? Minden más névvel is ugyanez van, miért kell még mindig kötözködni, főleg úgy, hogy az előadásban minden biblikusan és LOGIKUSAN alá van támasztva.
kedves 23%-os, Vankó!
nos, akkor szerinted nem egy tanú mondta?
szerintem a műsorvezető testület tagja SZÁNT SZÁNDÉKKAL MONDTA EZT, és készült rá!!!
fentartom, hogy ez a tanúk álláspontja, mivel egy műsorvezető testületi tag mondta, akinek a szava mindenek felett áll a tanúk számára!!!!
nem véletlen, amit csinált, a mondandójából világosan leszürhető, amit állítottam, és állítok most is.
nem véletlen, hogy nem Jahve Tanúja vagy most, hanem Jehova Tanúja.
de, kösd nyugodtan az ebet a karóhoz... ragaszkodj a szó szerint elhangzottakhoz, mintha bizony nem értenéd, miről beszélek.
KIVÁNCSI LENNÉK MÁSOK VÉLEMÉNYÉRE. segíts kérlek, linkeld beaz ominózus részt, írd ki egy külön kérdésbe, azt,amit én állítottam, és azt amit te.
nagyon nagyon kíváncsi vagyok...
köszi tesó.
11-es.
Hiába koptattam az ujjaimat, nem értetted amit írtam.
Minek a kötözködés ha Isten tudja, hogy Őt nevezzük meg a Jahve illetve Jehova névvel ha még ezek helytelenek is. Elvégre ki kell valahogy ejteni! Vagy betűzzük?
:> [link]
15-ös ki mondta, hogy betüzd!?
Egyszerűen kiejted tisztelettel és áhitattal; JÉZUS.
Fil 2:9-11
Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való;
Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké.
És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.
Miért nem elégszel meg Jézus nevével, hisz az Ő nevével az Atyát dicsőited!
És ez nem az én kitalációm, hanem az Atya akarata, ha ennek ellent mondasz akkor az Atyának mondasz ellent!
Miért kel a Tökéletes Istent egy tökéletlen névbe bele zsúfolni,mi szükség erre!?
Ez az Atya akarata, és ha te kereszténynek tartod magad akkor okos dolog lenne tiszteletben tartani az Atya kívánságát!
Jn 5:43-47
Én az én Atyám nevében jöttem, és nem fogadtatok be engem; ha más jőne a maga nevében, azt befogadnátok.
Mimódon hihettek ti, a kik egymástól nyertek dicsőséget, és azt a dicsőséget, a mely az egy Istentől van, nem keresitek?
Ne állítsátok, hogy én vádollak majd benneteket az Atyánál; van a ki vádol titeket, Mózes, a kiben ti reménykedtetek.
Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is hinnétek; mert én rólam írt ő.
Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, mimódon hisztek az én beszédeimnek?
16-os!
El kell ismernem, hogy van valami abban, amit írtál. De az Atya nevét mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül.
Az Atyát úgy nevezzük, követve Jézust, hogy Atya. A Fiút Jézusnak, a Szent Szellemet pedig Szent Szellemnek. Le van írva minden a Bibliában.
És az nem demagógia, hogy ismerek egy ZSIDÓ TÉNYT, miszerint a Szenteltessék meg a neved azt jelenti, hogy szenteltessék meg a személyed.
ÉN maradok a Bibliánál és követem Jézus szavait, ki elmondta, hogy hívjuk az Atyát Atyának, ti viszont egy kitalált szót és egy földi szervezetet imádtok. Undorító.
"Miért nem elégszel meg Jézus nevével, hisz az Ő nevével az Atyát dicsőited!"
