Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Benne van a Bibliában, hogy...

Benne van a Bibliában, hogy nem szabad Istent ábrázolni?

Figyelt kérdés
2015. jún. 22. 20:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
25%

A protestáns és a zsidó ószövetségben benne van. Ezt a második parancsolat.

II.-Ne csinálj magadnak faragott képet és semmi hasonlót azokhoz,amelyek fenn az égben,vagy amelyek alant a földön,vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak.Ne imádd és ne tiszteld azokat,mert én,az Úr, a te Istened, féltőnszerető Isten vagyok,aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmas- és negyedíziglen,akik engem gyűlölnek.De irgalmasságot cselekszem ezeríziglen azokkal, akik engem szeretnek és az én parancsolataimat megtartják.

A katolikus Bibliában nincs benne.

2015. jún. 22. 20:40
 2/13 anonim ***** válasza:

a katolikusban is benne van, a katolikus biblia azonos az említettekkel, csak van benne pár + könyv is...

a katolikusok a képek használatát tudják indokolni, megjegyzem Istent akkor is tilos lenne ábrázolniuk, náluk ez dogma, amit durván sértenek

2015. jún. 22. 20:42
 3/13 A kérdező kommentje:
És ez a parancs minden protestánsra érvényes?
2015. jún. 22. 21:01
 4/13 anonim ***** válasza:
minden keresztényre és zsidóra érvényes, a katolikusoknak van komoly teológiai magyarázatuk arra miért használnak szobrokat és képeket, viszont dogmatikailag is tilos lenne Istent a transzcendens formában ábrázolniuk, Jézust a megtestesült Istent szabad, hisz ő látható, felfogható emberi alakban megnyilvánult, ha létezett volna akkor olyan technológia, le is lehetett volna fényképezni, viszont Istent a meg nem testesült formában kifejezetten tilos ábrázolni, még a katolikusoknak is, csak ezt gyakran megszegik (ami sok katolikust - az egyszerű templomba járó sanyitól a bíborosig - felháborít)
2015. jún. 22. 21:43
 5/13 anonim ***** válasza:

hogy biztos legyek benne, megnézem a katolikus fordításokat, ugyan úgy benne van, ha nincs otthon vagy kölcsönpéldány, akkor itt tudjátok megnézni:

[link]

2015. jún. 22. 21:44
 6/13 A kérdező kommentje:
Jehova tanúi is ábrázolták Istent. Akkor ők nem ismerik a Bibliát?
2015. jún. 22. 22:31
 7/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Pontosítanék. A Tízparancsolat második parancsolata így szól: "Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben, a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad- és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeríziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják."

Szorgalmasan törekedjék az ember Isten hiteles megismerésére az Ő kinyilatkoztatása, a Szentírás alapján. Ennek igéivel helyesbítse mindig az oly könnyen eltorzuló Isten-képet. Vigyázzon arra, hogy minden eszköz, amellyel Őt bemutatja (szó, kép, zene), az Ő szent és tökéletes lényét hitelesen kifejező legyen. Istenről önkényes képet alkotni látható formában a saját elképzeléseink, eszméink által: bűn. Bűn szétválasztani, szembeállítani Isten igazságosságát és szeretetét, jobban hangsúlyozva az egyiket vagy a másikat, eltorzítva azt, hogy Ő „féltőn szerető Isten”, vagyis igazságos szeretete nem tűri meg a bűnt az életünkben.

Üdv. Péter

2015. jún. 23. 00:17
 8/13 anonim ***** válasza:

Jehova tanúi a katolikusokhoz hasonlóan ezzel a saját elveiket sértették meg, nem is kicsit, pláne hogy ők ugyan ezért fújnak is a katolicizmusra...

Ismerik e a bibliát, Szerintük csak ők ismerik igazán, mások szerint ismerik eléggé(már a vezetőség) hogy meg kelljen változtatni, hogy a nézeteiket jobban alá lehesen támasztani, az általuk el ne mfogadott nézeteket pedig nehezebben (lásd az új világ fordítással kapcsolatos vitát, ez jehova tanúinak bibliafordítása, szerintük a leghitelesebb bibliafordítás, mások szerint a legkevésbé hitels, én nem vagyok se történész, se lelkész, nem ismerem a bibliai nyelveket, csak azt tudom hogy minden más fordítás hasonló, az új világ viszont kilóg a sorból, a bibliai nyelveket ismerő ismerőseim szerint az új világ egy gyalázatosan rosz fordítás, de én mivel nem tudom magam ellenőrizni nem nyilatkozom önállóan)

2015. jún. 23. 01:09
 9/13 A kérdező kommentje:

Ez a rész mindent elmond: II.-Ne csinálj magadnak faragott képet és semmi hasonlót azokhoz,amelyek fenn az égben,

Tehát semmit, még rajzot sem Istenről, ők mégis többször megszegték. Láttam a rajzokat.

2015. jún. 23. 05:05
 10/13 anonim ***** válasza:
Már hogyan lehetne ábrázolni egy számunkra elképzelhetetlen, végtelen hatalmú lényt?
2015. jún. 23. 08:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!