Vannak veletlenek? Vagy az alabbi sztori megiscsak a Gondviseles muve?
27 eves no vagyok. Volt egy baratom a kozeli varosbol, akivel szakitas utan is tartottam a kapcsolatot, neha talalkozgattunk. Megismerkedtem egy masik ferfival is, ugyanabbol a varosbol. Valami dolgom akadt abban a varosban, rovid egyeztetes utan dolgom vegeztevel meglatogattam az uj pasit, azzal a gondolattal, hogy majd az utolso busszal hazamegyek. Hazaindulaskor az otlet nem tetszett neki, szerette volna, ha nala alszom, de en ragaszkodtam az eredeti tervemhez. Az illeto csak az ajtoig kisert ki, fel sem ajanlotta, hogy elvisz a buszmegalloba (ami eleg rosszul esett, bar nem kertem meg). Mivel amugy is nehezen tajekozodok, mas varosba voltam, sotet volt, eltevedtem. Bepanikoltam, hogy lekesem a buszt, mar majdnem sirni kezdtem, amikor a regi baratom telefonal... Autoba volt, epp mellettem ment el, meglatott, hogy ketsegbeesetten sietek valahova, aztan elvitt a megalloba es megvarta velem a buszt. Mindvegig halalkodtam, hogy mi lett volna velem, ha nem talal meg, o meg nyugtatott, hogy ugyan, nincs gond, nincs mit megkoszonnom.
Lehet ez veletlen?
"és előre nem látható események történnek mindannyiukkal."
prédikátor 9:11
Hát, Ozmium42, el kell, hogy keserítselek, ez - ennyit biztosan elmondhatunk - egészen bizonyosan nincs így. Lsd: előző kérdés. De mondok jobbat. Van neked mondjuk teszem azt egymilliárd darab 14-es szénizotóp atomod. Ez ugye egy radioaktív izotóp, meghatározott felezési idővel, azt hiszem, pár ezer év körül. Kiválasztunk közülük egyet. Mondd meg, hogy mikor fog elbomlani. Nem azt, hogy a fele mennyi idő alatt bomlik el ennek az egymilliárd izotópnnak, vagy háromnegyede. Hanem az a kiválasztott egy darab. Ugye meg tudunk jósolni minden eredményt :)
Elárulom: NEM tudod megmondani, hogy pontosan az az egy darab szénatom mikor bomlik el. Valószínűségi értékeket (igen, bizony azt) lehet hozzárendelni, de ennyi. És ez csak két példa volt az elektronossal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!