Mert az idézett vers, de az egész Biblia sem azt tanítja, hogy Isten JHVH nevét el kell felejteni, vagy nem szabad kiejteni, hanem éppen ellenkezőleg, ismerni és használni kell azt. Hol van az ebben a versben (vagy bármely másikban), hogy "meg kell elégednünk Jézus nevével"???? Miért magyarázol bele olyant, amit nem mond Isten neked?! Ez a vers is arról szól, hogy Isten van MINDENEK FELETT, Aki Jézus nevét minden MÁS név fölé magasztalta, méghozzá a saját dicsőségére. Az az Isten AJÁNDÉKOZTA Jézusnak a nagy nevét, akinek magának is VAN NEVE. Jézus is "megismertette azt" a tanítványaival. Tehát Jehova dicsőségére és dicsőítésére szolgál Jézus neve, ez benne van a versben, valamint a Bibliában, pl. a Róma 15:5, 6-ban.
Tehát ezen versek alapján semmi esetre sem mondhatjuk azt, hogy meg kéne elégednünk csupán Jézus nevével - hogyan is jut ilyen eszedbe, hiszem már egy seregnyi bibliai bizonyítékkal igazoltuk, hogy maga Jézus pontosan azt a példát hagyta, hogy "megismertette" Atyja nevét a tanítványaival, állandóan róla beszélt, rá hivatkozott és hozzá imádkozott.
Ha erre azt mondjátok, hogy nem ezt a példát kell követnünk, akkor éppen csak a Bibliát tagadjátok meg, bocsi.
"Miért kel a Tökéletes Istent egy tökéletlen névbe bele zsúfolni,mi szükség erre!?"
Vajon észre veszed-e egyszer, hogy micsoda hamis érv, vagy filozófia ez is? Nagyon remélem! Ilyen alapon a ma magyarul használatos "Jézus" név is csak egy "tökéletlen" név. De valójában ez az érv egy butaság. Egy név a Jézus is, mely ezerféleképpen alakult át és szintén nagyon sokféleképpen létezik ma is a különböző nyelveken. Mitől lenne "tökéletes" ez a név valamennyi formációjában, valamint ezerféle kiejtésében és mitől lenne "tökéletlen" a Jehova név ehhez képest? Elmondanám, hogy a kialakításának a módja nem magyarázat erre a hamis okoskodásra, mivel a héber nyelv kizárólagos mássalhangzói miatt sok-sok kifejezés és név hasonlóan alakult az eredetihez képest. :-)
(János 5:43–47) "Én az Atyám nevében jöttem ..."
(2Mózes 3:15) "És Isten még egyszer elmondta Mózesnek:
„Így szólj Izrael fiaihoz: »Jehova, a ti ősatyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok.« Ez az én nevem időtlen időkig, és erről fognak emlékezni rám nemzedékről nemzedékre."
"Az Atyát úgy nevezzük, követve Jézust, hogy Atya. A Fiút Jézusnak, a Szent Szellemet pedig Szent Szellemnek. Le van írva minden a Bibliában."
Az előbb idéztem azt a verset, melyben Isten megígérte, hogy nem veszik feledésbe a Neve, komolytalan lenne ez a kinyilatkoztatás, ha így lenne. És nem igaz, hogy csupán Jézus nevében él tovább, mert a háromság nem bibliai tanítás. Tehát ha a TELJES Biblia igazsága fényében biztosra vehetjük, hogy Jézus használta Atyja nevét, nem egy név nélküli Istent imádott. Így aztán ha valóban Jézust követjük, akkor nem "Atyának" hívjuk Istent szent neve HELYETT. Sokféleképpen szólíthatjuk Istent, természetesen Atyának is, de NEM a szent neve helyett. Sokan persze úgy sem szólítják, mert Jézust istengyalázó módon Istennel tették egyenlővé.
Valójában tehát, ha a teljes Írást nézzük valamint Jézus követjük és nem a Biblia BETŰJÉT (amiben ma sok fordító ma nem használja Isten nevét), akkor használjuk Isten szent Nevét.
Ja és a szent szellemet nem írjuk nagybetűvel, mert nem tulajdonnév és nem személy. A Bibliában nincs ez sem leírva, hiszen az eredeti nyelvekben nem volt kis- és nagybetű megkülönböztetés, tehát önkényes lenne így kiemelni egy hamis tan miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!