Hogy lehet megérteni az albbi igét?
(Mt 28:19)
"Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,"
Nem tudom mennyire fogom tudni leirni azt amit nem értek, de megprobálom.
Fél éve olvasgatom a Bibliát, és többek között a fenti ige gondot okoz nekem mert nem tudom megérteni azt a részt, hogy "az Atya a Fiú és a Szentléleknek NEVÉBEN"! Minden Ok lenne ha nem alkalmazna az ige írója az egyesszámot. Persze tudom, mindhárom előtt ott a névelő ami megkülönbözteti őket, de mi a neve a Szentléleknek?
Lehet e személy név az, hogy "SZENTLÉLEK"?
És amit még nem értek, hogy lehet megkötni a "szerződést" személyekkel aki nem Isten? Tehát vagy Istenekről beszélünk, vagy pedig mindhárom egy Istenségen belüli Istenek.
Fhú, lehet, hogy egy nagy zagyvaság lett de remélem megértitek, hogy mi a lényege a kérdésemnek. :D
Köszike!
Az a lényeg, hogy a nevében kifejezésnek semmi köze nincs a tulajdon nevekhez.
Én úgy mondanám, hogy (megtisztítani) a szellemiségében.
A felvetés onnantól érdekesebb, hogy miért van külön kiemelve az Atya, a fiú és a szentlélek.
Szerintem az Atya maga Isten, a fiú az emberi tulajdonságokkal rendelkező tökéletes képmása, a szentlélek pedig nem tudom. De az biztos, hogy nem tud létezni Isten és Jézus nélkül egy harmadik lényként.
Én valahogy úgy mondanám, hogy Isten lelkének egy darabja emberi befogadásra szánva.
Tényleg nehéz megérteni, mit nem értesz.
A meggyilkolt apám nevében, anyám nevében, testvéreim nevében bosszút állok. - mondhatná például egy regényhős. Vagyis az ő akaratuknak és elvárásaiknak megfelelően fog cselekedni.
Az Atya a Fiú és a Szentlélek nevében keresztelni azt jelenti, hogy az ő akaratuknak megfelelően, az ő megbízásukból.
Köszi a válaszokat!
Lucifer azt hiszem valahogy én is így képzelem el, legalábbis megközelittőleg.
szp72 ha meg engeded és is írok egy hasonlatot.
A vezérigazgató az aligazgató és a kereskedelmi igazgató nevében kérem (akármi).
Igen ám de a vezérigazgató úr Dr. Kovács György
Az aligazgató úr Dr. Molnár Alajos
És a kereskedelmi igazgató úr Dr.Barabás Tivadar.
De a mi kérdésünkbe van egy icipici probléma:
Az Atya neve YHWH,Jahve
A Fiú neve Jézus Krisztus
A Szentlélek neve ?????????
Most már érted, hogy mit nem értek én?
Mégegyszer Kösz a válaszokat!
Szervusz
A "Szentlélek" vagyis szent szellem nevében megkeresztelkedni annyit jelent, hogy elismered azt, mint Isten tevékeny erejét, amely által megteremtette a világegyetemet, és amely segített neked megismerni Istent és a Fiát Jézus Krisztust.
" tegyetek tanítványokká "- akkor válik valaki tanítvánnyá, ha engedelmeskedik a Jánoa 17:3-nak is.
Szia!
1.A megkeresztelés szó a görögben:baptidzó:teljes bemerítés (pl Vízbe)
2.Nem kell túlragozni,a gyakorlatban ezt kell mondani a keresztelőnek:megkeresztellek az Atya,a fiú és a Szent Szellem nevében!Ennyi.
3.A Szent Szellem pedig nem tevékeny erő,hanem személy!
2.Kor 13:13 "és a Szent Szellemmel való közösség legyen mindnyájatokkal."
Közösség:koinónia=személyes,bensőséges viszony,sőt szerelmes viszonyt is jelent a görög szó.
Nem tudom egy személytelen erővel hogyan lehet bensőséges viszonyom,ez nekem magas,de mind1.
Kedves kérdező, tévedsz, de nem vagy egyedül.
A JHVH Elohim azt jelenti, hogy JHVH Istenek, ugyanis az Elohim az Eloah többesszáma. Vagyis a JHVH nem csupán az Atya neve, hanem a Fiúé és a Szent Szellemé is. Sokan gondolják másképp, de a Biblia alapján ez a logikus, és be is bizonyítható, csak nem a jehovistáknak, mert nekik nem Bibliájuk van, hanem szervezetük, amelyik a Bibliát értelmezte már.
T. Kerdezo!
A Szentiras nem tanitja a "harom Isten egy szemelyben" tant. Nagyon is elesen megkulonbozteti a mindenhato Istent, a Fiat, es a Szent lelket, vagy szent szellemet.
A Szent szellem nem szemely, hanem Isten hatekony ereje.
A szent szellemre vonatkozó írásszövegek összehasonlításából kiderül, hogy utalnak rá úgy, mint amivel ’betelnek’ emberek, amivel lehet ’keresztelni’ és ’felkenni’ személyeket (Luk 1:41; Máté 3:11; Csel 10:38). Egyik kijelentés sem lenne helytálló, ha a szent szellem személy lenne.
Jézus ’segítőnek’ (görögül: pa·raʹklé·tosz) is nevezte a szent szellemet, és azt mondta, hogy ez a segítő ’tanítani’, „tanúskodni”, ’szólni’ és ’hallani’ fog (Ján 14:16, 17, 26; 15:26; 16:13). A Szentírásban nem szokatlan az élettelen dolgok megszemélyesítése. Például azt írja, hogy a bölcsességnek ’gyermekei’ vannak (Luk 7:35). A bűnről és halálról mint királyokról beszél (Róma 5:14, 21). Bár néhány bibliavers azt mondja, hogy a szellem „szólt”, más helyről világosan kiderül, hogy ezt angyalokon vagy embereken keresztül tette (Csel 4:24, 25; 28:25; Máté 10:19, 20; vesd össze a Cselekedetek 20:23-at a 21:10, 11-gyel). Az 1János 5:6–8 nemcsak a szellemről mondja, hogy „tanúskodik”, hanem a ’vízről és a vérről’ is. Ezért ezeknek a bibliaverseknek egyik kijelentése sem bizonyíték arra, hogy a szent szellem személy.
A szent szellem helyes meghatározásának bele kell illenie a szent szellemre vonatkozó összes írásszövegbe. Ebből a szempontból a logikus következtetés az, hogy a szent szellem Isten tevékeny ereje. Nem személy, hanem hatékony erő, amelyet Isten áraszt ki magából szent akaratának végrehajtásához (Zsolt 104:30; Csel 4:31; 2Pét 1:21).
Hogy a keresztelesnel miert mondjak azt, hogy: "Az Atya, a Fiu, es a Szent szellem" neveben....stb., annak oka van. Amikor valaki alameritkezik, segitseget kap Isten szellemetol a tovabbi keresztenyi eletvitelehez.
Csak egy peldat mondanek: egyszer az apostolok megkerdeztek Jezust, hogy mikor jon el a veg. Jezus igy valaszolt: "Azt a napot es orat sem az eg angyalai, sem a Fiu nem tudja, csak az Atya." Ha megfigyeled, itt nem is emliti a szent szellemet, mivel az nem szemely, hanem Isten hatekony ereje.
Remelem tudtam neked segiteni?
Termeszetesen rengeteg bizonyitek van a Szentirasban arra, hogy ket kulon szemelyrol van szo. Istenrol es a Fiarol.
Udvozlettel Judit!
Ha kerdesed van, akkor irj privatba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!